Lassan már két éve annak, hogy a konyhánk részévé vált egy kissé futurisztikus kinézetű, kétszemélyes, fekete airfryer, amely nélkül ma már el se tudnám képzelni a mindennapjainkat. Miért? Mert tapasztalatom szerint sokkal egyszerűbb és gyorsabb elkészíteni benne bizonyos fogásokat, mint a hagyományos sütőben. Ezenfelül pedig az egész sütőkosár mosogatógépben mosható, ami valljuk be, nagy segítség. Ne érts félre, természetesen továbbra is a sütőben sütöm a karácsonyi bejglit és az egész grillcsirkét, de akadnak olyan ételek, amiket igenis gyorsabb bedobni pár percre a forrólevegős sütőbe.
Az alábbi galériában most olyan finomságokat gyűjtöttem össze neked, amiket (lehet) érdemesebb az airfryerben elkészítened.
Nézd meg galériában, hogy milyen meglepő fogások készülhetnek forrólevegős sütőben
1. Tofu
Te is imádod az éttermekben felszolgált buddha bowlban lévő ropogós tofut? Akkor készítsd el otthon! A forrólevegős sütővel pillanatok alatt extrán ropogós tofukockákat süthetsz, olaj nélkül. Én először mindig leöntöm a levet a tofuról, majd felvágom kis kockákra. Ezután sóval, borssal, fokhagymaporral és pirospaprikával fűszerezem. A legvégén pedig 5-6 fújás olívaolaj spray kerül rá. 20 percig szoktam sütni 200 fokon. Isteni!
2. Édesburgonya
Tapasztalatom szerint a forrólevegős sütőben elkészített édesburgonya ropogós héjú és pihe-puha belsejű lesz. A folyamat gyorsabb és energiatakarékosabb is általában, mint a sütő használata. Szeletekre is vághatod az édesburgonyát, de én általában egészben szoktam megsütni. Ehhez 200 fokon 20-25 percig kell sütni a burgonyát. Ha elkészült, akkor egy mély metszést ejtek rajta, majd megtöltöm fekete babos avokádósalátával, vagy csak simán sajtot reszelek rá. Jól hangzik, ugye?
3. Fánk
Nyakunkon a fánkszezon, így nincs is jobb alkalom, mint most kipróbálni a forrólevegős sütőben készített fánkot! Csak dobd össze a kedvenc tésztádat, majd tedd a fánkokat a 180 fokra előmelegített airfryerbe. Süsd őket nagyjából öt percig. Időnként nézz rájuk, mert más lehet a sütési idő neked. Ha ügyes vagy, akkor arany színű, puha fánkokat kapsz majd. És ami a legjobb, hogy nem olajban készültek!
5. Csicseriborsó
A forrólevegős sütőben sütött csicseriborsó az egyik kedvenc szuperegészséges ropogtatnivalóm. Egyszerűen csak öblítsd le a csicseriborsókat, majd csepegtesd le őket. Ezután jöhet a fűszerezés (olívaolaj, só, bors, pirospaprika és a többi kedvenc fűszered)! Állítsd az airfryert 200 fokra, és süsd őket 15 percig.
6. Tökmag
Az airfryer egyszerű módja annak, hogy a finom tökmagokat ropogósra süsd. Míg a hagyományos módszerrel körülbelül egy órát vesz igénybe az elkészítésük a sütőben, addig az airfryer használatával rengeteg időt takaríthatsz meg. Csak fűszerezd be a tökmagokat, majd mehetnek be a sütőbe 180 fokra, 10 percre. Egyszerűen mennyei lesz a végeredmény!
7. Húsgolyók / Húsmentes húsgolyó
Szintén az egyik nagy kedvencem az airfryerben elkészített húsgolyó/húsmentes húsgolyó, hiszen sokkal egyszerűbb és gyorsabb megsütni őket az airfryerben, mint a serpenyőben. Arról nem is beszélve, hogy nem fog olajban úszni a konyha... Állítsd be a sütőt 200 fokra, és süsd a golyókat 10-12 percig. Így szuper szaftosak és puhák lesznek!
Még több érdekes cikk, ami segít majd az otthonfőzésben: