A 4 kedvenc hisztaminbarát alapanyagom

Hisztaminintoleránsként nem egyszerű az élet, legfőképpen az étkezés, ráadásul rengeteg körülménytől függ, ki mikor mire hogy reagál. A Napi Tipp-ben megmutatom, nekem mi a 4 kedvenc alapanyagom, amit legtöbbször használok.

Az utóbbi években egyre többet hallhatunk az ún. hisztaminintoleranciáról. Hisztaminintolerancia esetén a magas hisztamintartalmú élelmiszerek fogyasztását követően sokféle kellemetlen tünet jelenhet meg.

Az érzékenység oka, hogy a hisztamint lebontó DAO-enzim csökkent mértékben van jelen, ezért a szervezetünkben a hisztamin felszaporodik.

Hasselback répa

Nem csak a burgonyának tesz jót, ha vékonyan beirdalják és fűszeres olajjal megkenik, a répa is nagyszerű lesz így, érdemes egy próbát tenni vele!

Ilyen tünetek lehetnek például:

  • migrénszerű fejfájás, szédülés
  • bőrtünetek között kipirosodott bőr, csalánkiütés, viszketés, ekcéma,
  • légúti tünetek közül az orrfolyás, -dugulás, nehézlégzés, asztmás roham,
  • emésztőrendszeri tünetek közül: torokfájás, -viszketés, puffadás, hasfájás, hasi diszkomfort-érzet, görcsök, hasmenés, hányinger, hányás.

A tünetek a magas hisztamintartalmú élelmiszer fogyasztása után pár órán belül megjelenhetnek, de van, hogy csak pár nappal később. Étrendi kezelése az alacsony hisztamintartalmú étrend. Fontos azonban tudni, hogy - a laktózintoleranciához hasonlóan - erre az érzékenységre is jellemző az egyéni tolerancia. 

Millió tiltólistás alapanyag és étel létezik, a legfőbbek:

fermentált ételek, savanyúságok, paradicsom, padlizsán, olajos magvak, tengeri herkentyűk és halak, feldolgozott élelmiszerek, feldolgozott hústermékek, kakaó, csoki, hüvelyesek, konzervek, sokszor a tejtermékek és a glutén is.

Mutatom, nekem mik váltak be leginkább, ha olyanban gondolkodom, ami tutira nem okoz problémát, katt a képre!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket az izgalmas alapanyagokat is ismerd meg:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...