A leveles tészta lényege éppen az, hogy borzasztóan egyszerűen, szinte instant módon, azonnal használható a konyhában. Az ebből a tulajdonságából adódó lehetőségeket általában ki is használjuk, persze nem biztos, hogy tényleg teljes körűen. Nézzük most azokat a fifikás trükköket, amelyek olyan helyzetekben is sztárrá tehetik a leveles tésztát, amelyekre talán nem is gondolnánk!
Nézd meg galériánkban a leveles tésztával végrehajtható trükköket!
6 leveles tésztás trükk, ami könnyebbé teszi a konyhai munkát
Nyújtsd nagyobbra
Mivel a tészta összemegy sülés közben, érdemes enyhén nagyobbra nyújtani a lapot, vagy alapból többet használni az adott süteményhez. Mindez akkor igaz, ha töltelék nélkül, lapként sütjük meg a levelest. Természetesen a különböző csigák, batyuk és csavartak inkább növekedésre hajlamosak.
MIKOR: ha a tésztát lapként, pitealapként vagy pizzaként (stb.) használjuk
Szurkáld meg
Természetesen a leveles egyik legszimpatikusabb tulajdonsága a ropogós-lemezes-réteges belső, amit a sok hajtogatás és még több zsiradék kölcsönöz neki. Persze nem minden esetben van szükségünk erre: ha szeretnénk elkerülni a tészta felpuffadását, alaposan szurkáljuk meg villával, hogy a tészta belsejében keletkező gőz kiszökjön, és ne fújja fel annyira a lapot.
MIKOR: amennyiben a tésztát egységes lapként szeretnénk használni (pl. krémes, pite, pizza)
Használd felengedve
Általában érdemes gyorsan és hatékonyan dolgozni a leveles tésztával, ugyanis, ha felenged, ragacsosabb és nyúlósabb lesz, akár el is szakadhat. Ugyanakkor, a még frissen a hűtőből kivett leveles megsütve sokkal jobban töredezik majd, ezért érdemes lehet (már a tepsin, elkészítve) hagyni a süteményeket/lapokat felengedni kicsit.
MIKOR: bármilyen leveles sütemény esetében jól jöhet
Hagyd kihűlni
Nemcsak azért érdemes hűlni hagyni a finomságokat, hogy ne üljék meg a gyomrunkat, hanem bizony azért is, mert melegen sokkal könnyebben szétesnek/törnek/forgácsolódnak a leveles sütemények. Ha szeretnénk vágni, darabolni, esetleg a felfújódott részeket kilapítani, tegyük azt már teljesen hideg állapotban.
MIKOR: bármilyen receptnél
Kend be tojásfehérjével
Ugyan pitetésztaként is bevethetjük a levelest, azonban ilyenkor ugyanúgy oda kell figyelnünk arra, hogy a tésztaalap megfelelően száraz és omlós maradjon, ne ázzon el teljesen a tölteléktől. Ezt egyrészt elősütéssel tehetjük meg (sütőpapírral kibélelve, lesúlyozva, mint egy normál piterecept esetén), másrészt egy tojásfehérjés lekenés alkalmazásával. A töltelék beleöntése előtt kenjük le tojásfehérjével a még meleg tésztát: ez egy védőréteget képez majd, és nem engedi, hogy szottyos legyen a piténk alja.
MIKOR: sós és édes, nyitott piték készítésénél
Vágj neki peremet
Könnyedén peremet adhatunk a leveles tésztánknak (például, ha pizzát készítünk belőle), ha enyhén bevágjuk annak felületét késsel. Tegyük ezt pár centivel a szélektől befelé, mind a négy oldalon – itt a tészta sülés közben jobban megemelkedik majd, mint a belső rész. Töltelékkel együtt is a sütőbe tolhatjuk, de elősütésnél is alkalmazhatjuk a trükköt (ilyenkor szükség lehet súlyra, például sütőpapírra és szárazbabra vagy egy utólagos, sütés utáni lenyomogatásra).
MIKOR: lapos piték, tepsis pizzák készítésénél
Leveles receptek a gyakorláshoz:
Villámgyors török pide
A pide a törökök pitéje, amit mindenféle izgalmas feltétekkel készítenek, és gyakran jellegzetes csónakalakot ölt. Most egy megúszós verziót mutatunk leveles tésztából, amire ...
Impozáns Napóleon-torta
A világtörténelem máig legsikeresebb hadvezéréről elnevezett sütemény eredete azért nem éppen mindennapi, mert olyan történelmi események inspirálták, melyek az oroszok számára a mi ...
Almás és camembert-es tart
Aki imádja a sajttálat, ez a pite lesz a kedvenc sós-édes fogása. A BBC GoodFoodon találtam ezt a receptet, amit egy kicsit a sajátomra fordítottam. Minden benne van, ami az őszhöz kell: ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További konyhai tippek várnak rád: