Vajon mennyi ideig jó a konyhapulton felejtett pizza, a tűzhelyen várakozó leves, vagy a konyhaasztalon árválkodó csirkemell? Ha veled is előfordult már, hogy elfelejtetted betenni a hűtőbe az ételt, akkor itt az ideje megtudnod, melyik ételt mennyi ideig fogyaszthatsz biztonsággal.
A 2/4 órás szabály
Hűtőszekrényeket csak az elmúlt 100 évben használtunk, előtte másként oldották meg az emberek az ételek tartósítását: sok sózott, füstölt és szárított ételt fogyasztottak. A hűtőszekrények megjelenésével azonban szinte már alig van olyan étel, ami ne igényelne hűtést, így, azokkal az ételekkel, amiket néha kint felejtünk a konyhaasztalon, körültekintően kell bánnunk.
A különböző gombák és baktériumok 5 és 60 fok között szaporodnak, 30 fok körül érzik magukat a legjobban, ezért kell 5 fok alatt tartani, vagy 60 fok fölé melegíteni az ételeket.
Általános szabály, hogy az étel kihűlését követően 2 órán belül hűtőbe kell tenni. Ha ez elmarad, további 2 órán keresztül fogyasztható, de 4 óra elteltével a legtöbb ételt már nem ajánlott megenni. Erre akkor is érdemes odafigyelni, ha az étel ízében, illatában és állagában nem tapasztalunk változást.
Szerző: Petrás Gabriella
Ezeket is olvasd el!