Ne félj használni a fokhagymaport, mert csodát tehet az étellel

Napi Tippünkben arra buzdítunk, hogy bátran használd a fokhagymaport a konyhában!

A fokhagyma az egyik legjobb fűszer, ami az ételbe kerülhet, na de mi a helyzet a fokhagymaporral? Van különbség? Csak egy olcsó és kényelmes helyettesítője friss fokhagymának, vagy valami plusz is tud nyújtani? Fedezd fel velünk a fokhagymapor csodás világát!

Ne félj használni a fokhagymaport, mert csodát tehet az étellel

Mi az a fokhagymapor?

Rengeteg fűszer létezik, de mintha a fokhagymaport tartózkodás övezné. Pedig egyáltalán nem kell tartani tőle, hiszen egy teljesen természetes alapanyagról van szó:

egyszerűen csak dehidratált és porrá őrölt fokhagymagerezdek rejtőznek a tasakban.

Más fűszerekhez hasonló az alkalmazási módja, de észben kell tartani, hogy nem szabad az összehasonlítás csapdájába esni. Azaz a fokhagymaport nem feltétlenül a friss fokhagyma helyettesítésére kell használni. Hagyni kell, hogy saját jogán jusson érvényre.

Fokhagymapor vs. fokhagyma granulátum vs. fokhagymasó

Nem ritka, hogy összekeverjük a fokhagyma granulátumot a fokhagymaporral – bár ez nem is áll messze a valóságtól, hiszen az előállításuk folyamata hasonló. Mindkettő a fokhagyma dehidratált formája, a fokhagyma granulátumot azonban durvábbra őrlik, a fokhagymaport pedig finomabbra. A fokhagymasó ezzel szemben egészen más: ahogy a neve is mutatja, ez sóval kevert fokhagymapor, míg az előbbi kettő teljesen sómentes. Ezt figyelembe kell venni főzésnél.

Nem ritka, hogy összekeverjük a fokhagyma granulátumot a fokhagymaporral

Fokhagymapor használata a főzésben

Szerencsére ma már egyre inkább a friss alapanyagok használata felé tolódik a gasztronómia, de nem kell emiatt indokolatlanul leírni a fokhagymaport. Valójában a fokhagymapor gyakran hatékonyabb, mint a friss fokhagyma, mivel bizonyos recepteknek jellegzetes fokhagymaízt kölcsönöz. Például nagyon hasznos olyan receptekben – kenyereknél vagy magas sütésnél –, ahol az ételek állandóan magas hőnek vannak kitéve. A fokhagymapor könnyebben és egyenletesebben diffundál valami olyan dologba, mint például a kenyértészta, mint a darált friss fokhagyma, de egy rántotta valószínűleg jobban profitál a friss alapanyagból.

A fokhagymapor hasznos termék az ízesítéshez anélkül, hogy felesleges nedvességet adna az ételekhez, nem úgy, mint a tejpor.

Még ha a nedvesség nem is okozna gondot, a fokhagymapor rengeteg ételben mutat jól. Használd például:

  • Sült csirke fűszerezéséhez (friss fokhagyma helyett),
  • Pizzára szórva,
  • Salátaöntetekhez add hozzá,
  • Mártogatósokat ízesíts vele.
Csodát tehet a fokhagymapor az ételekkel!

Fokhagymapor vásárlása

Nem minden fokhagymapor egyforma azonban.

Sok olcsó fokhagymapor nemcsak dehidratált fokhagymagerezdekből készül, hanem a papírszerű héjból, szárakból és egyéb törmelékekből is, amik gyártás közben belekeverednek, ezért érdemes figyelni, és jó minőségű fokhagymaport választani.

Eddig áll el a fokhagymapor

Ahhoz, hogy a fokhagymapor friss és csomómentes maradjon, a legtöbb fűszerhez hasonló szabályokat kell követni a tárolása terén, tehát száraz, hűvös helyen kell tartani, zárt dobozban, hogy nedvesség ne érje. Mint minden más fűszernek, a fokhagymapornak is van eltarthatósági ideje. Érdemes mielőbb felhasználni, mivel ilyenkor biztosítja a legjobb ízt. Általában a fűszerek a betakarítástól számítva körülbelül három évig biztosítják jó aromájukat és ízüket, bár ez függ a fűszertől és a növény azon részétől, amelyből betakarították.

Forrásunk volt.


Ezek a gasztrocikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek