Száraz hüvelyesekkel dolgozni ugyan macerásabb, mint a zöldségek konzerves verziójával, azonban ennek a munkának minden perce kifizetődik, amikor végre szétomlik a fogaink alatt egy krémes bab-, lencse- vagy csicseriszem. Persze ez a textúra nem magától adott, hanem, mondhatni, bele kell tennünk a hüvelyesekbe, mégpedig az alábbi trükkök bevetésével.
Nézd meg galériánkban a krémesre főtt hüvelyesek titkait!
4 trükk, amitől krémesen puhára fő a csicseri, borsó, bab, lencse
Alapos áztatás
Természetesen, mivel száraz szemekkel dolgozunk, a folyamatot áztatással kell indítanunk. Itt pedig leginkább időre van szükség: adjunk a hüvelyeseknek minimum 6-7 órát a felpuhulásra, a legjobb persze, ha egy egész éjszakát eltöltenek a fürdőben. Onnan tudhatjuk, hogy az áztatás alapos volt, hogy a babok, lencsék megnőttek, és héjuk enyhén ráncos.
Szódabikarbóna a vízben
Ugyan a sima vizes áztatással is kellemesen krémes állagot érhetünk el, érdemes még egy lépéssel tovább fokozni a dolgot. Ez egészen pontosan egy teáskanálnyi szódabikarbónát jelent, amit a hüvelyesek fürdővizébe szórhatunk – lúgos környezetet teremt, amelyben a babok pektinmolekulái sokkal kisebb darabokra esnek szét ázás közben, tehát puhább belsőt kapunk majd, miután megfőztük őket. Ráadásként a kellemetlen felfúvódás is csökken, ha szódabikarbónát használunk.
Gyöngyözve főzés
Ha már az áztatás során minden tőlünk telhetőt megtettünk a puha állag érdekében, legyünk ugyanilyen elkötelezettek a főzés alatt is. Ez elsősorban türelmet jelent: türelmet a lassan puhuló szemekkel szemben, amelyeknek a legideálisabb környezetet egy óvatosan gyöngyöző vízfürdő jelenti. Várjuk meg, míg felforr a főzővíz, majd vegyük alatta közepesre-alacsonyra a lángot – ellenkező esetben a babok, lencsék külseje túl gyorsan fő majd meg, miközben a belső kemény marad.
Só csak a végén
Az ízesítésről pedig inkább utólag gondoskodjunk, legalábbis, ami a sót illeti. Ha az elején adjuk a főzővízhez, a só keménnyé, rágóssá teheti a szemeket. Ha már túl vagyunk a főzési idő felén, csak akkor szórjuk bele az ízesítőt. Minden más fűszer mehet a fazékba már a kezdetektől.
Receptek, amelyek tökéletesen krémes hüvelyeseket kívánnak:
Spenótos sárgaborsó-főzelék fűszeresen
Mióta az eszemet tudom, utálom, hogy a legtöbb embernek a sárgaborsó-főzelékről az iskolai menzák egyik réme, a „betonfőzeléknek" csúfolt mumus jut eszébe. Pedig a sárgaborsóból ...
Lencsés tabulé
Dobd fel az átlagos lencsesalátádat szilveszterre! Ebben a tabulében lencsére cseréltük a bulgurt, hogy igazán szerencsét hozzon az újévben.
Egyszerű babfőzelék
A babfőzelék hallatán elsőre a legtöbb embernek a menzakoszt jut eszébe, egyesekben jó élményeket ébresztve, másokban inkább rosszat. Ha már régen is szeretted, akkor téged nem kell ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeknek a konyhai furfangoknak is adj egy esélyt: