Ha egy gyors és laktató ebédre vagy vacsorára van szükségünk, a babkonzerv irányában kell kotorásznunk a kamrapolcon. Ilyen esetekben ugyanis seperc alatt kész fogássá varázsolhatóak az előfőzött szemek. Persze más szándékokkal is közeledhetünk a hüvelyes felé: ezeket a (talán elsőre furcsának tűnő) kreatív felhasználási módokat vesszük most sorra, amelyek új életet lehelnek a babkonzervbe.
Nézd meg galériánkban a babkonzerv felhasználásának módjait:
Így még biztosan nem használtad a babkonzervet – 3 recept
Sűrítés
A babot két tulajdonsága teszi tökéletes sűrítőanyaggá: fantasztikusan krémes állaga, valamint szerényen meghúzódó íze. Ha egy krémleves vagy főzelék készítésénél elhagynánk a lisztes habarást, forduljunk bátran a konzervhez, ugyanis csodákra képes. A lehető legjobb választás a fehérbab, ennek ugyanis még színe sincsen. A sűrítés technikájáról ebben a cikkben volt bővebben szó, megéri elolvasni.
Ropogós feltét
Mivel a konzervhüvelyesek már alapból puhák (ez az előfőzésnek vagy gőzölésnek köszönhető), rögtön dolgozhatunk velük, nem kell áztatni és főzni őket. És míg ez a puhaság tud praktikus lenni, könnyen meg is unható. Fogjuk hát a babot, és készítsünk belőle ropogós feltétet, amit utána krémleveseken, salátákban vagy bármilyen más fogásban bevethetünk. Mossuk át, és csöpögtessük le a babot, majd tegyük egy nagy tepsire a szemeket, és masszírozzuk át őket olajjal illetve tetszőleges fűszerekkel. Terítsük szét őket, hogy ne fedjék egymást. 200 fokos sütőben sütve, nagyjából 20 perc alatt teljesen átalakulnak: aranybarnák és roppanósak lesznek.
Brownie
Nem, nem olvastuk rosszul az alcímet, tényleg egy süteményről lesz szó, mégpedig a csupacsokis, szaftos-ragacsos brownie-ról. És hogy jön ide a bab? Nos, a desszert lisztmentes elkészítése lehetséges egy konzerv tartalmának bevetésével: egészen pontosan fekete babra lesz szükségünk, ha erre készülünk. Nem kell megijedni, nem lesz babíze az édességnek: ahogy a sűrítésnél olvashattuk, a hüvelyes képes teljesen eltűnni más ízek között. A csokoládé és kakaópor pedig igen domináns „ellenfelek”, így, hacsak nem szólt valaki jó előre, sosem fogunk rájönni, hogy babos brownie-t ettünk.
Néhány babos recept, amit érdemes kipróbálni:
Sült paradicsomos fehérbabkrémleves
Sokféle módon lehet krémes levestextúrát létrehozni tejszín vagy más egyéb tejtermék hozzáadása nélkül, például keményítőtartalmú zöldségek felhasználásával. Az édesburgonya ...
Tökéletes finomfőzelék
Rájöttem, miért fújjognak a gyerekek, ha a finomfőzelékről esik szó. A fő bűnöst az alapanyagok között találjuk, ez nem más, mint a karalábé, ami a húslevesben is gyakran ...
Ha tetszett eza cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több konyhai tipp, amit felvehetsz az arzenálba: