Szakács képességektől, gasztro tudástól és ízléstől függetlenül mindenki szokott otthon sütni valamilyen ételt, így mindenkinél keletkezik használt olaj a konyhában. Azt azonban kevesen tudják, hogy a használt olaj nemcsak kidobásra alkalmas, hanem a megtisztítása után ismét finom ételeket lehet vele készíteni.
Miként szabadulj meg a használt sütőolajtól
Először is fontos tisztázni, hogy mi az, amit semmilyen körülmények között se csinálj a használt olajjal: ne engedd le a lefolyóba. Ugyanis akár csak egy csepp használt étolaj akár ezer liter vizet is beszennyezhet. Ráadásul a te és a szomszédaid lefolyóját is eltömítheti a beleöntött olaj, így már csak ezért se legyen ez bevett szokás. Ehelyett legyen a használt étolaj tárolására rendszeresített régi műanyag flakonod, amibe azt az olajat öntöd, amit már nem tudsz használni, ha pedig megtelt, vidd el a legközelebbi gyűjtőhelyre.
Így tisztítsd meg az olajat, hogy ismét süthess benne
A sütéshez használt olaj, bármilyen növényből is készült, általában nem csak egyszer használható, igaz ez a fritőzben maradt olajra is, a megtisztítására pedig több metódus is létezik. Az egyik legegyszerűbb és legismertebb megoldás, ha átszűröd az olajat. Várd meg, amíg szoba-hőmérsékletűre hűl az olaj, a nagyobb ételmaradék darabokat halászd ki belőle kanállal, majd szűrd át például egy apró lyukú fémszűrőn, de akár kávéfiltert is használhatsz erre a célra. A leszűrt olajat hőtől, fénytől és párától távol tárold, hogy megőrizze a minőségét. Ez egy gyors és egyszerű megoldás az újrahasznosítására, azonban a korábban sütött étel ízét átveszi az olaj, így érdemes felcímkézni a tárolóedényt, majd hasonló ételhez használni elővenni, hiszen a legtöbben nem értékelik az olyan kulináris különlegességeket, mint a csirke ízű palacsinta.
Azonban van egy ennél kicsit összetettebb, ám sokkal hatásosabb és tisztább módszer, amivel a legszennyezettebb olajat is meg tudod tisztítani: egy viszonylag új technika a zselatinos eljárás. Minden egy liter használt sütőolajhoz egy fél bögre vízre és egy teáskanál zselatinra lesz szükséged.
- Add hozzá a zselatint a vízhez, kevergesd kicsit, majd enyhén forrald fel, hogy teljesen feloldódjon a zselatin.
- Ha ez megvan, a zselatin-víz keveréket öntsd a szoba-hőmérsékletű vagy annál csak egy kicsivel melegebb használt olajra.
- Fedd le, és tedd éjszakára a hűtőbe az olajat.
- A zselatin egy fehérje, amely hálószerű mátrixot hoz létre, amikor vízben feloldják, ugyanakkor nemcsak, hogy struktúrát ad a víznek, de meg tud kötni más szilárd anyagokat is. Ezáltal másnap, amikor megnézed a hűtőbe tett olajat, egy zselatin lapot fogsz találni, ami összegyűjtötte az olajban lévő ételmaradékokat. Ahhoz, hogy megkapd a tiszta olajat, már csak el kell távolítanod ezt a zselatinlapot, és az olaj készen áll a használatra.
- Első alkalommal előfordulhat, hogy kis buborékok jelennek meg az olajban. Ezt a víz okozhatja, ami belekerült, de egyszerűen csak rázd meg kicsit a serpenyőt. Ha már minden víz elpárolgott, úgy fog viselkedni, mintha új olajat öntöttél volna a serpenyőbe.
Ezeket olvastad már?
3+1 egyértelmű jel, amiből megtudhatod, ha romlott a csirkehús
A csirkehús nagyon kényes dolog, gondos odafigyeléssel is előfordulhat vele a legrosszabb, és megromolhat. De mégis, hogyan kerüld el?
Országh KittiFuriMuri: Ha imádod a Harry Potterben felbukkanó édességeket, ezt látnod...
Vajsör, csokibéka, Bogoly Berti-féle Mindenízű Drazsé – a varázslóvilág legmeghatározóbb édességei ezek, melyeket most mi is górcső alá vettünk!
Rosanics PetraMég tovább drágulhat a sertéshús – ez okozza a brutális...
Az év elejétől szeptemberig 10-16 százalékkal nőtt a sertéshús ára, de úgy tűnik, hogy itt még nem áll meg a drágulás.
Nosalty3 módszer: így lehet BACONT sütni a serpenyőben, a sütőben...
Mindannyiunk kedvence, a sült bacon többféleképpen is elkészíthető. Minden attól függ, hogyan szeretitek, és mennyi időtök van rá!
Országh KittiCímlapkép: iStock