Nem alapvetés az „előre elkészíthető saláta” kifejezés, ugyanis nem mindegyik fajta bírja ugyanolyan jól a hosszas tárolást. A zöld levelesek például méltán híresek arról, hogy egy nap alatt is összeszottyadnak – ezeket csak frissen érdemes fogyasztani. Szerencsére rajtuk kívül egy sor olyan recept akad, amit a hét elején bekeverve eltehetünk a hűtőbe, hogy utána már csak elő kelljen venni nap mint nap, ha eljön a vacsora ideje. Előre elkészíthető saláták, mutassátok magatokat!
Nézd meg galériánkban az előre elkészíthető saláták fajtáit, a receptekért kattints a képre!
4 előre elkészíthető salátafajta
Majonézes saláták
A majonézzel készült saláták egyik fő előnye, hogy nagyobb mértékű állag- vagy ízromlás nélkül tartogathatjuk őket a hűtőben (gondoljunk csak a karácsonyi időszak napokat kibíró hidegtáljaira). Egyedül arra érdemes figyelni, hogy a saláta jól zárható dobozba kerüljön, illetve ne landoljon benne külső szennyeződés – mindig tiszta evőeszközzel nyúljunk bele. Azt is tartsuk szem előtt, hogy a házi majonézzel bekevert saláták sajnos rövidebb életűek.
Tésztasaláták
Szinte főételnek is beillenek, olyan laktatóak, valamint sokszínűségük sem elhanyagolhatók – a tésztasaláták tényleg a lehető legjobb választásnak bizonyulnak, ha egy hétre előre szeretnénk magunknak vacsorát készíteni. Érdemes a tésztát és a hozzá kevert zöldségeket/sajtot/egyebeket külön dobozban tárolni, ahogy az öntetet is. Így minden este bekeverhetünk egy akkora adagot, amennyit épp elfogyasztunk, a maradék pedig nem ázik el a folytonos, öntetben való úszkálástól.
Hüvelyes saláták
Fehérjében gazdag, zöldségekkel gyümölcsökkel és olajos magvakkal is kombinálható salátákat alkothatunk a kedvenc konzerv hüvelyeseinkből. A bab, borsó, lencse és csicseri is mind kiváló salátaalapnak bizonyul – ráadásul ezeket minden évszakban megvehetjük a boltban és a főzésükkel sem kell bajlódnunk. Plusz könnyedség, hogy a hüvelyes salátákat öntettel együtt is tárolhatjuk a hűtőben (kivéve persze, ha olyan gyengéd alapanyagok is vannak benne, mint például a rukkola, zöldsaláta vagy egyéb zsenge zöldség).
Gabonasaláta
Főzzünk meg előre egy nagy adag rizst, bulgurt vagy hajdinát, majd keverjük össze a kedvenc sült vagy főtt zöldségeinkkel, sajtjainkkal, olajos magokkal, sőt, akár aszalt gyümölcsökkel is! Az egészet öntsük nyakon egy ízes-fűszeres dresszinggel, hadd igyák be annak minden csepp aromáját a puhára főtt gabonaszemek. Egy ilyen saláta laktató, könnyen variálható, és több napig is eláll a hűtőben.
Ha még nem tudod, mi legyen a héten a vacsora:
Klasszikus majonézes kukoricasaláta
A klasszikus majonézes kukoricasaláta receptje elkészíthető ugyan bolti majonézzel is, de ilyenkor nem történik túl sok konyhai alkotás azon kívül, hogy az ember egy tubus, egy doboz és ...
Tabouleh, az arabok kuszkusz (vagy bulgur)salátája
A tabbouleh egy hagyományos arab fogás, de az egész Közel-Keleten előszeretettel készítik más-más formában. Tabouli névre is hallgat, és egy szuper, friss, gazdag kuszkuszsaláta, ezt ...
Zöldséges tarhonyasaláta
A tarhonya apró szemei színes és harsány zöldségekkel keverednek ebben a salátában, egy igencsak ízes és laktató, mégis valahol frissítő végeredményt alkotva így. Önmagában is ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több hasznos konyhai tippre vágysz? Kattints ide: