Nagyi 5+1 praktikája zsíros tűzhelyre

Ismerd meg, a hideg zsíroldó és vegyszerek előtti időkben miként tisztították a háziasszonyok a tűzhelyeket. Szabadulj meg könnyen a zsíros lerakódásoktól vegyszerek nélkül!

A tűzhely tisztítását a legtöbben a hátunk közepére kívánjuk, de egy-két jól bevált trükkel könnyen lerövidíthetjük a nemszeretem házimunkára szánt időt.

Kávéimádók előnyben

Ha megittad a kávédat, a zaccot se hagyd veszni, öntsd a tűzhelyre! Hagyd a zaccot a zsíros foltokon 5-10 percig, hogy az érdes, savas őrlemény feloldja az odaégett szennyeződést, majd súrold át egy szivaccsal a felületet.

Mosószóda a tűzhelyre

A mosószódának a konyhában is hasznát veheted: szórd rá a tűzhelyre, spriccelj rá vizet, majd várj 10 percig, hogy a szóda feloldja a szennyeződéseket. Végül alaposan dörzsöld át a tűzhelyet, és mosd le langyos vízzel.

Almaecet és porcukor

Az almaecet és a porcukor keverékét is bevetheted a tűzhelyen éktelenkedő zsíros ételfoltok ellen. Keverj kenhető masszát porcukorból és almaecetből, kend a tisztítandó felületre, hagyd hatni néhány percig, majd sikáld át egy szivaccsal.

Sózz!

Első lépésben tisztítsd meg a tűzhelyet langyos vízzel, majd keverj el annyi sót ecettel, hogy sűrű masszát kapj. Kend rá a masszát a tűzhelyre, hagyd hatni 10 percig, utána pedig dörzsöld át egy ronggyal a szennyezett felületet.

Ecet és szódabikarbóna

Az örök klasszikus sem maradhat ki, hiszen a zsíros foltokat ez az elegy is kíméletlenül feloldja. Tedd rá az ecetből és szódabikarbónából álló masszát a foltokra 10-15 percre, majd töröld át egy ronggyal. Az ecetszag elillan, a tűzhely pedig tiszta lesz.

Ezért volt könnyebb régen

Tiszta alkohol és teafaolaj

A gyógyszertári alkohol segít tisztává varázsolni a tűzhelyedet, a teafaolaj pedig fertőtleníti. Az alkohol feloldja a főzőlapon lerakódott zsírt, és ha 1-2 csepp teafaolajat is csepegtetsz bele, még a kórokozókat is eltüntetheted. Ezt a módszert akkor is nyugodtan használgatod, ha a tűzhelyed kerámialapos, viszont arra ügyelj, hogy kerámialaphoz való törlőkendőt használj, amikor áttörlöd a felületet.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...