Az utóbbi években egyre többet hallhatunk az ún. hisztaminintoleranciáról. Hisztaminintolerancia esetén a magas hisztamintartalmú élelmiszerek fogyasztását követően sokféle kellemetlen tünet jelenhet meg.
Az érzékenység oka, hogy a hisztamint lebontó DAO-enzim csökkent mértékben van jelen, ezért a szervezetünkben a hisztamin felszaporodik.
Ilyen tünetek lehetnek például:
- migrénszerű fejfájás, szédülés
- bőrtünetek között kipirosodott bőr, csalánkiütés, viszketés, ekcéma,
- légúti tünetek közül az orrfolyás, -dugulás, nehézlégzés, asztmás roham,
- emésztőrendszeri tünetek közül: torokfájás, -viszketés, puffadás, hasfájás, hasi diszkomfort-érzet, görcsök, hasmenés, hányinger, hányás.
A tünetek a magas hisztamintartalmú élelmiszer fogyasztása után pár órán belül megjelenhetnek, de van, hogy csak pár nappal később. Étrendi kezelése az alacsony hisztamintartalmú étrend. Fontos azonban tudni, hogy - a laktózintoleranciához hasonlóan - erre az érzékenységre is jellemző az egyéni tolerancia.
Millió tiltólistás alapanyag és étel létezik, a legfőbbek:
fermentált ételek, savanyúságok, paradicsom, padlizsán, olajos magvak, tengeri herkentyűk és halak, feldolgozott élelmiszerek, feldolgozott hústermékek, kakaó, csoki, hüvelyesek, konzervek, sokszor a tejtermékek és a glutén is.
Mutatom, nekem mik váltak be leginkább, ha olyanban gondolkodom, ami tutira nem okoz problémát, katt a képre!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket az izgalmas alapanyagokat is ismerd meg: