A barnított vaj egyike az olyan kulináris kulcsoknak, amelyek megnyitják az otthonfőzés titkos kapuit egy olyan jövő felé, ahol még a legegyszerűbb általunk főzött ebédnek is éttermi jellege, eleganciája lesz. Ha egyszer elsajátítjuk a zsiradék megbarnításának óvatos folyamatát, nem állíthat majd meg minket senki – azon fogjuk rajtakapni magunkat, hogy tényleg mindenbe, de egyszerűen mindenbe barnított vajat akarunk majd tenni. Az alábbi cikk abban segíthet, hogy mégis hol kezdjük ezt a barnítási folyamatot.
Nézd meg galériánkban a barnított vajjal megspékelhető receptek listáját!
5 étel, amit barnított vajjal a végletekig tökéletesíthetsz
Zöldségpüré
Mindegy, melyik zöldséget választjuk: lehet a szerény burgonya, az izgalmas batáta, de akár a zord zeller is – az összesből készíthetünk selymes pürét. Persze a selymesség nem adatik meg csak úgy magától: ehhez bizony jelentős mennyiségű vajra lesz szükségünk. Amit egészen nyugodtan meg is barníthatunk, ha valami egészen fenomenálisat szeretnénk odakanalazni a rántott hús mellé.
Besamel
Megannyi egytálétel és rakottas akad, amit be kell vonnunk egy vastag réteg besamelmártással a muszakától kezdve egészen a lasagnéig. A szósz már önmagában is elég gazdag, persze ha nem félünk a hedonizmustól, bátran használjunk az alapjában barnított vajat. Csak figyeljünk, nehogy odakapjon, mert akkor az egész keserű lesz.
Rétes
Az igazán finom házi rétes egyik titka az otthon húzott tészta. Persze, ha erre nem érünk rá, vagy nincs meg hozzá a mentális erőnk, akkor kénytelenek leszünk a második titok segítségével lenyűgözővé tenni a bolti tésztából sütött rétesünket: ez pedig nem más, mint a megfelelő mennyiségű zsiradék használata. Ami lehetne persze étolaj is, de ha már egyszer megspóroltuk a házi tészta készítését, legalább a zsiradéknak adjuk meg a módját: kenjünk a hajszálvékony tésztalapok közé aromás barnított vajat. Mind sós, mind édes receptekben bevethetjük, az összes lehetséges töltelékkel jól kijön.
Linzer
A kis, középen szívvel kiszúrt, lekvárral töltött kekszek, a kakaóval bolondított reszelt túrósok, de még a legegyszerűbb almás piték linzertésztája is a vajtól lesz olyan isteni. Istenien omlós és isteni ízű – gondoljuk el hát, milyen gyorsasággal dönt majd le minket a lábainkról az a linzer, amelynek tésztája barnított formájában tartalmazza a vajat.
Receptek, amelyeknek jól áll a barnított vaj:
Sütőtökös rácsos linzer
Az őszies hangulat elérte a kedvenc linzerszeletünket is: a dióhabos, rácsos sütemény belsejében sütőtökpürére cserélte a savanykás baracklekvárt. De nem ez az egyetlen változás, ...
Selymes zellerpüré barnított vajjal
Ha unjuk a burgonyapürét, vagy kallódik otthon egy nagy gumó zellerünk, készítsünk egy fazék selymes, barnított vajjal ízesített és gazdagított köretet. Dolgozni alig kell érte, ...
Sütőtökös rétes házi húzott tésztával
Kevés a zöldséges rétes, nem? Vagy úgy en bloc a sós ízesítésű. Ezért jutott eszembe, hogy milyen jó is lenne elkészíteni (és persze azon melegében elfogyasztani) egy hatalmas rúd ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több őszi finomsággal várunk: