Nincs még egy olyan edény, amely vizuálisan lenyűgözőbb lenne a kuglófformánál. Már a legegyszerűbb fánkszerű forma a bordázott oldalával kellemes a szemnek, de léteznek igazán részletgazdag, gyönyörűen formázott darabok is, amikből igazi műremekek kerülnek ki. A konvexek és konkávok sokaságának azonban van egy hátulütője: nehéz őket kitisztítani. A megfelelő technikával viszont még a legmakacsabb formák is régi fényükben ragyoghatnak – ebben segít mostani napi tippünk.
Lehet, hogy nyilvánvalónak hangzik, de a piszkos sütőformák tisztításának legjobb módja az, ha alaposan beáztatod őket.
A trükk az, hogy csepegtess bele néhány csepp mosogatószert, és forró (már-már gőzölgő) vizet használj.
Ezenkívül hosszabb ideig - akár egy éjszakán át - pihentetni kell az edényt. Miután a szappanos és habos víz megtette a magáét az égett maradványok fellazításában, nincs más hátra, mint leöblíteni, és könnyedén átsikálni a formát egy kíméletes, de kemény szilikon- vagy nejlonfogú kefével.
Ezen a ponton a formának makulátlannak kell lennie.
De ha még mindig látsz benne ételmaradékot, szórj némi szódabikarbónát rá, és folytasd a súrolást!
Ha ez sem volt elég, és még mindig nem teljesen tiszta, akkor ismételd meg az áztatást, súrolást.
Hogyan lehet hatékonyan megelőzni a fáradalmakat?
A legjobb persze, ha eleve nincs szükség súrolásra, és akkor nem kell ennyit bajlódni vele, ezért mindig kend meg alaposan zsiradékkal a felületet, hogy semmi se tudjon odatapadni sütés közben. Ha bonyolultabb alakú formád van, akkor különösen figyelj oda, hogy minden kis zegzugba eljusson az anyag, így gondoskodva róla, hogy a süteményed tökéletesen épen kerüljön ki a formából.
Még több otthoni tipp: