Márton naponsok étterem kínál speciálisan erre napra megálmodott libahússal készült ételeket, hiszen a Márton-napi libalakomáknak sok száz éves hagyománya van. A libahús és a liba ételek természetesen nem csak a magyar gasztronómiában fellelhetők. A zsidó konyha tette népszerűvé ezt az alapanyagot világszerte. Gondolj csak bele, hogy elkészülhetne-e egy jó sólet libanyak nélkül, esetleg a zsidó tojás libazsír nélkül. Kötve hiszem.
Budapest zsidó-negyedében jártunk, a Macesz Bistroban és végigettük a Márton-napi specialitásokat. Az étteremben eltöltött négy fogásos liba-ebéd előtt, viszont úgy gondoltuk, faggatjuk egy kicsit az embereket az utcán, arról, hogy mennyit tudnak a Márton-napi szokásokról és a tradicionális liba ételekről.
,,Nálunk minden nap Márton nap!" - kezdi nevetve az ünnepi menü ismertetését Tasnádi Ákos a Macesz Bistro séfje.
És valóban igaz, amit mondd. A Macesz Bistro étlapján ugyanis mindennapi fogás a liba. Kevés az olyan hely a városban, ahol az év minden napján betolhatsz egy libacombot. Ebben a bisztróban viszont megteheted. Ezen a helyen vegyül a magyar és a zsidó konyha, valamint a tradicionálisan elkészített fogások közé a séf becsempész egy kis friss gondolkodást is.
,,Azoknak, akik egy kicsit újítani szeretnének, ajánlom a ludaskásánkat, amit száraz tarhonya helyett szaftos rizottóval készítünk, egy kicsit olaszosan" - mondja a séf, majd hozzáteszi - ,,Aki viszont klasszikus fogásra vágyik, annak a libacombunk, hagymás tört burgonyával és lila káposztával, egy biztos választás lesz".
Tasnádi Ákos séf Márton napi menüjének első versenyzője egy libaconsommé volt. A consommé (konszommé) francia "derített" leves. A derített kifejezés azt takarja, hogy a leves áttetsző és nem úszkál benne semmi, valamint zsírcseppeket sem látni a tetején. Voltaképpen egy nagyon finom, erős húslevesről beszélünk! Ebben a libalevesben újhagyma darabkák és zsályás libagombócok is helyet kaptak. Utóbbinak igen erőteljes az íze, így ha nem vagy "zsálya-párti", akkor lehet, hogy nem fog bejönni.
Meleg előételként érkezett - a forró leves után - libamáj körtével és mogyoróval. Itt a textúrák játékára és az édes-sós ízekre hívta fel a figyelmet a séf: ,,A roppanós pörkölt mogyoró, az édes körte és a durva sóval megszórt selymes libamáj találkozása a tányéron" - mondta, majd elárulta, hogy ez a fogás a kedvence a menüről.
Ezt követte egy tradicionális és hatalmas libacomb, hagymás tört burgonyával és párolt káposztával. Majd lezárásként lúdlábtorta érkezett. A séf elmondása szerint azért a lúdlábtortára esett a választása, mert, ha Márton napon libát eszünk, akkor a süteménynek is ludasnak kell lennie!
Ha felkeltette az érdeklődésedet a teljes menü, vagy egyesével kóstolnád meg a fogásokat, akkor vasárnapig megteheted a Macesz Bistroban, Pest belvárosában.
És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?
8 hely, ahol garantáltan nem fogsz csalódni, ha Márton-napon libát rendelsz