Így készíthetsz bármilyen édes kekszrakottast recept nélkül

Beköszöntött a meleg idő, ami egyben a hideg desszertek főszezonját is jelenti. A kekszrakottas például gyors és egyszerű megoldást jelent, ha isteni édességre vágyunk, de nem akarunk érte megdolgozni – a Napi Tippből most minden elkészítési furfang kiderül.

A hideg desszertek népszerűségi versenyében valószínű, hogy a tiramisu kerülne a dobogó valamelyik fokára. És miért? Mert nem kell főzni, nem kell sütni, csak keverni, mártogatni és rétegezni. Mert nem kellenek hozzá különleges hozzávalók. Mert krémes, lágy és fantasztikus befejezése lehet bármilyen nyári étkezésnek. De álljunk csak meg egy pillanatra! Ez a cikk nem a klasszikus olasz édességről szól, hanem egy olyan desszertről, ami a fent leírt attribútumokat ugyanúgy hozza, sőt, talán még felül is múlja a tiramisut gyorsaságban és egyszerűségben. Mi lehet ez a titokzatos finomság? A kekszrakottas!

Így készíthetsz bármilyen édes kekszrakottast recept nélkül

Milyen a jó kekszrakottas?

Mivel fantáziasüteményről beszélünk, nincsenek túl szigorúan megszabott határok, amelyek között mozognunk kell, miközben édes kekszrakottast készítünk otthon. A lényeg a következő: kekszeket és lágy krémeket kell rétegeznünk, majd a hűtőben pihentetnünk, hogy megkapjuk az ellenállhatatlan végeredményt.

Szinte bármilyen ízben gondolkozhatunk, és kiegészíthetjük a rakottast gyümölcsökkel, csokoládéval, karamellával, amivel csak szeretnénk.

Milyen kekszből?

Mindenképpen olyan kekszeket használjunk, amelyek képesek megszívni magukat: a krémrétegek között megpuhulnak, így nem lesz kellemetlen élmény beléjük harapni. Az nem jelent problémát, ha a kekszben csokoládédarabok, magvak vagy aszalt gyümölcsök vannak, azonban kerüljük a töltött és mázas kekszek használatát.

Kiváló választás lehet bármilyen háztartási keksz, vajas keksz, zabkeksz, amaretto keksz, cantuccini és még sorolhatnánk.

Milyen krémmel?

Feltétlenül egy olyan krémre lesz szükségünk, ami nem túl híg – egy ilyentől egyszerűen eláznának a kekszek, és továbbra is folyós maradna a desszert állaga. Persze a túl sűrű krémek sem alkalmasak, mert azok pedig nem tudják kellően felpuhítani a kekszeket.

A legegyszerűbb, ha készítünk egy tejszínes krémet (a tiramisuhoz hasonlóan, csak tojás nélkül) mascarponéból és habtejszínből. Ezt utána bármilyen ízesítővel továbbfejleszthetjük (lekvár, friss gyümölcs, karamell, mogyorókrém, citromhéj), de akár natúr állapotában is hagyhatjuk.

Működhet még zsíros tejföl és tejszín sűrűbb keveréke, illetve egy puding, amit kevés tejszínhabbal vagy mascarponéval elkevertünk.

Egyéb fontos elkészítési pontok

  • A rétegezést mindig kezdjük egy kevés krémmel, majd arra jöhet az első kekszréteg. A rakottas tetején pedig szintén krém legyen az utolsó (bár ezt megszórhatjuk tört keksszel).
  • Bátran törjük el a kekszeket (főleg, ha kerek formájúakat használunk), hogy kipótoljuk a kisebb darabokkal az összes szabad helyet.
  • Ha a rétegek között használnánk gyümölcsöt, olyat válasszunk, amelynek nem túl magas a nedvességtartalma – ezek ugyanis hajlamosak eláztatni a rakottast.
  • A desszertet pihentessük a hűtőben legalább egy éjszakán át, hogy kellően megszívja magát minden keksz.
  • Mindenképpen lefedve tegyük a hűtőbe, nehogy a sütemény átvegyen esetleges kellemetlen szagokat a dermedés során.

Epres sajttorta-lasagne

A sajttorta a világ egyik legjobb sütije. Elronthatatlan és nagyon sokféleképpen variálható. Mutatunk egy epres verziót, melynek a sajttorta-lasagne nevet adtuk. Méghozzá azért mert egy ...

Narancssárga szelet

Íme egy gyorsan összeállítható, a répa miatt mégis érdekes és izgalmas recept, mert van élet a répatortán túl is! :)

Túrós-tejfölös-kekszes édesség

Volt itthon egy csomag túró, amit kidobni nem akartam, viszont sütni nem volt kedvem. Kekszet is találtam, és emlékeztem, hogy ettem már valahol sütés nélküli kekszes sütit. Hát ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több isteni desszertötlet vár:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...