Ne félj használni a fokhagymaport, mert csodát tehet az étellel

Napi Tippünkben arra buzdítunk, hogy bátran használd a fokhagymaport a konyhában!

A fokhagyma az egyik legjobb fűszer, ami az ételbe kerülhet, na de mi a helyzet a fokhagymaporral? Van különbség? Csak egy olcsó és kényelmes helyettesítője friss fokhagymának, vagy valami plusz is tud nyújtani? Fedezd fel velünk a fokhagymapor csodás világát!

Ne félj használni a fokhagymaport, mert csodát tehet az étellel

Mi az a fokhagymapor?

Rengeteg fűszer létezik, de mintha a fokhagymaport tartózkodás övezné. Pedig egyáltalán nem kell tartani tőle, hiszen egy teljesen természetes alapanyagról van szó:

egyszerűen csak dehidratált és porrá őrölt fokhagymagerezdek rejtőznek a tasakban.

Más fűszerekhez hasonló az alkalmazási módja, de észben kell tartani, hogy nem szabad az összehasonlítás csapdájába esni. Azaz a fokhagymaport nem feltétlenül a friss fokhagyma helyettesítésére kell használni. Hagyni kell, hogy saját jogán jusson érvényre.

Fokhagymapor vs. fokhagyma granulátum vs. fokhagymasó

Nem ritka, hogy összekeverjük a fokhagyma granulátumot a fokhagymaporral – bár ez nem is áll messze a valóságtól, hiszen az előállításuk folyamata hasonló. Mindkettő a fokhagyma dehidratált formája, a fokhagyma granulátumot azonban durvábbra őrlik, a fokhagymaport pedig finomabbra. A fokhagymasó ezzel szemben egészen más: ahogy a neve is mutatja, ez sóval kevert fokhagymapor, míg az előbbi kettő teljesen sómentes. Ezt figyelembe kell venni főzésnél.

Nem ritka, hogy összekeverjük a fokhagyma granulátumot a fokhagymaporral

Fokhagymapor használata a főzésben

Szerencsére ma már egyre inkább a friss alapanyagok használata felé tolódik a gasztronómia, de nem kell emiatt indokolatlanul leírni a fokhagymaport. Valójában a fokhagymapor gyakran hatékonyabb, mint a friss fokhagyma, mivel bizonyos recepteknek jellegzetes fokhagymaízt kölcsönöz. Például nagyon hasznos olyan receptekben – kenyereknél vagy magas sütésnél –, ahol az ételek állandóan magas hőnek vannak kitéve. A fokhagymapor könnyebben és egyenletesebben diffundál valami olyan dologba, mint például a kenyértészta, mint a darált friss fokhagyma, de egy rántotta valószínűleg jobban profitál a friss alapanyagból.

A fokhagymapor hasznos termék az ízesítéshez anélkül, hogy felesleges nedvességet adna az ételekhez, nem úgy, mint a tejpor.

Még ha a nedvesség nem is okozna gondot, a fokhagymapor rengeteg ételben mutat jól. Használd például:

  • Sült csirke fűszerezéséhez (friss fokhagyma helyett),
  • Pizzára szórva,
  • Salátaöntetekhez add hozzá,
  • Mártogatósokat ízesíts vele.
Csodát tehet a fokhagymapor az ételekkel!

Fokhagymapor vásárlása

Nem minden fokhagymapor egyforma azonban.

Sok olcsó fokhagymapor nemcsak dehidratált fokhagymagerezdekből készül, hanem a papírszerű héjból, szárakból és egyéb törmelékekből is, amik gyártás közben belekeverednek, ezért érdemes figyelni, és jó minőségű fokhagymaport választani.

Eddig áll el a fokhagymapor

Ahhoz, hogy a fokhagymapor friss és csomómentes maradjon, a legtöbb fűszerhez hasonló szabályokat kell követni a tárolása terén, tehát száraz, hűvös helyen kell tartani, zárt dobozban, hogy nedvesség ne érje. Mint minden más fűszernek, a fokhagymapornak is van eltarthatósági ideje. Érdemes mielőbb felhasználni, mivel ilyenkor biztosítja a legjobb ízt. Általában a fűszerek a betakarítástól számítva körülbelül három évig biztosítják jó aromájukat és ízüket, bár ez függ a fűszertől és a növény azon részétől, amelyből betakarították.

Forrásunk volt.


Ezek a gasztrocikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...