Érdekes, hogy ugyanúgy, mint a sütőtök ősszel, nyáron a főzőtök is teljesen át tudja venni az irányítást az étrendünk felett – olyannyira, hogy hamar herótunk lehet a zöldségtől, ha csak egyféle formában fogyasztjuk. Magyarként ez az egyféle forma egészen biztosan főzeléket jelent, és nincs is baj a krémes-kapros-savanykás étekkel…legalábbis akkor, ha moderáltan fogyasztjuk. Ha pedig mégis sok tökre vágyunk, hát használjuk az alábbi módokon a zsenge nyári zöldséget, mert a főzőtök többre hivatott a főzeléknél!
Nézd meg galériánkban a főzőtök egyéb felhasználási módjait, az ötletekért kattints a képre!
Így használd a főzőtököt, ha nem kell már több főzelék
Savanyított tök
A nyári zöldségek nagy része kiválóan alkalmas savanyításra, és ez alól a tök sem kivétel. Készítsünk egy egyszerű vizes-ecetes (1:1) felöntőlevet, amit forraljunk össze némi sóval, cukorral és tetszőleges fűszerekkel (a bors, koriandermag és szárított kapor mind jó választás), majd öntsük az előkészített tökre. A zöldség lehet gyalult, hajszálvékonyra szeletelt vagy kockázott is, a lényeg, hogy kisebb darabokban legyen, hogy az ecetes lé meg tudja savanyítani. A leöntött zöldséget tegyük üvegbe, és tároljuk hűtőben (szavatossága nagyjából 1 hónap), fogyasszuk húsok, halak, sült zöldségek, szendvicsek mellé.
Rántott tök
Nemcsak savanyításra, de kirántásra is alkalmasak a nyári alapanyagok: ezeket a zsenge, lédús zöldségeket külön élmény panírba, majd forró olajba tenni. A rántott tökhöz érdemes kisebb méretű zöldségeket venni, hogy abból karikákat vagy félkarikákat tudjunk vágni. Persze, ha nagyobbat kapunk, azt kockákra vágva is kiránthatjuk. Tálaljuk forrón, egy könnyed, kapros-joghurtos mártogatóssal.
„Húsleves”
Talán kevesen tudják, de a főzőtökből kiváló hamis húslevest lehet készíteni: ennek színe és íze is hasonló lesz, mint a rendes, hússal főtt verziónak, azonban sokkal olcsóbb és a gyomornak is könnyebb, ha zöldséggel készítjük. Nyáron amúgy is jobban kívánja az ember a kevésbé megterhelő leveseket, így jól fog jönni a recept.
Kevert sütemény
Ugyanúgy, ahogy cukkinit is keverhetünk egyes sütemények tésztájába, ezt a főzőtökkel is eljátszhatjuk. Mivel a zöldségnek nincs kifejezetten karakteres íze, ellenben nedvességtartalma magas, ugyanazt a hatást érhetjük el vele: a kisült piskóták szaftosak maradnak, miközben a kóstolóknak fogalma sem lesz arról, hogy mi lapul a tésztában. Érdemes kakaós süteményekbe tenni, esetleg dióval vagy idénygyümölcsökkel kiegészített masszába.
Izgalmas recept tökkel, ha megihletett a cikk:
Hamis húsleves főzőtökből
Tökfőzelék vagy más tökből készült étel főzésekor a főzőtök kikapart bele legtöbbször a szemetesben végzi. Pedig micsoda ízeket dobunk így ki: a legfinomabb zöldséglevest ugyanis ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További frappáns konyhai ötletekért kattints ide: