A fagyasztás az egyik legjobb módja az élelmiszerhulladék megelőzésének, ráadásul időt és energiát spórolhatsz, ha lefagyasztod a kész ételt, amit később csak ki kell olvasztani. Ráadásul több dolgot lehet fagyasztani, mint azt gondolnád, így a friss nyári paradicsommal és lecsóval megtöltött fagyis dobozok mellé a hummuszt is beteheted!
A hummusz fagyasztható?
Tehát akkor le lehet fagyasztani a hummuszt? Igen, minden probléma nélkül eláll négy-hat hónapig a fagyasztóban. A boltban vásárolt hummusz esetében valamivel hosszabb ez az idő, köszönhetően a tartósítószereknek, amelyek a házi készítésű hummuszban nem találhatóak meg. Négy-hat hónap elteltével a humusz állaga romlani kezd, ezért mindenképpen érdemes felcímkézni a dobozt, és ráírni a fagyasztás dátumát, hogy még előtte elfogyaszd.
Hogyan kell lefagyasztani a humusz?
A hummusz fagyasztásával lényegében semmi extra dolgod nem lesz. Ha a boltban vetted a hummusz, akkor felbontás nélkül csak tedd a fagyasztóba a dobozt. Ha előre porcióznál, és csak kisebb adagokat akarsz egyben lefagyasztani, akkor használj erre a célra fagyasztásra alkalmas tárolódobozokat.
Akár egy jégkockatartót is használhatsz: pár órára tedd a fagyasztóba a hummusszal megtöltött jégkockatartót, majd a kemény kockákat tedd át egy fagyasztózacskóba.
Hogyan olvaszd fel a fagyasztott hummuszt?
A fagyasztott hummusz felolvasztásához tedd a hűtőszekrénybe a szükséges mennyiséget, és hagyd felolvadni egy éjszakán át. Másnap keverd át alaposan, hogy az esetleg szétvált összetevők újra összekeveredjenek. Ha gyorsan van szükséged a hummuszra, és emiatt nincs időd egy éjszakán át olvasztgatni, akkor szobahőmérsékletű vízben, lezárt állapotában is kiolvaszthatod. A leggyorsabb megoldás pedig, ha bedobod a mikróba, és egyperces időintervallumokban mikrózod, amíg jó nem lesz az állaga és a hőmérséklete. A felolvasztástól számítva 5 napon belül fogyaszd el a hummuszt. Soha ne fagyaszd vissza a korábban kiolvasztott humuszt.
Hogyan lehet újraéleszteni a fagyasztott humuszt?
A fagyasztás miatt a hummusz kiszáradhat vagy szétválhat, illetve kissé ízetlenné válhat. Ilyenkor mindössze annyi a teendő, hogy néhány alapanyaggal felfrissítsd az ízét: egy kis extra olívaolajat és/vagy citromlevet keverj hozzá, illetve némi frissen reszelt fokhagymával még ütősebb lesz.
Ha megvan a tökéletes íz, fogyaszd a szokásos módon.
De ezen felül nyugodtan adj hozzá fűszereket, például paprikaport, hogy ellensúlyozd a fagyasztás hatását.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Csodás receptek kollegáinktól: