Spórolás felsőfokon – Így filézd ki a csontos csirkemellet

Az élelmiszerárstop ellenére még most is nagyjából 1500 forintot fizetünk egy kilogramm csirkemellért, ki tudja azonban, mennyibe fog kerülni a hús, ha visszavonják a kötelező hatósági árat. Csontos csirkemellet sokkal olcsóbban lehet venni a hentesnél, napi tippünk ma arról szól, hogyan csontozhatod ki profi módjára.

Az élelmiszerárak emelkedésének gyorsaságát nehéz nyomon követni, egy azonban biztos: ha nem lesz hatósági áras a csirkemellfilé, jóval drágábban juthatunk majd hozzá az egyik legkeresettebb alapanyaghoz.

Filézni pedig egy kis gyakorlattal nem is olyan nagy ördöngösség, a henteseknél kapható csontos csirkemell pedig töredékáron beszerezhető, ráadásul a kifilézett csontok is hasznunkra válhatnak: összegyűjthetjük, lefagyaszthatjuk, ha pedig összegyűlt egy kicsit nagyobb mennyiség, mennyei húslevest vagy alaplevet főzhetünk belőlük.

Az első lépés a bőr eltávolítása lesz

Na de hogyan kell csirkemellet filézni?

Először egy éles kés segítségével húzzuk le a mell bőrét, és mossuk meg a húst. A csirkemell közepén jól láthatóan húzódik végig a csont, mely a mell szélesebb végén két irányban, úgy nevezett Y-formában végződik.

Vegyük úgy, hogy a csirkemell szívalakot formál: a vágást középen, a „szív” csücskétől érdemes elkezdeni a csont mentén. Fontos, hogy jó minőségű vágóeszközzel kezdjük el a csont mentén kisebb, de határozott mozdulatokkal vágni a húst, egészen addig, míg el nem érünk az elágazáshoz.

Amikor a csont kettéágazó részét elérjük, a kést kicsit a csontos rész felé döntve húzzuk végig. A hús aljához közeledve egy hártyarésszel fogunk találkozni, ha ezt a részt elértük, szinte már kézzel is le tudjuk húzni a mell egyik felét a csontról.

Több száz forintot is spórolhatsz, a végeredmény pedig kis gyakorlással tökéletes lesz

A másik oldalon ugyanúgy a csont mellett vágjuk be hosszában a húst, az elágazáshoz érve a csont felé vigyük a kést, hogy minél kevesebb hús maradjon rajta, az előző oldali módszerhez hasonlóan pedig, ha a hártyához is elérkeztünk, válasszuk ketté a húst a csonttól.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos tippek a főzéshez:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...