Megannyi gyümölcs használhatatlanná (vagy legalábbis kevésbé gusztusossá) válik, ha megöregszik: a bekeményedett héjú narancsokkal, szinte fekete, belül aggasztóan folyós állagú banánokkal nem szívesen kezdünk már semmit, inkább kidobjuk őket. Szerencsére vannak azért olyan delikvensek, mint például az alma, amelyek öregkorukban is (szinte) ugyanúgy használhatók… legalábbis bizonyos módokon. A puha állag és a ráncos bőr nyersen már nem lenne a legcsábítóbb, tegyük ezért a szépkorú almákat az alábbi receptekbe.
Nézd meg galériánkban az öreg almák felhasználásának módjait!
Erre használd fel a megfonnyadt, öreg almákat
Almavaj
Szomorú, de ki kell mondani, hogy az öreg, ráncos almák már nem érnek meg annyi munkát, mint friss társaik – feldolgozásukra ezért gyors és maceramentes eljárásokat kell találnunk. Az egyik legjobb választás talán, ha almavajat készítünk: a kimagozott, felvágott gyümölcsöt héjastul kell addig párolni alacsony lángon némi mézzel, citromlével és fahéjjal, míg az teljesen szét nem fő. Az egészen sűrűre főzött gyümölcsszószt leturmixolhatjuk vagy meghagyhatjuk rusztikus állagában is. Mélyen karamellizált aromája képes feldobni bármilyen egyszerű kekszet, piskótát, pohárkrémet, de akár egy szelet pirítóst is.
Almapüré
Persze, ha nem akarunk hosszasan strázsálni a szépen-lassan rotyogó és sűrűsödő almavaj mellett, válasszuk a gyorsabb és még könnyebb utat, készítsünk almapürét. Egyszerűen főzzük meg kevés víz, citromlé, méz és fahéj hozzáadásával meghámozott, feldarabolt almát, majd, ha már puha, turmixoljuk simára. Amennyiben nagyobb mennyiséget készítünk, elrakhatjuk steril üvegekbe, vákuum alá is, de ha csak néhány szem almával dolgoztunk, fogyasszuk el frissen a pürét vagy tároljuk a hűtőben maximum egy hétig.
Almaleves
De nem ám csak ilyen kamratöltelékek készülhetnek a fonnyadt almákból, hanem például leves is: itt abszolút nem számít az állag, hisz’ úgyis jó puhára főzzük a gyümölcsöt az édes, fűszeres lében. Ha pedig krémleves születik, akkor még annyira sem kell majd figyelnünk az állagra, a botmixer éles pengéje úgyis selymesen egyesít majd mindent a fazékban.
Húsok mellé
Az édesszájúak már három receptet is kaptak, no de mi lesz azokkal, akik inkább a főételekért rajonganak? Nekik marad az a csodás lehetőség, hogy bedobhatják öregedő almáikat egy ropogósra és aranybarnára sülő csirke, pulyka, vagy malac mellé. A gyümölcs enyhén édeskés aromája megannyi húst kiválóan kiegészít – ne habozzunk ilyen módon is bevetni.
Néhány recept, amit érdemes kipróbálni:
Vaníliás duplaalma-leves
Őszintén? Herótom volt a sok tejföllel és liszttel habart, hóka, szétfőzött gyümölcsdarabokat úsztató almalevestől, ezért létrehoztam egy olyan receptet, ami remélhetőleg nemcsak a ...
Tepsis csirkecombok vele sült hagymával, almával és sütőtökkel
Ez recept gyors és finom ebéd- vagy vacsoraopció zsúfolt és elfoglalt hétköznapokra. Könnyen elkészíthető, egészséges, és tele van igazán autentikus őszi ízekkel.
Almapüré Glaser konyhájából
Én krumplilángoshoz készítettem az almapürét. De tálalhatjuk desszertként is önmagában, vagy tejberizs mellé, joghurtba, császármorzsához, palacsintához…
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippeket leshetsz el innen: