A Tasty két tucatnyi hasznos konyhai ötletet gyűjtött össze, amelyek régi családi receptekből, nagyszülőktől ellesett trükkökből jönnek, és megkönnyítik a konyhai munkát, vagy épp sokkal finomabb lesz tőlük egy adott étel. Lehet, egy étel hagyományos leírásánál nem ajánlják őket, mégis érdemes tenni velük egy próbát. Mutatunk néhány ilyen hasznos trükköt.
Tésztára vaj
A hagyományos olasz tésztareceptekben nem találkozunk ezzel a megoldással, sőt egyesek tiltják is, hogy a paradicsomos spagettire vaj kerüljön, mégis: próbáljuk ki, hogy az elkészült paradicsomszószba vagy egyenesen a kész, kitálalt tésztára egy kevés vajat teszünk. Sokkal ízesebb, gazdagabb lesz az ízélmény.
A vajas papír is jó valamire
A hatékony és minél kevesebb konyhai hulladékkal járó főzés jegyében érdemes a legtöbbet kihozni még a vajból is, főleg, hogy most tényleg aranyárban mérik. A vaj csomagolópapírját ne dobjuk ki automatikusan, hanem hajtsuk össze, és tároljuk a hűtőben, ugyanis épp annyi vaj van még azokon a kis papírdarabokon, hogy szépen ki tudunk vajazni velük egy tepsit vagy sütőformát.
A halszósz, mint titkos favorit
Itthon egyáltalán nem elterjedt, legfeljebb ázsiai jellegű ételek készítésénél kerül elő jó esetben, pedig a halszósz annyira umamibomba alapanyag, hogy sokkal többször is előkerülhet. Egész kis mennyiségben, pár cseppnyit használva belőle tehetjük szószokba, pörköltös (nem klasszikus magyaros) jellegű ételekbe és ragukba is.
Keksz és só
Nemcsak a sóskaramellás sütikbe, de minden csokis vagy vajas kekszbe és kekszre kerülhet sütés előtt és után is egy kevés tengeri só: sokkal édesebb lesz tőle a süti. Csak pár szem, durvább szemű sódarabkára van szükség, hidd el, ha nem viszed túlzásba, megdobja az ízeket.
Felvert tojásfehérje
A hagyományos palacsintatésztát a lapossága miatt szeretjük, de az amerikai változatban épp az a szuper, hogy kellemesen megemelkedik, puha és levegős a tészta.
Ehhez szódabikarbónát és sütőport is szoktak a tészta keverékébe tenni, de a masszába óvatosan keverhetünk felvert tojásfehérjét is, amitől aztán tényleg igazán levegős és csodás lesz a végeredmény.
Savasság az üvegből
A jó tonhalsaláta és mindenféle hússaláta titka általában a krémes és savas összetevők arányának harmóniája. Érdemes savanyú uborka vagy kapribogyó egy nagyon kevés levét is hozzáadni a salátához, pont azt a pikánsságot adja meg az ételnek, amire szükségünk van.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Az alábbi tanácsokat is ajánljuk: