Imádunk minden olyan trükköt, ami segít, hogy kevesebb élelmiszerhulladékot termeljünk, és akár még időt is tudunk vele spórolni. A fagyasztás pedig a legjobb trükk, ami létezik ezekre a célokra. Korábban már hoztunk olyan ételeket, amik mehetnek a fagyasztóba, a mostani válogatásunkban pedig 3 további, meglepő alapanyagot hoztunk, amit pofonegyszerűen lefagyaszthatsz.
A @177milkstreet TikTok-oldalán bukkantunk rá a szuper hasznos praktikára, amit akár a mindennapokban is alkalmazhatunk. A gasztrooldal a receptek mellett egy tematikus hetet tartott, ahol minden nap olyan tippeket osztottak meg, amelyekkel hatékonyan lehet csökkenteni a kidobott élelmiszer mennyiségét. Ennek egyik részében a fagyasztás volt a főszereplő.
Elsőként, amit le lehet fagyasztani: tojássárgája. Ha egy fehérjedús rántottát készítesz, esetleg a süteményes receptben több fehérjére van szükség, mint a tojássárgájára,
a maradék sárgáját egyszerűen sózd meg és keverd el, majd öntsd egy jégkockatartóba, és mehet is a fagyasztóba. Később készíthetsz belőle majonézt, aiolit vagy más salátaöntetet.
A második a sorban az egész paradicsom. Igen, így, egészben mehet a fagyasztóba, majd miután kivetted a fagyasztóból könnyedén meg tudod hámozni, majd alapként felhasználni paradicsomos ételekben, szósznak és így tovább.
@177milkstreet Recipe only calls for egg whites? Freeze the yolks! On day two of Food Waste Week, #MilkStreetCookingSchool education director Rosie Gill is here to help you use your freezer to its full potential. #milkstreet #milkstreetfoodwasteweek #foodwaste #earthday #frozenfoods #milkstreettips #tips #food #cooking #reducingfoodwaste
♬ original sound - Milk Street
A harmadik egy igazán meglepő alapanyag: kukoricacső. Miután elfogyasztottad a kukoricaszemeket a kukoricából, a megmaradt csövet egyszerűen egy visszazárható tasakban, esetleg tárolódobozban tedd fagyasztóba. Hogy miért? Később felhasználhatod például a tészta főzővizének ízesítésére, vagy a zöldség alaplé elkészítésében is hasznos társad lesz.
Még több konyhai tipp vár rád: