Május 21-én volt a megnyitója Osváth Zsolt (avagy ZSHOWtime Zsolt) és kedvese új éttermének. Az első 100 vendég ingyen kapta a sajtos-tejfölöst, utána 50%-os kedvezménnyel sütötték őket. Vártunk két hetet, hogy lemenjen az első nagy roham, aztán mi is betértünk a képzeletbeli nagymamához. Nem kellett vonatra szállni, csak a 74-es trolira. Jelentjük, részletgazdag és otthonos a légkör, mosolygós a kiszolgálás, odabent hírből sem ismerik a fáradt olaj szagát, a lángos pedig… 10 pontos.
Egyszarvútól a Nagymamáig
Osváth Zsolt már 2021 óta sikeresen egyengeti az unikornisos tematikára építő Unicorn Bistrót. A Nagymező utcai hely monster shake-ekkel és burgerekkel startolt, mára pedig steaktől a vegán ajánlatig mindent hoz, egészen demokratikus az étlap, nemcsak a meseszínű harapnivalókról szól a fáma. Végigjárták a hazai fesztiválokat is, és minden esetben őszinte és köntörfalazás nélküli kommunikációt folytatnak, még a nehézségekről is.
Megszokhattuk mindezt Zsoltitól magától is: álarcoktól mentes, nyíltszívű, tiszta srác, sok kreativitással és ambícióval.
A társadalmi szerepvállaláson felül (és kicsit belül) pedig nagyon úgy fest, hogy a vendéglátást is komolyan gondolja, és az Unicorn mellé nyitott egy újabb tematikus falatozót.
Lélekkel beindított családi vállalkozás
Direkt éltünk a falatozó kifejezéssel, jól passzol hozzá: a büfé és a szimpla street food kevés, az étterem sok, a Nagyi Lángos kategorizálásához. Még akkor is, ha az a nosztalgia, amit ébresztget, lényegében nem is biztos, hogy létezik. Sokunk nagyija inkább a pogácsa-rétes-palacsinta szentháromság zónáján belül mozog/mozgott, mintsem a lángosáról volt híres. Illúziók eltörlésének nincs helye, mert károgni lehet, de nem érdemes, amikor valami a kategóriáján belül ennyire kidolgozott és aranyos. Tehát adott a nagyis idill, sok fali dísztányérral, hokedlikkel, felújított kredenccel, szőttessel és olyan érzéssel, mintha nem is pult mögött sülne a lángos, hanem tényleg egy falusi konyhában. Ahonnan csak odakiabál a Nagyi, hogy „vályúhoz!”.
Lehet, hogy túladagolt a folklór? Lehet, hogy a valós nagyi már nem tenne díszterítőt az LCD-tv tetejére, hogy az alól kandikáljon ki a híradó bemondója? Simán. De mégis örülünk a részletgazdagságnak, és annak is, hogy látszik a beletett energia, ötlet, lélek. Nem a tőkés befektető tömködte a milliókat Nagyi zsebébe, hanem egy valódi családi vállalkozásról van szó.
Szívből jövő megoldások
A Wesselényiről besétálva a földszinten már rá is pillanthatunk a készülő lángosokra, illetve a tükrökkel megoldott vakablakokra, a lenti „talponállós” vagy magasított hokedlin ülős részre. Odafönt a galérián 5-6 asztal vár, ezek lábai Singer varrógépek, melyek nincsenek hatástalanítva. Így, aki nagyon akar, hajthat párat rajta kardióképp, amíg vár a csipogóra, hogy jelezze a lángos elkészültét. Az elszívás valami parádés, nem kell tartani attól, hogy a haj, a ruha beszívná a szagokat, mert egyszerűen nincsenek.
Látogatásunkkor két hölgy szorgoskodott a Nagyi konyhájában, előzékenyen segítették a választásunkat, sütött róluk, hogy nem több ízben kiégett vendéglátósokról van szó. Fiatalok, mosolygósak, állnak a feladatok elibe. Aláfestésképp épp egy kis Margaret Island szólt, ami jóval barátságosabb atmoszférát teremtett, mintha egy kereskedelmi rádióból károgtak volna, vagy tipikus éttermes zenelista ment volna, smooth jazz-zel. Ezek egyszerűen nem illenek ide. De ha már így, akár Parno Grasztot, Bohemian Betyárzt is simán el tudunk képzelni.
Jön a főszereplő: a lángostészta
Tudni kell, hogy Zsoltéknál is jelen van az extrább vonal, ami annyit tesz, hogy akár pörkölttel, lecsóval, csülökkel is kérhetjük a legkedvesebb strandételt, de mi most épp úgy tettünk, mint egy pizzéria tesztelése során, és nem kezdtünk be rögtön a legszélsőségesebbekkel. Ahogy pizzériában margherita vagy marinara vonalon indulunk, így tettünk Nagyinál is. Egy fokhagymás-sajtos-tejfölös lángost rendeltünk, illetve egy szalonnapörcökkel jócskán megszórt verziót.
Előre lesütött és várakozó tésztáknak nyoma sem volt, körülbelül 10 percet vártunk a frissre, pedig a fenti asztalok mind tele voltak, és így is nagyon gyorsan, flottul ment minden. Bóza Roland, a Konyhafőnök egykori győztese segítette a tészta végleges receptúrájának kidolgozását. Tudni kell, hogy krumplis lángos az alap, ami előrevetíti a pufiságot, jól harapható és tartalmas tésztát. Olyat, ami se nem törik, se nem akar hosszú órákra kivonni a forgalomból. Megegyezhetünk, hogy a tökéletes lángos külseje kicsit roppan, belül viszont puha, az olaj pedig szépen marad a sütőben, nem úszik benne. Nagyi lángosa pontosan ilyen: kifogástalan. Békebeli, és olyan, amire vágyakozunk, ha lángosra gondolunk.
Finom tejföl, remek sajt
Persze, a szélébe csíptünk először, csak simán, a feltétek nélkül, és már ez is élményszerű volt, de egy harapással beljebb jött el az igazság pillanata. Sajnos, ismerjük a felvizezett tejfölkészítmény-jellegű gyalázatokat és a növényi zsír és tejfehérje felhasználásával kutyult pizzafeltéteket is, amiket sokszor a piacon vagy a strandon tesznek a lángosra, ezzel mintegy megszentségtelenítve azt. Sokan épp ezért nem is esszük már, mert annyit csalódtunk még egy kellemesebb tésztában is, a béna és igénytelen feltétek miatt.
Itt, ebben az új és pici falatozóban krémes és zsíros a tejföl (éttermekben ilyenkor vetik be a népieskedő tejfel kifejezést!), ízletes a sajt, és az extraként kívánt lilahagyma is kellemes, van karaktere. Ugyanitt a szalonnapörc is remek volt, bár aligha cserélnénk a sajtos-tejfölöst bármilyen húsos variációra. Tényleg az az alfa és ómega, még, ha a nehézfiúkat is meg fogjuk egyszer kóstolni.
Zsolt bemutató videójában kihangsúlyozta, hogy szinte minden hozzávalót kistermelőktől szereznek be, nem kívánnak az ipari irányba elmenni, hiszen így lehet igazi és minőségi a lángosuk. A klassz tésztához tényleg ezek a feltétek illeszkednek.
Igényes italválaszték és desszertként palacsinta
Termelői szörpök várnak az alkoholmentes oldalon, ha pedig konty alá hajítanánk valamit, akkor alap a pálinka, a palackból mért bor szódával felhúzva, de néhány kisüzemi sörkedvenc is figyelt a hűtőből.
Aki képes egy egész lángos után még desszertre gondolni, azt palacsintával kínálják, ebből is az óriás méretűvel, amit mi most kihagytunk. Hamvába halt ötlet, hogy amikor legközelebb csülkös lángost fogunk kérni, majd lecsúszik egy eperlekváros óriáspalacsinta is… de hátha többen jövünk, és lesz alkalom kóstolgatni.
Hozd el a külföldi barátod is!
A hokedlin majszolva rögvest eszünkbe is jutott, hogy a lángosszűz külföldi barátot, a műfajért rajongó, nyugaton maradt rokont is biztonsággal elhoznánk ide. Nem feltétlenül azért, hogy retró kredencet lássanak, hanem azért, hogy megismerjék a lángost, vagy éppen felsóhajtsanak, hogy oly’ régen ettek már ilyen igazit.
Kellemes meglepetés volt Nagyinál, vagy inkább Zsoltiéknál, hogy, bár nem kóstoltuk, de még gluténmentes lángost is sütnek, nehogy maradjon hoppon az erre érzékeny vendég. Odafigyelnek minden részletre, és ez annyira ritka… pláne ebben a világban, ahol akár egy középszerű megoldással is lehet kaszálni. Ők nem erre apellálnak, hanem az állandó minőségre, kedvességre, vendégközpontúságra.
Nagyi Lángos
1077 Budapest, Wesselényi utca 30
Facebook
Instagram
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Fedezz fel még több új, izgalmas gasztrohelyet:
- A Morzsa olyat hozott az ország délnyugati részébe, amiért sokan 2-3 órát is szívesen utaznak – Pécs kultikus bisztrójában jártunk
- Gál Józsi most a Steak&Love-ban cowboykodik, megmutatja, mennyire ízletes a magyar angus marha
- Ez történik, ha egy entellektüel világpolgár kertésznek áll – Fabrice lakáséttermében jártunk Pécsen, és odavagyunk