A legapróbbszemű tésztaféle, a kuszkusz megannyi házi szakács szívébe és konyhaszekrényébe belopta magát az utóbbi években, és nem véletlenül: gyors, szinte főzésmentesnek nevezhető elkészítése roppant praktikus köretopcióvá teszi. Persze nem csak emiatt érdemes gyakran használni és fogyasztani – további előnye, hogy kedvünk szerint alakíthatjuk az ízesítését, ha már beleuntunk a naturális verzióba. Ehhez csupán annyi kell, hogy a kuszkuszt nem vízben, hanem más folyadékokban pároljuk készre. Erről ad pontosabb információkat az alábbi lista, érdemes végigböngészni!
Nézd meg galériánkban, mi mindenben meg lehet főzni a kuszkuszt!
Ebben főzd puhára a kuszkuszt, ha plusz ízt adnál neki
Alaplé
Talán az egyik leglogikusabb, leginkább magától értetődő csere, amivel ráadásul egyszerű módon érhetünk el nagyszerű ízeket: az alaplé. lehet húsos, lehet zöldséges, bármennyire gazdag és dúsított, bárhogyan fűszerezett. Nyilván a legjobban a házi készítésűvel járunk, ha tehetjük, használjunk ilyet.
Passzírozott paradicsom
Ha kissé felhígítjuk, illetve alaposan beízesítjük előre, a forró passzírozott paradicsom is képes készre főzni a kuszkuszt. Fontos, hogy ne a szószt öntsük a tésztára, hanem az apró szemeket szórjuk bele utólag a piros, fűszeres mártásba. Kevesebbre lesz szükségünk, mint ha vízzel dolgoznánk, ugyanis a paradicsomszószban nincs ugyanannyi nedvesség – de ne aggódjunk, így is megkapjuk majd a jól ismert, pergős állagot. Ha beleszórtuk a kuszkuszt, fedjük le az edényt, és hagyjuk jó pár percig így párolódni, majd tálaljuk.
Tej
Itt már nagyjából visszatérnek az eredeti arányok, ugyanis a tejet használhatjuk a vízzel megegyező módon, ha kuszkuszt főzünk. Pluszt előnye a tejterméknek, hogy gazdagabb ízű és teltebb hatású köretet eredményez, mivel a tej jóval zsírosabb. Készíthetünk akár édes kuszkuszt is, ilyenkor bátran ízesítsük a tejet, cukorral, vaníliával, fahéjjal, citrushéjjal, amivel csak szeretnénk.
Kókusztej
Nemcsak laktózmentes és vegán opciót jelenthet a kókusztej, hanem egy fokkal egzotikusabb megoldást is: a kókuszos íz egyes ételek mellett kiválóan feszíthet, főleg, ha kiegészítjük további aromákkal. Sós esetben a kurkuma, currypor, fokhagyma, chili, gyömbér, lime mind működhet, ahogy más szárított fűszerek is, édes vonalon pedig a tejnél említett aromás hozzávalókhoz nyúljunk vissza.
Receptek kuszkusszal, amelyek megérnek egy-két kóstolást:
Hétzöldséges kuszkusz - marokkói tajine
Ha meg szeretnéd ismerni az egyik legfontosabb észak-afrikai fogást, akkor készítsd el ezt a zöldséges kuszkuszt, amit minden pénteken fogyasztanak Marokkóban.
Tabouleh, az arabok kuszkusz (vagy bulgur)salátája
A tabbouleh egy hagyományos arab fogás, de az egész Közel-Keleten előszeretettel készítik más-más formában. Tabouli névre is hallgat, és egy szuper, friss, gazdag kuszkuszsaláta, ezt ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További konyhai tippeket találsz itt: