Amikor sütés nélküli sajttortát, túrótortát vagy csokoládés pitét készítünk, több alap közül is választhatunk, amibe később a krémet öntjük. Ha tényleg teljesen ki akarjuk kerülni a sütés maceráját, essen a választásunk az egyszerű, de nagyszerű kekszalapra, vagyis porrá tört keksz és olvasztott vaj keverékére. Ez így, magában is ízes, omlós „tésztát” képez (főleg, ha jó minőségű kekszet és vajat használunk), azonban néhány apró kiegészítéssel egészen istenivé, felejthetetlenné tehetjük szerény kekszalapunkat.
Nézd meg galériánkban a kekszalap feljavításának lehetőségeit:
Ettől lesz sokkal finomabb a sütésmentes tortaalapod
Egy csipet só
A sütés világában nagyon sok mindenbe egyáltalán nem teszünk sót, aminek amúgy nagy szüksége lenne egy kis ízbeli kiegyenlítésre. Igaz ez a kekszalap esetében is: mivel csak vajjal és keksszel dolgozunk, nem túl széles az aromák spektruma. Szórjunk egy csipet sót a kekszmorzsához (keverjük el alaposan), vagy használjunk sózott vajat. A leheletnyi sós vonal izgalmasabbá teszi majd a süteményünket, sőt, a lehetetlennel határos módon még a keksz édes alapíze is határozottabbá válik tőle.
Barnított vaj
Ha kóstoltuk már a vaj barnított változatát, tudhatjuk, hogy milyen mély, diós aromák rejtőznek benne. Nem szeretnénk ezeket a tortánk alapjában is érezni? Ugye, hogy dehogynem? Használjunk ugyanannyit barnított vajból, amikor megágyazunk a tortánknak – nem fog máshogy viselkedni, sőt, talán még kicsit jobban is megköt majd, mivel a zsiradékból elpárolog a víz egy része a barnítás során. Kifejezetten jól illik csokoládés, kakaós, kávés és diós/mogyorós süteményekhez.
Olajos magvak
Használhatunk a morzsával együtt bármilyen olajos magot, ezek ugyanis mind ízben, mind textúrában csodásan kiegészíthetik a süteményeket. Azonban épp ez utóbbi, a textúra miatt kell arra figyelnünk, hogy minél apróbbra vágjuk vagy daráljuk le teljesen a magokat – különben meggátolhatják a morzsa és a vaj egyesülését, és a tortánk „kérge” akár szét is eshet. Tegyünk az alapba aprított diót, földi- vagy törökmogyorót, mandulát, kesudiót. Fontos: ne hagyjuk ki a száraz serpenyőben történő magpirítást!
Citrushéj
Az előbbi két kiegészítő mind inkább a „nehezebb”, karakteresebb irányokba tudja elmozdítani a süteményeink alapját. Azonban, ha valami könnyedebb, frissebb ízre vágyunk – amit mondjuk a tortánk könnyedségéhez (pl. egy túrótorta esetében) szeretnénk igazítani – használjunk az alapban reszelt citrom- vagy narancshéjat. Mindenképpen kezeletlen gyümölcs héja legyen, és tényleg csak azokban a tortákban vessük be, amelyek sütés nélkül készülnek: így marad a legélénkebb a citrusaroma.
Receptek, amelyekben kipróbálhatod a tudást:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több furfangos konyhai tipp vár rád: