Amilyen egyszerűnek tűnik recept alapján a főzelék sűrítése, olyan sok minden félresikerülhet a folyamat során. Ha mondjuk kicsit kevesebb lisztet használunk, nem főzzük elég ideig a rántást, vagy nem elég nagy lángon dolgozunk, túl híg állagú ételt kaphatunk. Ilyenkor nem feltétlenül a legjobb megoldás további liszt hozzáadása, ezért nézzük meg, milyen alternatív módszerekkel végezhető el a főzelék sűrítése utólagosan.
Nézd meg a sűrítési tanácsokat a galériában:
Így sűrítsd be a főzeléket utólag, ha túl híg maradt
Egy félig besűrített főzeléket nem nagyon lehet további rántással sűríteni, mert nem tudunk belőle kivenni folyadékot a hőkiegyenlítéshez. Azonban vannak sokkal egyszerűbb megoldások. Például egy botmixerrel könnyedén javíthatunk az állagon: nem kell sokat leturmixolni, csupán 1-2 gombnyomás megteszi.
Persze nem mindig jó ötlet a turmixolás: például egy finomfőzelék esetében, ahol a főzelék maga általában fehér, a zöldségek pedig sokszínűek, egy botmixeres beavatkozás nem biztos, hogy a legesztétikusabb látványt hagyja maga mögött. Ilyen esetekben főzzünk meg egy krumplit, és azt turmixoljuk le külön, majd keverjük a főzelékhez.
Ugyanezt megtehetjük egy szelet tejbe áztatott kenyérrel vagy egy zsömlével/kiflivel. Itt jó alaposan le kell turmixolni a péksüteményt, nehogy darabos legyen tőle a főzelék. Nem működik annyira jól, de ha csak minimális sűrítésre van szükségünk, jobb, mint a többi módszer.
Végső soron pedig, ha túl sok folyadék maradt a fazékban, és a rántás nem volt képes összerántani, akkor el kell belőle forralnunk valamennyit. Alacsony lángon, fedő nélkül főzzük tovább a főzeléket, de ne hagyjuk magára. Keverjünk rajta egyet-egyet rendszeresen, és kóstoljuk meg a zöldségeket, nehogy teljesen szétfőjenek. Ha menthetetlen a helyzet, merjük ki belőle az extra folyadék nagy részét.
Néhány főzelékrecept, amin kipróbálhatod:
Spenótos sárgaborsó-főzelék fűszeresen
Mióta az eszemet tudom, utálom, hogy a legtöbb embernek a sárgaborsó-főzelékről az iskolai menzák egyik réme, a „betonfőzeléknek" csúfolt mumus jut eszébe. Pedig a sárgaborsóból ...
Egyszerű babfőzelék
A babfőzelék hallatán elsőre a legtöbb embernek a menzakoszt jut eszébe, egyesekben jó élményeket ébresztve, másokban inkább rosszat. Ha már régen is szeretted, akkor téged nem kell ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a konyhai trükköket is lesd el: