Nokedli, rizs, tészta: leggyakrabban használt köreteink megannyi különböző főétel mellett megállják a helyüket, kedvünkre válogathatunk közülük. Akár nagyobb adagot is készíthetünk, ha mondjuk a másnapi pörkölt mellé is szeretnénk valamit kínálni – persze ilyenkor oda kell figyelnünk a köretek tárolására és újramelegítésére, hogy a következő napon is a frisshez legközelebb álló élményt kapjuk mind ízben, mind állagban.
Nézd meg galériánkban a másnapos köretek tárolását, kattints a képre a tippekért!
Így tárold és melegítsd újra a másnapos köreteket
Rizs
Talán az egyik leggyakrabban elővett köretünk, amit szaftos-szószos ételek mellett szeretünk a leginkább látni. A rizsfőzésről megannyi cikket olvashatunk, különböző trükkökkel telepakolva, a tárolásról azonban általában kevés szó esik. Ha a rizst pergősre főztük, tegyük dobozban vagy a fazékban hűtőbe, ilyenkor nem kell aggódnunk az összeragadás miatt. Mikrózhatjuk is, de akár a szaftos főfogással is összekeverhetjük a másnapos tálalás során.
Aprószemű tészta
A tarhonya, de akár a leveskiegészítésre használt cérnametélt és eperlevél is juthat olyan helyzetbe, hogy másnap, hidegen és enyhén összeragadva kerül elfogyasztásra. Ez utóbbi galibát elkerülhetjük, ha a kifőzés után némi olajjal látjuk el a köreteket. A zsiradék egyrészt meggátolja a szemek egymáshoz tapadását, másrészt szerepet kap a melegítés során is: serpenyőbe téve, magas lángon először lepiríthatjuk a tésztát, majd kevés víz hozzáadásával, fedő alatt átforrósíthatjuk.
Kuszkusz
Ugyan kuszkuszból érdemesebb mindig csak kisebb adagokat készíteni (hisz’ úgysem telik sok időbe a forrázás), természetesen előfordulhat, hogy megmarad valamennyi az apró gyöngyökből. A maradék kuszkuszt vagy alakítsuk salátává egy olajos-ecetes dresszinggel vagy keverjük hozzá a ragunkhoz, ezáltal létrehozva egy gazdag egytálételt.
Nokedli
A házilag szaggatott tészta külön figyelmet és külön alpontot igényel listánkban – ugyanis merőben máshogy viselkedik, mint a boltban vett és kifőtt fajta. Míg a legtöbb főtt tésztát nem érdemes átmosni szűrés után (a darabokon lévő keményítő miatt jobban megragad rajtuk a szósz), a nokedlinél sose hagyjuk ki ezt a lépést, különben másnapra összeáll egy szétválaszthatatlan tömbbé. Az átöblített tésztát keverjük el némi olajjal, majd tegyük jénaiba, fazékba, dobozba.
Néhány szaftos étel, amihez kiválóan illik egy jó köret:
Ír marhagulyás
Az ír marhagulyás egy leveszöldséges-húsos ragu. Sokkal sűrűbb, mint egy magyar gulyásleves, zöldségezik, tehát nem pörkölt, de mégis valahol a kettőnek egy szuper tömbösített, ...
Szaftos tojáspörkölt óriásgaluskával
A húsmentes pörköltek leglaktatóbbika tojásból készül, nem is csoda hát, ha egy kis adag is elég már belőle ahhoz, hogy ne korogjon tovább az a gyomor. Tálaljuk galuskával, már csak ...
Gombapaprikás tejmentesen
A gombapaprikás az egyik legkedvesebb pörköltfélénk, hiszen pikk-pakk megfő, laktató és könnyen elkészíthető diétásan vagy épp mentesen is. Ezúttal egy tejmentes, vegán verziót ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippekkel gazdagodhatsz: