A csicseriborsó 7 pozitív hatása az egészségre

Napi Tippünkben 7 okot hozunk arra, hogy miért fogyassz rendszeresen csicseriborsót!

A hummusz szerelmesei örülhetnek: a csicseriborsó nemcsak finom, de tele van jótékony hatású összetevőkkel, amik hozzájárulnak a jobb közérzethez. A hüvelyes ráadásul teltségérzetet is jóval hosszabb ideig biztosít.

Tele fehérjével

Ha a fehérje kerül szóba, mindenki azonnal a húsra és a tejtermékekre gondol, pedig számos növényi proteinforrás létezik. Ezek közé tartozik a csicseriborsó is, ráadásul mindössze egy csésze csicseriborsó több fehérjét tartalmaz, mint három tojás. A fehérje a leglaktatóbb makrotápanyag, így gondoskodik róla, hogy hosszabb ideig érezd magad jóllakottan.

A csicseriborsó 7 pozitív hatása az egészségre

Segíti az emésztést

Amellett, hogy jóllaksz tőle, az emésztésed karbantartásában is segít a csicseriborsó. A jól működő és rendszeres anyagcseréhez a sok rost fogyasztása elengedhetetlen, a csicseriborsó pedig, ahogy már sejted, tele van rosttal. Egy csésze csicseriborsó az ajánlott napi rostmennyiség majdnem felének felel meg.

Emellett oldható és oldhatatlan rostokat egyaránt tartalmaz, amelyek segítik a bélrendszer általános egészségét és szabályozását. Ha azonban azt tapasztalod, hogy a megszokottnál szelesebb vagy, esetleg puffadsz csicseriborsó fogyasztása után, akkor érdemes odafigyelni az elfogyasztott mennyiségre. Figyelj oda a megfelelő rostbevitelre, ha eddig keveset ettél, akkor fokozatosan emeld az adagokat, és igyekezz különböző forrásokból bevinni.

Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát

A szívbetegség világszerte az egyik vezető halálozási ok, hazánkban is. Azonban jó hír, hogy szívünkért a táplálkozással is sokat tehetünk. A Canadian Medical Association Journal című orvosi folyóiratban 2014-ben megjelent tanulmány szerint napi egy adag csicseriborsó (¾ csésze) fogyasztása 5%-kal csökkentheti a "rossz" koleszterinszintet, és ezzel együtt akár 6%-kal csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Pikáns céklás humusz

Az egyik legegészségesebb és leggyorsabban elkészíthető kence a humusz, így nem véletlenül sokak kedvence. Ehetjük a reggeli szendvicsünk mellé, vagy tízóraira zöldségekkel - ezt a ...

Ropogós külsejű falafel

Párszor már próbáltam csinálni falafelt, az igazit, amit olajban kell kisütni, tojás hozzáadása nélkül. Mindig szétesett... idáig! Most végre sikerült. A titok az, hogy tényleg be ...

Kevesebb stressz, több alvás

A csicseriborsó nagyszerű magnéziumforrás: ez a kulcsfontosságú ásványi anyag támogatja az alvást, a stressz csökkentését és a hormonális egyensúlyt. Tehát, vagy valamilyen magnéziumtartalmú táplálékkiegészítőt választasz, vagy magnéziumtartalmú ételekkel egészíted ki a diétád, így például rendszeresen fogyasztasz csicseriborsót, azzal csökkenteni tudod a szorongást a mindennapokban.

Hosszabb jóllakottságérzés

Ahogy azt már fentebb írtuk, a csicseriborsó kiváló növényi fehérje- és rostforrás, amely elősegíti a jóllakottság érzését, ezzel pedig hozzájárul a testsúly szabályozásához.

Támogatja a magzat fejlődését

A terhesvitaminok mellett ne hagyd ki a csicseriborsót sem a mindennapjaidból a terhesség alatt! Készíts ropogós csicseriborsósnacket a sütőben vagy az airfryerben. A folsav a terhesség során ajánlott egyik legfontosabb tápanyag, mivel támogatja az idegcső fejlődését. Egy csésze konzerv csicseriborsó a terhes nők számára ajánlott napi bevitel körülbelül 18%-át tartalmazza. A csicseriborsó jó forrása a kolinnak is, ami elengedhetetlen a magzatok agyának egészséges fejlődéséhez.

Elősegíti a bőr egészségét

A csicseriborsó nagyszerű forrása az esszenciális zsírsavaknak, amelyek köztudottan jótékony hatással vannak a bőr egészségére. Emellett béta-karotint is tartalmaz (körülbelül a napi ajánlott bevitel 3%-át), ami segíthet megvédeni a bőrsejteket a szabad gyökök és az UV-sugarak ellen.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...