Nagy bejelentés az IKEA-tól - jön az alternatív húsgolyó, és az újrahasznosított műanyagból készült kollekció

A svéd lakberendezési vállalat újabb lépéseket tesz a fenntarthatóbb élet felé.

A svéd lakberendezési vállalat új tervezői együttműködéseinek és hulladékból készült innovatív kollekcióinak célja, hogy pozitív hatást gyakoroljon az emberekre és a környezetre, így már a jövő évtől elérhető lesz egy új, a Földközi-tengerből kinyert műanyaghulladékból készült kollekció és a növényi alapú, alternatív húsgolyó.

„Minden eddiginél többen vállalják fel, hogy fenntarthatóbb módon éljenek, ezért az IKEA ismertségét használva szeretne az emberek többségének inspirációt nyújtani, és megfizethetővé, vonzóvá tenni a fenntarthatóbb életet. Ezért kutatjuk az újabb és újabb izgalmas, innovatív megoldásokat” – mondta Torbjörn Lööf, az Inter IKEA Group elnök-vezérigazgatója.

  • A MUSSELBLOMMA kollekció részben az óceánok felé tartó műanyag újrahasznosításával készül, első lépésként a Földközi-tengerből kinyert műanyagokat hasznosítja az IKEA. Az óceánok felé tartó műanyag olyan hulladék, melyet természetes élővizek, folyók, tavak és tengerek, 50 kilométeres körzetében találnak. Amennyiben ezeket nem gyűjtik össze, a nyílt óceánban végzik útjukat, ahol jelenleg több mint 86 millió tonna található belőlük. A kollekció Spanyolországban és Olaszroszágban 2019-ben vezeti be az IKEA áruházaiban, a magyar bevezetésről később dönt a vállalat.
  • A FÖRÄNDRING kollekció rizsszalmából készül. A svéd lakberendezési vállalat a jobb levegőért tett első lépésként az indiai rizstermesztés melléktermékét, a rizs szárát hasznosítja. Az általános gyakorlat szerint a rizs szárát a betakarítás után égetik el, ami így az utakról felverődő por, az otthoni és ipari égetés, illetve az autók okozta károsanyag-kibocsátás mellett jelentősen hozzájárul a légszennyezéshez az országban. A kollekció egyes piacokon már idén ősszel kapható lesz, a magyar bevezetésről később dönt az IKEA.
  • A SAMMANLÄNKAD kollekció a Little Sun és Olafur Eliasson közreműködésével készült és otthoni használatra biztosít napenergiát. Olyan otthon használatos lámpák lesznek a kollekció darabjai, amelyek napelemmel működnek majd. A terméket egyelőre tesztelik, a magyar bevezetésről később dönt az IKEA.
  • Az IKEA bemutatja egy új, alternatív húsgolyó prototípusát, mely teljes mértékben növényi eredetű, alapanyaga a krumpli és a sárgaborsó, ízében és textúrájában azonban teljesen megegyezik a hagyományos húsgolyóéval. A terméket egyelőre tesztelik, a magyar bevezetésről később dönt az IKEA.
  • Az IKEA csatlakozik az Éghajlat és Tiszta Levegő Koalícióhoz (Climate and Clean Air Coalition) a növényi maradványégetés és a levegőszennyezés visszaszorítását célzó megoldások továbbfejlesztése érdekében*
  • 2020-ra minden szőnyegben, ágytakaróban, illetve bútorszövetben felhasznált poliészter anyag újrahasznosított poliészterből származik majd.

„Saját tapasztalatból tudjuk, hogy a kihívások gyakran lehetőségeket rejtenek és fantasztikus innovációkat eredményeznek. A fenntarthatóság hosszú évek óta üzletvitelünk szerves részét képezi és a termékfejlesztés meghatározó eleme. További lépéseket teszünk az emberek többségének inspirálásáért és a jobb mindennapok megteremtéséért, ezért elkötelezetten lépünk fel a pazarló fogyasztás ellen. Természetesen csak másokkal együttműködve érhetjük ezt el és küzdhetjük le az előttünk álló legnagyobb kihívásokat” – mondta Lena Pripp Kovac, az Inter IKEA Group fenntarthatóságért felelős vezetője.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...