Egy kotyogós kávé erős, karakteres ízéről ismerszik meg… jó esetben, mert előfordulhat, hogy égett és nagyon keserű végeredmény fog a bögrédből kikacsintgatni, ami helyett inkább bekeversz egy instant verziót, mert még az is fogyaszthatóbb. Ennek elkerülése végett osztunk meg veled néhány szuper tippet, hogy életed hátralévő részében a kotyogós kávé legyen az új kedvenc.
Kattints a galériára a tökéletes kotyogós kávéért!
1. Lágy víz
A legtutibb választás a tökéletes kotyogós napindításhoz a szűrt csapvíz vagy a mentes ásványvíz. Talán erőltetett elgondolásnak tűnik, de igenis befolyásolja az ízélményt, ha lágy vízből készül a kávéd. A kemény víztől egyébként is könnyen vízköves lesz a kávéfőződ, ami a biztonsági szelep eltömődését okozza a későbbiekben. Érdemes a vizet felmelegíteni a kávéfőzés előtt, így nem fog túlhevülni a kávé.
2. Őrlemény milyensége
Mint sok más esetben, itt is az arany középút a legjobb megoldás, ami szerint közepes szemcseméret szükséges a finom kotyogós kávéhoz. Ha túl nagy a szemcse, akkor gyenge lesz a kávé, és alig lesz íze, mert túl gyorsan átfolyik az őrleményen a víz. Ha pedig túl finomra van őrölve, akkor túl keserű lesz, hiszen a víz nem tud áttörni rajta.
4. Lefőzés
A szűrő megtöltése és a tartályba öntött víz után tedd közepes lángra a kotyogóst. A fedelét nyisd fel, hogy lásd, mikor kell levenni a tűzről. Ha hangot ad ki, és elkezd kifolyni, a kávé akkor gyorsan vedd le. Ekkor vagy töltsd ki már rögtön, vagy tedd a hideg víz alá, mert túlhevülésével keserűvé válik a kávé.
Ezek a konyhai tippek is érdekelhetnek: