Nem indulhat a reggeled kávé nélkül? Minél gyakrabban használod a kávéfőződet, annál gyakrabban lehet szüksége a tisztításra. De honnan tudod, hogy szappan és szivacs után kiált a géped, és már tényleg nem tologathatod tovább ezt a procedúrát? Mutatjuk, milyen intő jelekre figyelj!
Miért fontos a kávéfőző tisztítása?
Minden konyai berendezés esetében, a mosogatógéptől az airfryerig, a rendszeres időközönként beiktatott mélytisztítás javíthatja a berendezését működést és meghosszabbíthatja az élettartamukat, és ez alól a kávéfőződ sem kivétel.
Minden alkalommal, amikor kávét főzöl, víz folyik át a gépen.
A legtöbb csapvíz ásványi anyagokat tartalmaz, például kalciumot, amelyek megtapadhatnak a gépben lévő csövek felületén, és idővel felhalmozódhatnak.
Ez lelassítja a víz áramlását, és hatással lehet a kávé ízére és erősségére.
A mélytisztítással eltávolíthatod az olajlerakódásokat olyan helyekről is, amelyeket a hétköznapi gyors áttörölgetés során nem érsz el. Ez különösen fontos, hiszen egy jó kávégép igencsak sokba kerül, plusz a környezetet sem árt kímélni azzal, hogy nem veszünk néhány évente új gépet. A megfelelő karbantartás mellett egy minőségi gép akár egy évtizeden át is főzheti nekünk a reggeli feketét.
Honnan tudod, hogy itt az ideje a mélytisztításnak?
Az, hogy mi van a bögrédben, gyakran árulkodó jele a kávéfőződ állapotának. Az első dolog, amit valószínűleg észreveszel, ha már nagyon itt van az ideje egy alapos tisztításnak, hogy a kávé íze áporodott vagy kellemetlen lesz.
Viszont a pontos felhalmozódás típusa, amivel meg kell birkóznod, többféle lehet. A vízkőlerakódás például extra keserűvé teheti a kávé ízét. De másfajta lerakódások, vagy ami még rosszabb, a penészgomba nagyon kellemetlen ízű (és szagú) kávét eredményezhet. Az is előfordulhat, hogy a kávé színe és állaga kevésbé gyengébbé válhat, mint korábban volt. Egy másik érzékszervedre, a hallásodra is érdemes támaszkodni ilyenkor: ha az elektromos gép olyan hangokat ad ki, mintha erőlködne teljesíteni a feladatát, az is azt jelzi, hogy gond van a szerkezeten belül.
Ideális esetben persze magadtól is rendszeresen tisztítod a gépet, így nem juttok el ilyen drámai állapotokig. Érdemes áttanulmányozni a gyártói kézikönyvet is, ami tartalmazhat iránymutatást a tisztítás gyakoriságára vonatkozóan, és azt is megmutatják, miként kell ezt elvégezni. A Nespresso esetében például ez rendszeres használat mellett háromhavonta, vagy 300 kapszulánként van előírva.
Továbbo okos konyhai praktikákat leshetsz el: