A sütő hőmérséklete jobban befolyásolja a házi kenyered héját, mint gondolnád

Napi Tippünk kötelező olvasmány azok számára, akik szoktak otthon kenyeret sütni, mert eláruljuk, miként befolyásolhatja a sütőd hőmérséklete a kenyered héját, sőt, arra is kitérünk, miként segíthet a gőz, hogy kellően ropogós legyen a végeredmény!

A kenyérsütés folyamata az elejétől a végéig kifejezetten érzékeny a környezet hőmérsékletére. Már a tészta kelesztésekor fontos hőmérsékleti szempontokat kell figyelembe venni, sőt, az sem mindegy, milyen sütőformát használsz, mivel vannak olyan anyagok, amelyek rossz vezetőképessége miatt a kenyér egyenetlenül sülhet meg benne. Talán ezek után nem meglepő, ha azt mondjuk, hogy maga a sütő hőmérséklete jobban befolyásolja, hogy végül ropogós kérgű veknit vehetsz-e ki a otthoni kenyérsütési kalandod eredményeként, mint azt gondolnád. De a gőz is fontos szerephez jut ebben a folyamatban...

Kisült házi kenyerek tepsin
A sütő hőmérséklete jobban befolyásolja a házi kenyered héját, mint gondolnád

A legtöbb kenyeret 160 és 260 Celsius-fok között sütik. Ha szendvicskenyeret, kiflit vagy más kenyérfélét készítesz, amelynek puhának kell lennie, a recept valószínűleg azt mondja, hogy a sütőt ennek a tartománynak az alsó határához közel állítsd be, és a sütés során tartsd állandó hőmérsékleten.

Ez lehetővé teszi, hogy a cukrok megbarnuljanak, és a kenyér szép aranyszínű kérget kapjon, amely még mindig puha.

Eközben a bagett vékony, repedezett kérget igényel, amit a gyors Maillard-reakció tesz lehetővé, ami akkor megy végbe, ha a tésztát nagyon forró, legalább 230 Celius-fokos sütőbe teszik. A dutch ovent használó kenyérreceptek gyakran előírják, hogy az edényt 260 Celsius-fokra kell előmelegíteni.

Ennek hatására a tészta gőzt bocsát ki, ami a zárt edényben csapdába esik, és a kenyér külsején lévő keményítőt a jellegzetes barna, roppanós kéreggé alakítja át. 

Bár a hő fontos, a hő és a nedvesség kombinációja még inkább hozzájárulhat a vágyott eredmény eléréséhez.

Amikor a folyadék a forró sütőben gőzzé alakul, a kenyér felülete ruganyos marad, így a kenyér sütés közben folyamatosan tágul. Emellett a gőz reakcióba lép a kenyér külső oldalán lévő cukrokkal, így aranybarnán csillogó kérget kap.  

Ejtsd csapdába a tészta saját nedvességét!

A gőz hasznosításának legegyszerűbb módja, ha a tészta saját nedvességét csapdába ejted, ahogyan a dutch oven is teszi. A varázslat az első néhány percben történik, ezért a legtöbb recept azt javasolja, hogy a sütés felénél vedd le a fedőt, és/vagy csökkentsd a hőfokot.

Házi kenyérszelet vajjal
A hő és a nedvesség kombinációja fontos a ropogós kéreg kialakulásában

Más módon is kipróbálhatod, hogyan befolyásolja a gőz a kenyér héját:

Egyesek például egy szórófejes flakonnal nedvesítik be a forró sütő oldalát közvetlenül a sütés előtt. Előmelegíthetsz egy peremes sütőlapot vagy sekély tepsit is az alatta lévő rácson, ahol a kenyeret sütni fogod. A sütés megkezdésekor önts ebbe a tepsibe vizet, hogy gőzfelhő keletkezzen. (Üveg helyett válassz fémserpenyőt, hogy elkerüld annak a kockázatát, hogy megreped, amikor a vizet beleöntöd).

Ha egyszer elkezdesz kísérletezni, látni fogod, hogy a hő és a gőz együttes ereje milyen jelentősen befolyásolhatja a veknid külsejét. 

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több érdekesség és konyhai megoldás itt:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...