Így lesz kellemesen puha a kőkemény cékla

Tény, hogy a cékla egyáltalán nem tűnik keményebbnek a sütőtöknél, mégis sokszoros a puhulási ideje. Lássuk, hogyan érdemes nekilátni, hogy ne törjön bele a fogunk! Jön a Napi Tipp:

A cékla talán a legnehezebben puhuló zöldségünk, és ez személyes tapasztalat. A cékla főzési ideje hosszú, véget nem érő órákat ölel fel, hiszen a kőkemény kis gumók egyáltalán nem adják könnyen finom, jellegzetes, organikus földízüket. Lássuk, hogyan érdemes puhára főzni-sütni a céklát úgy, hogy ne kelljen rászánnunk a fél napunkat:

Lássuk először is a cékla élettani hatásait:

  • alacsony energia-, magas élelmi-rosttartalom
  • fogyókúrázóknak, egészségesen élni vágyóknak kitűnő választás
  • bár a zöld, leveles zöldségeket szokták jellemzően folsav-beviteli forrásként ajánlani, de láthatjuk, hogy megy ez azért lilában is – egy közepes cékla elfogyasztásával már majdnem a teljes napi szükségletet biztosítottad
  • a folsav után a káliumtartalma a legjelentősebb
  • de C-vitamin- és magnéziumtartalma is kiemelkedik! (Előbbi nyersen 100%-ban megmarad!)
Sütőben sütve a legfinomabb!

1.) Süssük sütőben

A legkézenfekvőbb megoldás legtöbbünknél, és talán a legjobb is, amit tehetünk, azonban itt is többféle lehetőségünk van:

  • Egyben: sokan nem lacafacáznak, egyben, alufóliába csavarva sütik puhára a gumókat, sütőben, kb. 200 fokon, zsiradék nélkül.
  • Darabokban: mások hámozás után egyenletes darabokra vagdossák a céklát, sózzák, beforgatják olajba, esetleg balzsamecetbe, zöldfűszerekbe, de mehet rá mustár, citromlé, sőt, tahini is! Innentől javasolt alufóliával letakarva sütni minimum 1 órát jó 200 fokon, vagy amíg meg nem puhul.

2.) Főzzük

  • A kuktában való főzés a legideálisabb, így a vitaminok és ásványi anyagok sem vesznek el: mossuk meg, és 30 perc - 1 őra alatt főzzük meg a kuktában.
  • Vízben főzve, céklanagyságtól függően sok órás feladat elé nézünk.

3.) Együk nyersen

Meglepő lehet, de a cékla fogyasztható nyersen is:

...a kulcs annyi, hogy kisebb méretű darabokra kell vágni, majd egy késes aprítóba tenni, és ott tetszőleges állagúra aprítani. Az így kapott egészen apró szemekből kiváló saláta készülhet friss zöldfűszerekkel, esetleg kuszkusszal és egy joghurtos öntettel.

Rosolli, a finn céklasaláta

Az egyik legnépszerűbb finn köret ez a tejszínes, gazdagon készített céklasaláta. Húsok, halak, egytálételek mellé egyaránt kiváló fogás, ami a karácsonyi menüsornak is ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tipp nektek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...