Süss-főzz a mandarinnal – Ne csak a mikuláscsizmába kerüljön

Sokaknak csak egy nemkívánatos ajándék a Mikulástól, másoknak a narancs kevésbé kedvelt rokona: sajnos így tekintünk a mandarinra, pedig ennél sokkal többre képes. A Napi Tipp keretében ismerjük meg jobban!

Talán nem használjuk olyan sűrűn a mandarint a konyhában, maximum csak akkor, ha a nagy készülődés közben megkívánunk egy kis gyümölcsöt. Pedig ennek a citrusnak igen karakteres tulajdonságai vannak, amelyeket kár lenne meghagyni az enyészetnek. Vegyük most sorra, hogy melyek lehetnek a mandarin lehetséges felhasználási módjai a konyhában, és próbáljuk ki valamikor a tél során, adjunk a kis gyümölcsnek egy esélyt!

Süss-főzz a mandarinnal – Ne csak a mikuláscsizmába kerüljön

Salátaöntetek, saláták

Alapvetően bármilyen folyadékot használhatunk a salátaöntetben, ami savas. A citrusok leve – annak ellenére, hogy az ízhatás maga édes – is ilyen, ezért az ecet helyett (vagy részben helyette) bátran facsarhatjuk őket a dresszinghez.

A mandarin levét keverjük el olívaolajjal (3 rész olaj:1 rész savas alapanyag), sózzuk, borsozzuk, és adjunk hozzá tetszés szerint további ízesítőket (pl. mustár, chili), vagy hagyjuk meg natúr egyszerűségében.

Használjuk zöld leveles saláták önteteként: a rukkola, madársaláta és bébispenót szívesen fogad egy ilyen fürdőt, de komolyabb, sült zöldséges (cékla, répa, sütőtök) keverékeket is ízesíthet.

Magát a gyümölcsöt is szórjuk bőséggel sós salátákba: a már említett zöld levelesek, friss sajtok és az olyan magvak, mint a dió, törökmogyoró és mandula kellemesen kiegészítik.

Mandarinos madársaláta

Egy finom saláta enyhén édeskés-pikáns dresszinggel. A salátát megszórhatjuk 2 ek. pirított fenyőmaggal, mandulával vagy dióval, és ízlés szerint morzsolt gorgonzolával vagy ...

Sült húsok

A salátaöntettől csak egy lépésnyire van a húspác, ami hasonló elvek mentén áll össze (3 rész olaj, 1 rész sav). Ha mandarinosra vesszük a lépést, akkor érdemes felhasználnunk a gyümölcs reszelt héját is (figyeljünk rá, hogy kezeletlen legyen), hiszen ez sokkal aromásabbá, frissebbé teszi majd a pácot.

A sertéshez kiválóan passzolhat egy mustáros-mandarinos marinád, míg a csirkéhez egy joghurtos-mandarinos pác ajánlott. Kacsa- vagy libacombnál is kipróbálhatjuk, tegyük mellé a tepsibe a gyümölcskarikákat, amikor sütjük.

Hideg csirketál gyümölccsel

Ez a recept szerintem bármelyik svédasztalon megállja a helyét. Lehet akármilyen kedves vendég, ha nem veti meg a hidegkonyhás készítményeket, ezt szeretni fogja. Nekem a kisfiam volt az a ...

Könnyű esti vacsora

Az ünnepek alatt is szeretek egy jót vacsorázni, és most a kellemetlen teltségérzetnek és az elmaradhatatlan bűntudatnak is sikerült búcsút intenem ezzel a könnyű körettel.

Fordított gyümölcstorták

Süteményekben a narancs gyakran elrabolja a reflektorfényt, pedig nem csak egyféle citrussal ízesíthetjük meg a desszertjeinket. A mandarin is része lehet megannyi cukros projektnek, csak tudnunk kell bánni vele.

Egy fordított tortában például egyszerű, de látványos módon fel tudjuk használni a gyümölcsöt.

A megmosott mandarinokat szeljük karikákra, majd vékonyan, hogy ne veszítsünk túl sok gyümölcshúst, vágjuk le a karikák széléről a héjat és a fehér, szálas részt. Ilyen formában már mehetnek is a recept előírásai szerint előkészített formába.

Mandarinos fatörzs

Érdemes egy finom süteménnyel köszönteni az újévet! Kívül csokis, belül mascarponekrémes-karamelles mandarin fogad, és mindez csak a miénk!

Kandírozott gyümölcs

És természetesen a citrusoknak egyik legjobban álló konyhai folyamatnak, a kandírozásnak is alávethetjük a mandarint. Ehhez mindenképpen kezeletlen gyümölcs kell majd, hiszen magát a héjat is el fogjuk fogyasztani.

Mivel a narancsnál jelentősen gyengébb a szerkezete, rövidebb ideig főzzük először a vízben, majd óvatosabban kezeljük a cukorszirupban. Így lesz a végeredmény kívül tökéletesen üveges, belül „zselésen” kandírozott.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket az izgalmas recepteket és módszereket is próbáld ki:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...