Mindannyian kutatjuk azokat a főzési trükköket, amelyek szó szerint megváltoztatják majd az életünket. Végső soron csak ügyesebbek és magabiztosabbak szeretnénk lenni a konyhában, nem igaz? Hiszen egy trükk, amivel egyszerűbb lesz a tojáspucolás, senkinek sem ártott még! Vagy mégis? Rossz hírünk van számodra, ugyanis nem minden internetes főzési trükk praktikus, sőt némelyikük kifejezetten veszélyes. Szerencsére a professzionális szakácsok gyakran hangot adnak nemtetszésüknek azzal kapcsolatban, hogy mely konyhai praktikák érdemesek a használatra, és melyek valók inkább a kukába.
5 konyhai trükk, amelyet ki nem állhatnak a szakácsok
1. Tejet használsz a tojásrántottához
A tej, mint a rántotta ízletes kiegészítője, annyira népszerű, hogy szinte nem is létezik olyan ember a világon, aki még ne próbálta volna ki ezt a trükköt. A gond csak az, hogy egyáltalán nem lesz tőle könnyedebb vagy krémesebb a tojás. Sőt, inkább pudingszerűvé válik tőle. Jamie Oliver például egyenesen elutasítja a tejtermékek vagy bármi más hozzáadását a rántottához.
2. A tésztát a szószban főzöd meg
Úgy gondolhatod, hogy időt takarítasz meg, ha kihagyod a vizet, és közvetlenül a szószban főzöd meg a tésztát, ám a profi szakácsok ennek ellenkezőjéről szeretnének meggyőzni téged. Ettől a módszertől ugyanis a szósz túlzottan besűrűsödhet. Így a legvégén a finom és gazdag szósz helyett csak egy kevéske szomorú mártásod marad.
3. Olajat adsz a tészta főző vizéhez
Az egyik legbosszantóbb dolog, ami történhet veled főzés közben, hogy összetapad a tészta. Ezt elkerülendő valószínűleg te is olajat szoktál a vízbe önteni, hiszen ez ELMÉLETILEG megelőzi az összetapadást. A gyakorlatban azonban egyáltalán nem tesz jót az ételnek! A séfek nem győzik hangsúlyozni, hogy az olaj megakadályozza a szósz hozzátapadását a tésztához.
4. Parafa dugót teszel a pörköltbe
Reméljük, hogy sosem próbáltad ki ezt a trükköt, ami 2023-ban Brooklyn Beckhamnek köszönhetően került (sajnos) a köztudatba. Az influenszer elmondása szerint egy olasz újság cikkében olvasott arról, hogy a parafadugótól puhább lesz a pörkölthús... És hogy mi volt erre a séfek válasza? „Igya meg a bort, miközben főz, és dobja a parafát a kukába."
5. Az avokádóban hagyod a magot, hogy ne barnuljon meg
Ajjaj, nagy a baj! A séfek szerint a sok konyhai praktika közül talán ez az egyik legrosszabb, mert egyszerűen nem működik. Az egyetlen dolog, amit ezzel a trükkel elérhetsz, hogy a mag alatti rész zöld marad. A legjobb módja annak, hogy elkerüld a barnulást, ha egy kevés citromlevet vagy olívaolajat kensz az avokádóra.
Olvasd el további cikkeinket is: