Ütős ünnepi krumplipüré: Julia Child hajmeresztő tippjétől lesz különleges

Unod már a karácsonyi krumplipürét? Napi Tippünkben megmutatjuk, Julia Child miként tette igazán ütőssé ezt az egyszerű ételt.

Hiába telt el több mint 60 év Julia Child ikonikus főzőműsorának premierje óta, amiben megismertette az amerikaiakat a francia konyhával, tanításai a mai napig hatással vannak a gasztronómiára világszerte. Különösen, hogy a szokványosnak nem nevezhető szakácskönyvszerő és műsorvezető nem riadt vissza a merész kulináris technikáktól –édesburgonyás pitéjét három nagy löttyintés bourbonnal bolondította meg, a rántottáját pedig az óriás adag vaj tette mennyeivé – hogy a maximumot hozza ki az ételekből. Bár krumplipürétrükkje sem új, sokan csak most fedezik fel, és az ünnepekhez közeledve aktualitása is van: Julia Child extrém tippjével a te karácsonyi krumplipüréd is igazán ütős lesz.

Krumplipüré fazékban, krumplinyomóval, evőeszközökkel és konyharuhával
Ütős ünnepi krumplipüré: Julia Child hajmeresztő tippjétől lesz különleges

A híres püré titka nem más, mint...

Szóval, mi a titka Julia Child krumplipüréjének, ami egyszerre krémes, édes és sós? 30 gerezd fokhagyma! És ha az azonnali reakciód döbbenet és értetlenség, teljesen megértjük, nyilván ez elképesztő mennyiség még gombócból is, hát még fokhagymagerezdből.

A The French Chef műsorvezetőjének krumplipüréjéhez az első lépés, hogy 30 gerezd fokhagymát (héjával együtt) két percig blansírozol forró vízben, hogy megszabadítsd a keserű aromáktól.

Ezután csepegtesd le és hámozd meg a gerezdeket. Ezt követően egy serpenyőben közepes lángon olvaszd fel a vajat, add hozzá a fokhagymát, és főzd 15-20 percig, amíg a gerezdek elkezdenek megbarnulni. Következő lépésként jöhet a béchamel, a mártást a fokhagymagerezddel együtt turmixold simára. A többi már ismerős, a krumplit sós vízben főzd meg, majd paszírozd, utána pedig tedd vissza a fazékba, és a tejszínnel, a fokhagymás béchamelmártással, friss petrezselyemmel, sóval és borssal elegyítve, kevergetés mellett körülbelül két percig főzd tovább.

Videón is látható, hogyan készül az ikonikus püré:

@cocolarkincooks

She is a legend for a reason. They might just be the best mashed potatoes I have ever tried. Officially making the Thanksgiving meal thi ls year #cooking #fypシ #homecooking #thanksgiving

♬ original sound - Corre Larkin

Child meglepő trükkjének lelke a fokhagymás béchamel, aminek köszönhetően nem csak a fokhagymaimádók fogják értékelni a köretet. Ha egyszer elsajátítod a szósz elkészítését, az ünnepi szezonban mindenféle ételt feldobhatsz vele, hogy lenyűgözd szeretteidet. Bár ijesztő lehet ennyi aromával és fűszerrel dolgozni, és harminc gerezd fokhagymát megpucolni sem kis feladat, érdemes egy esélyt adnod Julia Child receptjének, garantált, hogy nem kevés bókot fogsz bezsebelni ezzel a krumplipürével.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További meghökkentőe, de hasznos konyhai tippek itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...