Így csempészhetsz szinte minden ételbe olajos magvakat

Az olajos magvak kifejezetten egészséges alapanyagnak számítanak, mégis ritkán kerülnek elő a konyhában. Ha nemcsak nassolni szeretnénk őket, hanem főznénk is velük, szerencsénk van, a Napi Tipp egy csomó ötlettel érkezik.

Rost, egészséges zsírok és antioxidánsok: ezeket mind tartalmazzák a különböző olajos magvak, amelyek az elmúlt időszakban egyre növekvő népszerűségnek örvendenek, mint „egészséges nassolnivalók”. Tényleg jól tesszük, ha néha-néha bekapunk egy marék mogyorót vagy diót – de milyen más lehetőségeink vannak még az olajos magvak fogyasztására? Nézzünk most csupa olyan receptet és konyhai technikát, amelyek erre a kérdésre adnak (ízletes) választ.

Így csempészhetsz szinte minden ételbe olajos magvakat

Saláták

Minden zöldségnek megvan a maga magpárja, így könnyedén alkothatunk kedvünkre párosításokat, ha salátát készítünk.

Érdemes a magokat száraz serpenyőben megpirítani, majd felaprítva a salátára tenni. Egy másik kiváló módszer, ha a magból készült „vajat” belekeverjük a salátánk öntetébe.

Levesek

Ha a kruton már unalmas, adjunk ropogós izgalmat a leveseknek, krémleveseknek pirított magokkal. Natúr, fűszeres, sőt, karamellizált formában is a tányérra kerülhetnek. A krémlevesek tejmentes sűrítését és tartalmasabbá tételét pedig elvégezhetjük magvajjal.

Tészták

Amennyiben zöldséges tésztaszószt készítünk, és szeretnénk izgalmas textúrát adni a mártásnak, miközben laktatóbbá is tesszük, ráadásul mindezt húsmentesen szeretnénk elvégezni, turmixoljuk le a szószunkat egy-két marék olajos maggal.

Sült húsok

Süssünk ropogós kérget a hússzeletekre: vonjuk be őket aprított dióval vagy mogyoróval, vagy tegyünk némi darált diót a panírozáshoz használt zsemlemorzsába. Ilyenkor csak arra ügyeljünk, nehogy megégjen a mag, mert keserű ízt kap.

A mogyoróvaj kiválóan illik egyes ázsiai pácokhoz és marinádokhoz, használjuk ezekben bátran.

Köretek

Bármilyen sütni szánt zöldséghez adjunk egy marék aprított/darált magot, majd dobjuk egy tepsin a sütőbe. A gabonaköreteket már főzés után keverjük el egy adag maggal (ha megfőznénk, túlságosan felpuhulnának a darabok). Egyes zöldségpürék isteni kiegészítője lehet egy-egy kanál magvaj.

Egytálételek

Zöldséges és húsos ragukba mind kerülhet valamilyen magvaj: ezt érdemes a főzés végén belekeverni az edénybe – selymesebb, gazdagabb állaga lesz tőle a szaftnak.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több okos konyhai tipp vár:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...