Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a húsvéti répatorta: a karakteres ízű, zöldséges édesség egész évben boldogíthat minket, nincs kifejezett szezonja, mégis az elmúlt években a tavaszi ünnepkör elválaszthatatlan része lett. Amennyiben idén az egyik süteményválasztásunk a húsvéti répatortára esik, fogadjuk meg az alábbi tippeket, hogy még finomabb legyen a végeredmény.
Nézd meg galériánkban a tökéletes húsvéti répatorta elkészítésének tippjeit:
Így készül a tökéletes húsvéti répatorta
Cukor+citrushéj
A répa édeskés ízéhez kiválóan illik a citrom vagy a narancs aromája. Tegyünk bőven a gyümölcsök héjából a tésztába, mégpedig nem akárhogyan: morzsoljuk össze a cukorral, hogy ezáltal felszabaduljanak a héjból az olajok, amelyek rengeteg ízt hordoznak. Miután ezt megtettük (a morzsolás nagyjából 1-2 percbe telik: láthatjuk majd, hogy sárgás vagy narancssárgás színt kap a cukor), folytathatjuk a receptet.
Olajjal vaj helyett
A répatorta piskótája azért ennyire puha, omlós és szaftos, mert vaj helyett olaj kerül bele. Mivel a vaj a sütés után visszadermed szilárd állapotába, a vajas piskóták is hajlamosak kicsit megszilárdulni, miután kihűltek. Ezzel szemben az olaj (mivel alapból folyékony állagú zsiradék) sütés és kihűlés után is puhán tartja a tésztát. Keressünk olyan receptet, ami olajjal és nem vajjal dolgozik!
Joghurttal az ízért+állagért
Szintén a puha állagért felelhet némi joghurt, amit egyes receptek a répatortába tesznek. Mellette ráadásul savanykás aromát is nyerhetünk vele, ami szintén jól áll a répás süteménynek. Használjunk savanykás, krémes és sűrű görög joghurtot a legjobb élmény érdekében.
Piskótasütés és –egyengetés
Mint minden tortánál, itt is fontos, hogy a kisült piskótát teljesen kihűtsük, mielőtt nekikezdünk a felvágásnak és az összeállításnak. Miután kivettük a sütőből, hagyjuk állni a formában 10-15 percig, majd tegyük rácsra, hogy teljesen le tudjon hűlni. Ha neadjisten felpúposodott volna a piskóta teteje, vágjuk le egy recés késsel.
Egy kis pihenés
Érdemes időt adni a répatortának: miután összeállítottuk a krémmel, hagyjuk a hűtőben pihenni pár óráig. Így az ízek is jobban összeérnek majd, illetve az állag is egy kicsit szaftosabb, puhább lesz. Ügyeljünk a légmentes tárolásra, mert a torta könnyen átveszi a hűtőben lévő dolgok szagát, illetve a dekorációkat csak tálalás előtt tegyük fel.
Néhány csodás receptet találhatsz itt:
Legegyszerűbb répatorta
A répatorta egy igazán egyszerű kevert sütemény, ami a répától szaftos. Önmagában fantasztikusan finom, de kínálhatjuk mascarponekrémmel, baracklekvárral vagy porcukorral.
Hawaii répatorta
Húsvétkor sok család asztalára kerül desszertként répából készült valamilyen sütemény. Íme egy ízben nagyon finom, szaftos, kókuszkrémes variáció.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több húsvéti ötlet, tipp és recept: