Egy trükkel akár 15 napig is friss maradhat a banán

Legújabb Napi Tippünk segítségével végre búcsút inthetsz a konyhapulton heverő megbarnult banánoknak!

banán finom, édes, laktató gyümölcs – nem csoda, hogy olyan sokan szeretjük. Gazdag a pektin nevű, vízben oldódó rostban, ezáltal jótékony hatással van az emésztésünkre, és könnyít a székrekedésen. Fruktooligoszacharidot is tartalmaz, amely probiotikumként a jótékony baktériumokat szaporítja, a káros baktériumoktól pedig megvéd. Kevesen tudják azonban, hogy miként lehet igazán sokáig frissen tartani a banánt!

Íme a trükk, amitől rekord ideig friss marad a banán

A konyhapulton vagy egy dobozban kell tárolni?

A Kitchen Tips Online nevű YouTube-csatornán található az az egyszerű trükk, amivel sokkal tovább maradnak frissek a banánok. A rögtönzött konyhai teszt során a videóban látható Mike nevű séf két adag banánt hívott segítségül. Az egyik fürtöt kint hagyta a konyhapulton, a másikat viszont egy lezárt dobozba helyezte.

Nagy meglepetésünkre a dobozban lévők bírták jobban a strapát.

Meg kell küzdened az etilén gázzal

Lehet, hogy te nem is lepődtél meg ezen, hiszen a folyamat mögött tudományos magyarázat rejlik: a banán etén vagy más néven etilén gázt termel az érlelés elősegítésére, tehát, amikor letépsz egy banánt a tőről, akkor felszabadul az említett gáz. Ez az oka annak is, hogy ha több gyümölccsel együtt tárolod őket, akkor azok is hamarabb lesznek túlérettek. Szerencsére meg lehet előzni a folyamatot!

Hogy hogyan?

Csomagold folpackba a banán szárát, így kevesebb etén gázt tud majd kiereszteni magából.

Banánkenyérmuffin

Ezek az édes kis banános muffinok nagyszerű nassolnivalók olyanoknak, akik gyors és megúszós desszertre vágynak, akik időhiányban szenvednek, vagy akik hátuk közepére sem kívánnak egy ...

A videóban láthattál két aprócska kék labdát is, amiket a banánokkal együtt tett a séf a dobozba. Ezek elnyelik az etilén gázt, és segítségükkel akár 15 napon át olyan friss marad a sárga gyümölcs, mintha épp aznap emelted volna le a zöldségespultról. Te kipróbálnád a kis labdákat?

Forrásaink voltak.


Még több konyhai tipp vár rád:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...