4 étel, ami messze kerülje el a tapadásmentes serpenyődet

Napi Tippünkben összegyűjtöttük, melyik az a 4 étel, ami messze kerülje el a tapadásmentes serpenyődet, hogy hosszú ideig tudd használni.

Tojásrántotta, vékony halfilé, palacsinta – szinte biztosak vagyunk benne, hogy tapadásmentes serpenyőben készíted el a fentieket, hiszen ez a legbiztosabb módja, hogy ezeket a ragadásra hajlamos ételeket végül egyben tudd kivenni a serpenyőből. Hosszan lehetne sorolni, mely ételeket ajánlott tapadásmentes serpenyőben elkészíteni, azonban ez a lista nem végtelen. Korábbi cikkünkben már megírtuk, mik azok, amiket nem szabad az öntöttvas edényedben sütni, most pedig eláruljuk, melyik az a négy étel, ami messziről kerülje el a tapadásmentes serpenyődet, ha nem szeretnéd, hogy hamar le kelljen cserélni.

Tapadásmentes serpenyőbe olívaolajat öntenek
4 étel, ami messze kerülje el a tapadásmentes serpenyődet

Savas ételek

Ahhoz, hogy a tapadásmentes serpenyődet hosszú időn át társad legyen a gasztronómiai felfedezésekben, fontos, hogy csak olyan dolgokra használd, amire eredetileg tervezték. Ezek között pedig biztosan nem szerepel az erősen savas élelmiszerek hosszas sütése. Bár az rendben van, ha a párolt zöldséget egy csepp citromlével dobod fel, vagy ha a spagettihez felmelegíted a paradicsomszószt, de ha néhány percnél tovább maradnának a serpenyőben, akkor ne tapadásmentes edényt válassz.

Fontos persze megjegyezni, hogy semmilyen tapadásmentes bevonat sem tart örökké, de az erősen savas ételek még inkább lerövidítik ennek élettartamát.

Ha a bevonat megkarcolódik, és az alatta lévő serpenyő alumíniumból készült, a savas étel reakcióba lép az alumíniummal. Ez fémes ízeket és elszíneződést okoz.

Sült húsok és zöldségek

Bár technikailag lehetséges, hogy valamit megpiríts egy tapadásmentes serpenyőben, azonban ez nem biztonságos hőmérséklet az eszköz számára. A hal, a garnélarák vagy a zöldségek gyors átsütése rendben van, de ha nagyon fel kell forrósítani a serpenyőt, inkább más típust válassz. Ugyanez igaz minden más olyan felhasználási módra, ahol a tapadásmentes serpenyő rendkívül forró lesz.

Remek alternatíva ilyenkor a rozsdamentes acél vagy öntöttvas serpenyő, amelyek megfelelő használat esetén ugyanazokat az előnyöket nyújtják, mint a tapadásmentes, anélkül, hogy aggódni kellene a PTFE (politetrafluoretilén), a mérgező gázok vagy a serpenyő eldeformálódása miatt.

Sok keverést igénylő ételek

A tapadásmentes serpenyőn való állandó kapargászás és keverés idővel tönkreteszi a serpenyő felületét. A sok keverést igénylő ételeket, mint például a rizottó, inkább más edényben készítsd.

Bármi, amit pörkölni kell

A pörkölés célja, hogy egy barna, karamellszerű réteg képződjön az ételen (jellemzően húson). Ehhez először néhány teáskanál növényi olajat (amelynek magasabb a füstpontja) adnak a serpenyőhöz, majd felforrósítják azt. Amikor az olaj elkezd csillogni és enyhén füstölni, akkor mehet bele a hús. Ez az eljárás ropogós és ízekben gazdag kérget eredményez a húson.

Ezeket ne tapadásmentes serpenyőben készítsd:

Mivel a tapadásmentes serpenyőt úgy tervezték, hogy meggátolja az ételek barnulását, így nem fogod tudni elérni vele a kívánt eredményt. Erre a célra inkább a rozsdamentes acél és öntöttvas serpenyők szolgálnak.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippek várnak itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...