A fokhagyma az egyik legjobb fűszer, ami az ételbe kerülhet, na de mi a helyzet a fokhagymaporral? Van különbség? Csak egy olcsó és kényelmes helyettesítője friss fokhagymának, vagy valami plusz is tud nyújtani? Fedezd fel velünk a fokhagymapor csodás világát!
Mi az a fokhagymapor?
Rengeteg fűszer létezik, de mintha a fokhagymaport tartózkodás övezné. Pedig egyáltalán nem kell tartani tőle, hiszen egy teljesen természetes alapanyagról van szó:
egyszerűen csak dehidratált és porrá őrölt fokhagymagerezdek rejtőznek a tasakban.
Más fűszerekhez hasonló az alkalmazási módja, de észben kell tartani, hogy nem szabad az összehasonlítás csapdájába esni. Azaz a fokhagymaport nem feltétlenül a friss fokhagyma helyettesítésére kell használni. Hagyni kell, hogy saját jogán jusson érvényre.
Fokhagymapor vs. fokhagyma granulátum vs. fokhagymasó
Nem ritka, hogy összekeverjük a fokhagyma granulátumot a fokhagymaporral – bár ez nem is áll messze a valóságtól, hiszen az előállításuk folyamata hasonló. Mindkettő a fokhagyma dehidratált formája, a fokhagyma granulátumot azonban durvábbra őrlik, a fokhagymaport pedig finomabbra. A fokhagymasó ezzel szemben egészen más: ahogy a neve is mutatja, ez sóval kevert fokhagymapor, míg az előbbi kettő teljesen sómentes. Ezt figyelembe kell venni főzésnél.
Fokhagymapor használata a főzésben
Szerencsére ma már egyre inkább a friss alapanyagok használata felé tolódik a gasztronómia, de nem kell emiatt indokolatlanul leírni a fokhagymaport. Valójában a fokhagymapor gyakran hatékonyabb, mint a friss fokhagyma, mivel bizonyos recepteknek jellegzetes fokhagymaízt kölcsönöz. Például nagyon hasznos olyan receptekben – kenyereknél vagy magas sütésnél –, ahol az ételek állandóan magas hőnek vannak kitéve. A fokhagymapor könnyebben és egyenletesebben diffundál valami olyan dologba, mint például a kenyértészta, mint a darált friss fokhagyma, de egy rántotta valószínűleg jobban profitál a friss alapanyagból.
A fokhagymapor hasznos termék az ízesítéshez anélkül, hogy felesleges nedvességet adna az ételekhez, nem úgy, mint a tejpor.
Még ha a nedvesség nem is okozna gondot, a fokhagymapor rengeteg ételben mutat jól. Használd például:
- Sült csirke fűszerezéséhez (friss fokhagyma helyett),
- Pizzára szórva,
- Salátaöntetekhez add hozzá,
- Mártogatósokat ízesíts vele.
Fokhagymapor vásárlása
Nem minden fokhagymapor egyforma azonban.
Sok olcsó fokhagymapor nemcsak dehidratált fokhagymagerezdekből készül, hanem a papírszerű héjból, szárakból és egyéb törmelékekből is, amik gyártás közben belekeverednek, ezért érdemes figyelni, és jó minőségű fokhagymaport választani.
Eddig áll el a fokhagymapor
Ahhoz, hogy a fokhagymapor friss és csomómentes maradjon, a legtöbb fűszerhez hasonló szabályokat kell követni a tárolása terén, tehát száraz, hűvös helyen kell tartani, zárt dobozban, hogy nedvesség ne érje. Mint minden más fűszernek, a fokhagymapornak is van eltarthatósági ideje. Érdemes mielőbb felhasználni, mivel ilyenkor biztosítja a legjobb ízt. Általában a fűszerek a betakarítástól számítva körülbelül három évig biztosítják jó aromájukat és ízüket, bár ez függ a fűszertől és a növény azon részétől, amelyből betakarították.
Ezek a gasztrocikkek is érdekelhetnek: