A hummusz szerelmesei örülhetnek: a csicseriborsó nemcsak finom, de tele van jótékony hatású összetevőkkel, amik hozzájárulnak a jobb közérzethez. A hüvelyes ráadásul teltségérzetet is jóval hosszabb ideig biztosít.
Tele fehérjével
Ha a fehérje kerül szóba, mindenki azonnal a húsra és a tejtermékekre gondol, pedig számos növényi proteinforrás létezik. Ezek közé tartozik a csicseriborsó is, ráadásul mindössze egy csésze csicseriborsó több fehérjét tartalmaz, mint három tojás. A fehérje a leglaktatóbb makrotápanyag, így gondoskodik róla, hogy hosszabb ideig érezd magad jóllakottan.
Segíti az emésztést
Amellett, hogy jóllaksz tőle, az emésztésed karbantartásában is segít a csicseriborsó. A jól működő és rendszeres anyagcseréhez a sok rost fogyasztása elengedhetetlen, a csicseriborsó pedig, ahogy már sejted, tele van rosttal. Egy csésze csicseriborsó az ajánlott napi rostmennyiség majdnem felének felel meg.
Emellett oldható és oldhatatlan rostokat egyaránt tartalmaz, amelyek segítik a bélrendszer általános egészségét és szabályozását. Ha azonban azt tapasztalod, hogy a megszokottnál szelesebb vagy, esetleg puffadsz csicseriborsó fogyasztása után, akkor érdemes odafigyelni az elfogyasztott mennyiségre. Figyelj oda a megfelelő rostbevitelre, ha eddig keveset ettél, akkor fokozatosan emeld az adagokat, és igyekezz különböző forrásokból bevinni.
Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát
A szívbetegség világszerte az egyik vezető halálozási ok, hazánkban is. Azonban jó hír, hogy szívünkért a táplálkozással is sokat tehetünk. A Canadian Medical Association Journal című orvosi folyóiratban 2014-ben megjelent tanulmány szerint napi egy adag csicseriborsó (¾ csésze) fogyasztása 5%-kal csökkentheti a "rossz" koleszterinszintet, és ezzel együtt akár 6%-kal csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Kevesebb stressz, több alvás
A csicseriborsó nagyszerű magnéziumforrás: ez a kulcsfontosságú ásványi anyag támogatja az alvást, a stressz csökkentését és a hormonális egyensúlyt. Tehát, vagy valamilyen magnéziumtartalmú táplálékkiegészítőt választasz, vagy magnéziumtartalmú ételekkel egészíted ki a diétád, így például rendszeresen fogyasztasz csicseriborsót, azzal csökkenteni tudod a szorongást a mindennapokban.
Hosszabb jóllakottságérzés
Ahogy azt már fentebb írtuk, a csicseriborsó kiváló növényi fehérje- és rostforrás, amely elősegíti a jóllakottság érzését, ezzel pedig hozzájárul a testsúly szabályozásához.
Támogatja a magzat fejlődését
A terhesvitaminok mellett ne hagyd ki a csicseriborsót sem a mindennapjaidból a terhesség alatt! Készíts ropogós csicseriborsósnacket a sütőben vagy az airfryerben. A folsav a terhesség során ajánlott egyik legfontosabb tápanyag, mivel támogatja az idegcső fejlődését. Egy csésze konzerv csicseriborsó a terhes nők számára ajánlott napi bevitel körülbelül 18%-át tartalmazza. A csicseriborsó jó forrása a kolinnak is, ami elengedhetetlen a magzatok agyának egészséges fejlődéséhez.
Elősegíti a bőr egészségét
A csicseriborsó nagyszerű forrása az esszenciális zsírsavaknak, amelyek köztudottan jótékony hatással vannak a bőr egészségére. Emellett béta-karotint is tartalmaz (körülbelül a napi ajánlott bevitel 3%-át), ami segíthet megvédeni a bőrsejteket a szabad gyökök és az UV-sugarak ellen.
Még több az egészségről: