Ahogy öregszünk, egyre jobban szeretjük a főzelékeket, és ebben semmiféle retró menzás emlék nem akadályoz meg minket. Sőt, bevalljuk, néhányunknak még a lisztcsomós zöldborsófőzelék is kedves memóriafoszlány. Ciki? Sebaj!
Na de ha így felnőtt és tudatos fejjel hanyagolnád a lisztet (és a keményítőt is) sűrítéskor, akkor a következőt ajánljuk: sűríts úgy, mint az igazi profik, önmagával, azaz a főzelékkel!
Íme néhány kedvenc főzelékünk:
Így csináld:
Főzd meg a kedvenc főzeléked úgy, hogy a lehető legkevesebb vizet vagy alaplevet add hozzá főzéskor - csak annyit, ami éppen hogy ellepi.
Ha puha a zöldséged, vegyél ki körülbelül 2 merőkanálnyit a sűrűjéből egy kevés lével együtt, és turmixold le egy külön edényben botmixerrel. Ez lesz a sűrítő matéria
Nem, nem kell liszt hozzá, se más, az egyéb krémesítőket viszont simán hozzákeverheted ilyenkor, ha igényled (kókuszkrémet, tejfölt, tejszínt, stb.)
Fontos:
- ha önmagával sűrítesz, egy picit mindig több alapanyagot, azaz zöldséget főzz, mint amennyit megennél (hiszen egy része folyékony masszaként végzi a botmixer kezei között)
- ne ismételgesd örökké a mixeléses sűrítést, mert a végén krémlevest kapsz
- inkább darabosak alapanyagokhoz ajánljuk a módszert (krumpli, bab, lencse, borsó), a leveles spenót, sóska kevésbé sűrűsödik be így
Isteni feltétek hozzá:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További okos konyhai ötletek és tanácsok: