Praktikus ünnep olyan szempontból a karácsony, hogy klasszikus fogásai közül némelyiket jó előre elkészíthetjük, majd eltehetünk a kamrában, hűtőben. Ezek a hosszabb szavatossággal rendelkező karácsonyi ételek megkönnyíthetik a készülődést, ha időben tervezünk velük – amikor eljön a nagy nap, már csak melegíteni kell őket, közben foglalkozhatunk minden mással. Nézzük, mely karácsonyi ételekkel érdemes előre készülni!
Kocsonya
Talán inkább szilveszteri recept, de sokan fogyasztják karácsonykor is a kocsonyát – eltarthatósága pedig méltán híres. A rengeteg kollagén, ami zseléssé teszi a húslevet, segít nekünk abban is, hogy hosszabb ideig tároljuk az érintetlen kocsonyákat.
Amennyiben nem kanalaztunk bele, illetve van egy jelentősebb zsírréteg a kocsonya felszínén, egy-másfél hétig hűtőben eláll.
Zsírban sült hús
Nagyanyáink tárolási módszere ezekben a modern időkben is jól jön: ha zsírban sütünk ki egy nagyobb darab húst, majd ugyanebben a zsírban eltesszük úgy, hogy a megdermedt zsiradék teljesen ellepje a húsdarabot, bátran tárolhatjuk hideg helyen hosszabb ideig is (jó pár hét).
Házi májpástétom
Szintén a szilárd, zsíros védőréteg tartja épségben a házi májpástétomot, hogy később is fogyasztható legyen. Miután elkészítettük, tegyük kis tálalóedényekbe vagy csatos üvegbe, majd öntsünk a pástétomra egy vastag zsírréteget, és várjuk meg, hogy megszilárduljon. Amennyiben ehhez nem nyúlunk, egy-másfél hétig fogyasztható marad a májkrém.
Töltött káposzta
Ugyan nem a leghosszabban eltartható étel (tekintve, hogy főtt hús van benne), azonban pár (maximum 5) napot simán kibír a hűtőben, így amennyiben most hétvégén megfőzzük, szenteste már csak újra kell melegíteni. És mind tudjuk, hogy a káposzta is olyan étel, ami melegítve szinte finomabb, mint frissen.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További ünnepi és hangolódós konyhai ötletekért kattints ide: