Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a húsvéti répatorta: a karakteres ízű, zöldséges édesség egész évben boldogíthat minket, nincs kifejezett szezonja, mégis az elmúlt években a tavaszi ünnepkör elválaszthatatlan része lett. Amennyiben idén az egyik süteményválasztásunk a húsvéti répatortára esik, fogadjuk meg az alábbi tippeket, hogy még finomabb legyen a végeredmény.
Nézd meg galériánkban a tökéletes húsvéti répatorta elkészítésének tippjeit:
Így készül a tökéletes húsvéti répatorta
Cukor+citrushéj
A répa édeskés ízéhez kiválóan illik a citrom vagy a narancs aromája. Tegyünk bőven a gyümölcsök héjából a tésztába, mégpedig nem akárhogyan: morzsoljuk össze a cukorral, hogy ezáltal felszabaduljanak a héjból az olajok, amelyek rengeteg ízt hordoznak. Miután ezt megtettük (a morzsolás nagyjából 1-2 percbe telik: láthatjuk majd, hogy sárgás vagy narancssárgás színt kap a cukor), folytathatjuk a receptet.
Olajjal vaj helyett
A répatorta piskótája azért ennyire puha, omlós és szaftos, mert vaj helyett olaj kerül bele. Mivel a vaj a sütés után visszadermed szilárd állapotába, a vajas piskóták is hajlamosak kicsit megszilárdulni, miután kihűltek. Ezzel szemben az olaj (mivel alapból folyékony állagú zsiradék) sütés és kihűlés után is puhán tartja a tésztát. Keressünk olyan receptet, ami olajjal és nem vajjal dolgozik!
Joghurttal az ízért+állagért
Szintén a puha állagért felelhet némi joghurt, amit egyes receptek a répatortába tesznek. Mellette ráadásul savanykás aromát is nyerhetünk vele, ami szintén jól áll a répás süteménynek. Használjunk savanykás, krémes és sűrű görög joghurtot a legjobb élmény érdekében.
Piskótasütés és –egyengetés
Mint minden tortánál, itt is fontos, hogy a kisült piskótát teljesen kihűtsük, mielőtt nekikezdünk a felvágásnak és az összeállításnak. Miután kivettük a sütőből, hagyjuk állni a formában 10-15 percig, majd tegyük rácsra, hogy teljesen le tudjon hűlni. Ha neadjisten felpúposodott volna a piskóta teteje, vágjuk le egy recés késsel.
Egy kis pihenés
Érdemes időt adni a répatortának: miután összeállítottuk a krémmel, hagyjuk a hűtőben pihenni pár óráig. Így az ízek is jobban összeérnek majd, illetve az állag is egy kicsit szaftosabb, puhább lesz. Ügyeljünk a légmentes tárolásra, mert a torta könnyen átveszi a hűtőben lévő dolgok szagát, illetve a dekorációkat csak tálalás előtt tegyük fel.
Néhány csodás receptet találhatsz itt:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több húsvéti ötlet, tipp és recept: