Szinte mintha csak tegnap lett volna, amikor kilószám hordtuk haza a zamatos, feszes, rikítóan piros epreket a zöldségestől – bizony, a végét járja az idei szezon. Ilyenkor a gyümölcsök talán már kisebbek, nem olyan édesek, esetleg meg vannak nyomódva. Ez persze ne jelentse az epres finomságok készítésének végét, a teljes lemondás helyett inkább tanuljuk meg felhasználni ezt a fajta epret is: megannyi módszer és recept közül választhatunk.
Nézd meg galériánkban az eper felhasználási módjait:
Erre használd fel a szezon végi, megtöppedt epreket
Lekvár és szörp
Míg egyes süteményeknél fontos lehet a gyümölcs állaga, addig a szörp és lekvár esetében ezt teljesen elengedhetjük. Mivel mindkét esetben szétfőzzük az epret, akár olyan alapanyaggal is dolgozhatunk, ami kicsit nyomottabb (persze ne legyen azért rohadt, erjedt, penészes). Ez a fajta gyümölcs valószínűleg olcsóbb is lesz, így nagyobb mennyiségek befőzése sem dönti majd romba a bankot.
Morzsasütemény
Ha nem vagyunk lekvárpártiak és inkább kihagynánk a befőzés maceráját, akkor se csüggedjünk – inkább készítsünk egy nagy adag morzsasüteményt. Ha úgy vesszük, itt is „lekvár” kerül a zabos, ropogós réteg alá, csak nem előre főzzük meg, hanem a sülés folyamata alatt áll össze. Villámgyors sütemény, koranyári ebédek, vendégségek (valamint szomorú eprek) megmentője lehet.
Krémleves
De nemcsak szétfőzéssel tüntethetjük el a nemkívánatos állagot, hanem egy turmixgép vagy botmixer segítségével is. A textúra elszáll, az íz megmarad: főleg akkor, ha az epret kiegészítjük más aromás ízesítőkkel (pl. lime, citrom, chili, gyömbér, menta). Akár főzés nélkül is készülhet az eperkrémlevesünk: így lesz a legfrissebb, legkicsattanóbban nyári hatása.
Eperszósz
Ha úgy tetszik, kis adag lekvárként is tekinthetünk a szószra, mondjuk, zselésítő például pont nem kell bele. Egyszerűen csak főzzük össze a nyomott, puha gyümölcsöket egy kevés cukorral (hagyhatjuk darabosra, de simára is turmixolhatjuk), majd használjuk a szószt hidegen vagy melegen. És mihez? Bármilyen édességhez: kerülhet tiramisuba, gombócokra és nudlikra, palacsintára, gofrira, rizskochra, sajt- és egyéb tortákra.
Itt megtalálod az összes ízes receptet:
Kókusztejes tejberizs házi eperszósszal
Annyira egyszerű elkészíteni ezt a finomságot, hogy szinte recept sem kell hozzá, de mi megosztjuk a saját verziónkat, mert imádtuk. Mindenki szeretni fogja, ha elkészíti, de főleg azok, ...
Epres crumble
Az egyik legegyszerűbb, ugyanakkor legfinomabb édesség az angol eredetű crumble, azaz a morzsasüti. Gyakorlatilag bármilyen gyümölcsből elkészíthetjük, de vétek lenne kihagyni epresen, ...
Villámgyors gyümölcsös eperkrémleves főzés nélkül
Csodálatos extra ízeket csempészhetünk a gyümölcskrémleveseinkbe, ha víz helyett valamilyen teával turmixoljuk össze a gyümölcsöt. Ezt a selymes eperlevest ráadásul főzni sem kell, ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több napfényes recept vár: