Az olajos magvak kifejezetten egészséges alapanyagnak számítanak, mégis ritkán kerülnek elő a konyhában. Ha nemcsak nassolni szeretnénk őket, hanem főznénk is velük, szerencsénk van, a Napi Tipp egy csomó ötlettel érkezik.
Rost, egészséges zsírok és antioxidánsok: ezeket mind tartalmazzák a különböző olajos magvak, amelyek az elmúlt időszakban egyre növekvő népszerűségnek örvendenek, mint „egészséges nassolnivalók”. Tényleg jól tesszük, ha néha-néha bekapunk egy marék mogyorót vagy diót – de milyen más lehetőségeink vannak még az olajos magvak fogyasztására? Nézzünk most csupa olyan receptet és konyhai technikát, amelyek erre a kérdésre adnak (ízletes) választ.
Így csempészhetsz szinte minden ételbe olajos magvakat
Saláták
Minden zöldségnek megvan a maga magpárja, így könnyedén alkothatunk kedvünkre párosításokat, ha salátát készítünk.
Érdemes a magokat száraz serpenyőben megpirítani, majd felaprítva a salátára tenni. Egy másik kiváló módszer, ha a magból készült „vajat” belekeverjük a salátánk öntetébe.
Ilyen saláta képével fogadott a honlapom az egyik reggel. Azért egy kicsit át kellett alakítanom a receptet, mert kelkáposztával készült, nem fodros kellel, mert azt nem tudom ...
A hajdina egy méltatlanul mellőzött alapanyag, pedig igen egészséges és változatosan használható gabonaféle. Lúgosító hatású, emellett erősíti a hajszálereket, és csökkenti a ...
Levesek
Ha a kruton már unalmas, adjunk ropogós izgalmat a leveseknek, krémleveseknek pirított magokkal. Natúr, fűszeres, sőt, karamellizált formában is a tányérra kerülhetnek. A krémlevesek tejmentes sűrítését és tartalmasabbá tételét pedig elvégezhetjük magvajjal.
Ha csak egyetlen krémlevest ehetnénk, valószínüleg mi a gomba mellett tennénk le voksunkat, akkora kedvencünk. Ha igazán különlegesen szeretnétek elkészíteni, használjatok többféle ...
Tészták
Amennyiben zöldséges tésztaszószt készítünk, és szeretnénk izgalmas textúrát adni a mártásnak, miközben laktatóbbá is tesszük, ráadásul mindezt húsmentesen szeretnénk elvégezni, turmixoljuk le a szószunkat egy-két marék olajos maggal.
Ami mindig van a spájzunkban, az valamilyen pesto alapanyag (mint az olajos magok és a fűszernövények) és pár csomag tészta. A zöld pesto a kedvencünk (korábban már megosztottam a ...
Nagyon gyorsan összedobható, ázsiai jellegű tészta - szuperül felmelegít a téli hidegben!
Sült húsok
Süssünk ropogós kérget a hússzeletekre: vonjuk be őket aprított dióval vagy mogyoróval, vagy tegyünk némi darált diót a panírozáshoz használt zsemlemorzsába. Ilyenkor csak arra ügyeljünk, nehogy megégjen a mag, mert keserű ízt kap.
A mogyoróvaj kiválóan illik egyes ázsiai pácokhoz és marinádokhoz, használjuk ezekben bátran.
Ebben az ételben az íze mellett azt is nagyon szeretem, hogy olyan szép színes. Egy kissé macerás ugyan az elkészítése, de egy-egy ünnepi alkalomra igazán megéri a vesződséget. Jó ...
Most először próbáltam ki a rántott hús sütőben sütött változatát, és nem csalódtam! Nem száradt ki a hús, finom szaftos marad, arról nem is beszélve, hogy sokkal kevesebb ...
Köretek
Bármilyen sütni szánt zöldséghez adjunk egy marék aprított/darált magot, majd dobjuk egy tepsin a sütőbe. A gabonaköreteket már főzés után keverjük el egy adag maggal (ha megfőznénk, túlságosan felpuhulnának a darabok). Egyes zöldségpürék isteni kiegészítője lehet egy-egy kanál magvaj.
2010-es újságban leltem rá, pulykaszárny mellé készítettem el.
Egytálételek
Zöldséges és húsos ragukba mind kerülhet valamilyen magvaj: ezt érdemes a főzés végén belekeverni az edénybe – selymesebb, gazdagabb állaga lesz tőle a szaftnak.
Simán megfőzhető akár egy borongósabb hétköznap estén is, mert közel fél óra alatt az asztalon lesz a vacsora! A bébipadlizsánokat nyugodtan helyettesíthetjük a “kifejlett” ...
A piláf közel- és távol-keleti étel, egy (leggyakrabban) rizsből vagy bulgurból készült köret vagy egytálétel. Elkészíthetjük egészen egyszerűen csak rizsből hagymával és ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Idén kilencedik alkalommal, ismét megrendezésre kerül az Olasz Gasztronómiai Világhét, ami egy héten keresztül, november 16-22 között kínál izgalmasabbnál izgalmasabb programokat világszinten 102 országban, köztük hazánkban is.
Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!
Talán nem gondolkoztál még azon, hogy vajon elég jó-e a sodrófád, pedig van eltérés a különböző formájú nyújtófák között. Otthon Tippünkben eláruljuk, melyik a legjobb típusú sodrófa, és hogy milyen feladatra a legalkalmasabbak az egyes változatok.
Nyakunkon az ünnepek, ilyenkor mindenki nagyot akar villantani süteményfronton – persze máskor sem árt, ha tényleg felejthetetlenné teszünk egy linzert, piskótát vagy muffint. Az alábbi alapanyagok bevetésével garantált lesz a siker.
Gyakran nézik gaznak ezt a törékeny, sárga kis virágot, azonban olyan gyógyhatásokkal bír, melyek egy gyógyszert is felülmúlnak. Ismerjétek meg a vérehulló fecskefüvet!
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...