Párolt hagyma, sült hagyma, karamellizált hagyma – egy biztos, hagyma nélkül nincsen magyar konyha, ez az egyszerű és (egyelőre) egészen olcsó alapanyag viszont számtalan módon ízesítheti az ételeket. A sült húsok mellé mi kifejezetten ajánljuk a karamellizált hagymát, mely nagyon könnyen elkészíthető, könnyen variálható, a végeredmény pedig magáért beszél!
Mi kell hozzá?
Csak egy fej hagyma és némi olívaolaj vagy bor, de egy-két deciliter sör, cider, alaplé vagy éppen whiskey is jó lehet hozzá.
Vágj félbe egy hagymát, és szeleteld cikkelyekre. Egy magasabb falú serpenyőbe önts egy kevés folyadékot, a mennyiség a folyadék sűrűségétől kell, hogy függjön.
Olaj vagy más zsiradék esetében 2-3 evőkanál kerüljön az edénybe, whiskey esetén is elég 8 cl (két felespohárnyi), a bor, sör vagy alaplé esetében is maximum másfél decivel számoljunk, ennél több folyadék nem fog kelleni.
A serpenyő alatt kapcsoljuk fel a lángot közepes fokozatra. Nem kell megvárnunk, míg a folyadék felforrósodik, mehetnek is rá a hagymagerezdek. Egy fakanál segítségével forgassuk át a hagymát, hogy egyenlően fedje el a „zsiradék”, majd alacsony lángon kezdjük el fonnyasztani.
Ne felejtsük el kevergetni a hagymát, nehogy odakapjon. Miután már kezd felvenni egy kis színt, szórhatunk rá egy csipet sót is. Ezután az odafigyelés és a kavargatás mellett már csak várnunk kell, nagyjából 10 perc alatt biztosan kellően barnára karamellizálódik a hagyma, ami tökéletes lesz sült húsok mellé, pizza vagy sós tarte-ok tetejére, de akár szendvicsekbe, hamburgerekbe vagy hotdogokba is kiváló.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További okos tippekkel gazadgodhat a tárházad: