Eddig is nagy dilemma volt a kenyértárolás, most azonban, hogy lassan egy Mátyás királyba kerül egy vekni, (remélhetőleg) még jobban megbecsüljük a pékárut, és próbáljuk minél hosszabban frissen tartani. De mégis hogyan tegyük ezt? Hiszen mindenki mást mond, minden forrás ellentmond a többinek, alig lehet már kiigazodni a sok különböző igazságon. Pedig igazából csak két tényezőt kell figyelembe vennünk, ha a legjobb kenyértárolási módszert keressük. Hogy ezek micsodák, az rögtön kiderül.
Nézd meg tippjeinket a galériában:
Melyik zacskóban marad legtovább friss a kenyér?
A két legfontosabb dolognak, amit a kenyértárolással kapcsolatban meg kell jegyeznünk, mind a levegőhöz van köze. A kiszáradás és a penészedés a leggyakrabban jelentkező problémák, és ezek egy idegesítően összekötött skála két végén helyezkednek el. Ugyanis a kenyér a levegőn kiszárad, megszikkad, levegő (pontosabban légmozgás) hiányában pedig megpenészedik. Így olyan zacskót kell választanunk, ami lehetővé teszi a levegő áramlását, azonban nem akkora mértékben, hogy az kiszáradáshoz vezessen.
Papír: Egyre több üzletben zörgős papírzacskók váltották fel (legalábbis részben) a műanyagszatyrokat, és gyakran megesik, hogy az otthoni tárolás is ezekben történik. És alapvetően nem is lenne rossz választás a papír, hiszen nem zár teljesen légmentesen, így a penészedés rizikója viszonylag alacsony. Azonban igen gyakori, hogy a zacskókat eltépjük, vagy a rajtuk lévő fóliás „ablak” elszakad. Így hosszabb távú használatra ezek sajnos nem alkalmasak. Ráadásul a papír képes némi nedvességet is magába szívni, ami abszolút nem előnyös a kenyér számára.
Vászonzsák: Sokak számára azért szimpatikus választás egy varrott, zsinóros vagy tépőzáras kenyereszsák, mert fenntartható, hulladékmentes opciót jelent a sok eldobható szatyorral szemben. És míg ez egyáltalán nem elhanyagolható szempont, meg kell állapítanunk, hogy nem a textilzsákok jelentik a legmegfelelőbb otthont a vekniknek. A hálós zsákok túlságosan áteresztik a levegőt, a bőrszerű anyaggal béleltek hajlamosak bepenészedni, és nem feledkezhetünk meg a textil nedvszívó tulajdonságáról sem. Ha mégis egy ilyen mellett döntünk, válasszunk tépőzáras, nem bélelt verziót.
Műanyag: Sajnos, nem sajnos, a gonosz műanyag zacskó az, amiben a legtovább friss marad a kenyér. Persze nem akárhogy, ennek a tárolónak is vannak hátulütői. Mivel a nejlonszatyrok egyáltalán nem lélegeznek, nem szabad teljesen bezárva tartani a pékárukat, mert akkor bepenészednek. Sőt, sokkal jobban járunk, ha nem is eldobható szatyorban vesszük a kenyereket: inkább vegyünk egy nagyobb adag zárható fagyasztózacskót. Ha ezek száját félig lezárjuk, akkor a levegő áramlása is biztosított lesz, és nem is fog kiszáradni a vekni. Ráadásul többször (akár évekig) is használatba vehetjük őket.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több hasznos konyhai tipp: