Valamiért nem szeretünk ünnep alkalmával olcsó alapanyagokat használni: talán azért, mert túl hétköznapinak, túl egyszerűnek érezzük őket, esetleg azt gondoljuk, hogy nem lehet velük elegáns ételeket készíteni. Nos, érdemes ezt a két szemléletet kicsit átgondolni, hiszen idén nem nagyon engedhetünk meg magunknak szertelen költekezést. Gondoljunk idén újra az olcsó alapanyagokra, rázzuk őket elegáns gatyába, és tanuljuk meg velük úgy főzni, hogy tényleg feledhetetlen fogások szülessenek karácsonykor.
Nézd meg az olcsó alapanyagokat a galériában:
5 olcsó alapanyag, amit idén karácsonykor elő kell vennünk
Káposzta: Elsőre abszolút nem tűnik elegánsnak, pedig nagyon könnyen azzá tehetjük. Például vágjuk vastag szeletekre (a torzsával együtt), majd kevés olajon, sózva és borsozva pirítsuk meg mindkét oldalán. Így pompás káposztasteak-eket kaphatunk, amelyek köretként kiválóan megállják a helyüket. Persze készíthetünk párolt káposztát is (ehhez adjunk egy kevés olcsó almát vagy birsalmát), ami mindig örök kedvenc. Esetleg lepjünk meg mindenkit egy-két szelet káposztás rétessel, amit köretként adhatunk húsok mellé vagy feltétként főzelékeken.
Kelbimbó: Magyarországon talán a kelbimbó az egyik legkevésbé ünnepi zöldség, ami csak eszünkbe juthat, pedig más országokban (főleg Nagy-Britanniában) elég gyakori szereplő. Náluk általában morzsásan készül, így köríti a sült húsokat. Süthetjük sütőben, de jobban járunk, ha egy serpenyőben, nagy lángon alaposan rájuk pirítunk, hogy karamellizálódjanak. Salátát vagy levest (például frankfurtit) is alkothatunk belőle, vagy csőbe sütve kínálhatjuk laktató köretként.
Birsalma: Ha olcsó gyümölcsöt keresünk valamihez, akkor forduljunk a birs felé. Néha még az almánál is olcsóbb (főleg a piacokon), felhasználni pedig rengeteg különböző módon tudjuk. Főzhetünk belőle édes levest, de salátákba is tehetjük (itt érdemes megfőzni, megsütni vagy nagyon vékonyra szeletelni). Húsok mellett süthetjük, és természetesen süteményekbe is pakolhatjuk. Adjunk egy esélyt idén a birsalmás bejglinek.
Réteslap: És ha már sütemények: a költséges (sok esetben magas vajigényű) tésztákat bizonyos esetekben lecserélhetjük réteslapra. Egyszerűen süthetünk rétest is, vagy a piték tésztáját válthatjuk ki a lapokkal. Sós ízekkel is működik.
Csirkemáj: A húsaprólékok, belsőségek és olcsóbb húsrészek mostanában nagy népszerűségnek örvendenek, és egyre többen főzünk velük kreatívan, mert a „rendes” húsok nem férnek bele a költségkeretbe. Készítsünk májkrémet vagy patét, süssük meg egyszerűen, rántsuk ki, vagy használjuk zsemlés töltelékben.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket az ünnepi tippeket és trükköket is lesd el: