Talán nem használjuk olyan sűrűn a mandarint a konyhában, maximum csak akkor, ha a nagy készülődés közben megkívánunk egy kis gyümölcsöt. Pedig ennek a citrusnak igen karakteres tulajdonságai vannak, amelyeket kár lenne meghagyni az enyészetnek. Vegyük most sorra, hogy melyek lehetnek a mandarin lehetséges felhasználási módjai a konyhában, és próbáljuk ki valamikor a tél során, adjunk a kis gyümölcsnek egy esélyt!
Salátaöntetek, saláták
Alapvetően bármilyen folyadékot használhatunk a salátaöntetben, ami savas. A citrusok leve – annak ellenére, hogy az ízhatás maga édes – is ilyen, ezért az ecet helyett (vagy részben helyette) bátran facsarhatjuk őket a dresszinghez.
A mandarin levét keverjük el olívaolajjal (3 rész olaj:1 rész savas alapanyag), sózzuk, borsozzuk, és adjunk hozzá tetszés szerint további ízesítőket (pl. mustár, chili), vagy hagyjuk meg natúr egyszerűségében.
Használjuk zöld leveles saláták önteteként: a rukkola, madársaláta és bébispenót szívesen fogad egy ilyen fürdőt, de komolyabb, sült zöldséges (cékla, répa, sütőtök) keverékeket is ízesíthet.
Magát a gyümölcsöt is szórjuk bőséggel sós salátákba: a már említett zöld levelesek, friss sajtok és az olyan magvak, mint a dió, törökmogyoró és mandula kellemesen kiegészítik.
Sült húsok
A salátaöntettől csak egy lépésnyire van a húspác, ami hasonló elvek mentén áll össze (3 rész olaj, 1 rész sav). Ha mandarinosra vesszük a lépést, akkor érdemes felhasználnunk a gyümölcs reszelt héját is (figyeljünk rá, hogy kezeletlen legyen), hiszen ez sokkal aromásabbá, frissebbé teszi majd a pácot.
A sertéshez kiválóan passzolhat egy mustáros-mandarinos marinád, míg a csirkéhez egy joghurtos-mandarinos pác ajánlott. Kacsa- vagy libacombnál is kipróbálhatjuk, tegyük mellé a tepsibe a gyümölcskarikákat, amikor sütjük.
Fordított gyümölcstorták
Süteményekben a narancs gyakran elrabolja a reflektorfényt, pedig nem csak egyféle citrussal ízesíthetjük meg a desszertjeinket. A mandarin is része lehet megannyi cukros projektnek, csak tudnunk kell bánni vele.
Egy fordított tortában például egyszerű, de látványos módon fel tudjuk használni a gyümölcsöt.
A megmosott mandarinokat szeljük karikákra, majd vékonyan, hogy ne veszítsünk túl sok gyümölcshúst, vágjuk le a karikák széléről a héjat és a fehér, szálas részt. Ilyen formában már mehetnek is a recept előírásai szerint előkészített formába.
Kandírozott gyümölcs
És természetesen a citrusoknak egyik legjobban álló konyhai folyamatnak, a kandírozásnak is alávethetjük a mandarint. Ehhez mindenképpen kezeletlen gyümölcs kell majd, hiszen magát a héjat is el fogjuk fogyasztani.
Mivel a narancsnál jelentősen gyengébb a szerkezete, rövidebb ideig főzzük először a vízben, majd óvatosabban kezeljük a cukorszirupban. Így lesz a végeredmény kívül tökéletesen üveges, belül „zselésen” kandírozott.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket az izgalmas recepteket és módszereket is próbáld ki: