Multivitamin-tablettákkal töltöd fel a szervezeted raktárait? Olvasd el erről az orvos véleményét!

Jön a hosszú, téli időszak, ezzel együtt a meghűléses betegségek. Vajon tényleg az a legjobb, ha étrend-kiegészítőkkel védekezünk a megfázás ellen?

Télen gyakoriak a megfázásos és influenzás megbetegedések, amelyek ellen megfelelő vitaminpótlással is védekezhetünk. Manapság divatosnak számítanak a multivitamin-készítmények, amelyek különféle vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaznak. Tényleg szükségünk van ezekre? Milyen vitaminokat érdemes pótolni? Ennek jártunk utána dr. Bodnár Eszter, a Rózsakert Medical Center belgyógyász szakorvosának segítségével.

Dr. Bodnár Eszter a Rózsakert Medical Center belgyógyász szakorvosa

A vitaminok nélkülözhetetlenek a szervezetünk megfelelő működéséhez, előállítani azonban nem tudjuk őket, így fontos gondoskodni a pótlásukról. Télen kevés napfény ér minket és jellemzően egészségtelenebbül is táplálkozunk: kevesebb zöldséget és gyümölcsöt eszünk, több zsíros és cukros ételt fogyasztunk. Ilyenkor fokozottan oda kell figyelni a létfontosságú vitaminok és nyomelemek pótlására, hogy elkerüljük a betegségeket.

Pótoljuk, de hogyan?

A megfelelő vitaminbevitelre az egészséges, változatos táplálkozás a legjobb megoldás. Fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt, sovány húsokat, dióféléket, olajos magvakat. Alapvetően tehát a természetes pótlás javasolt, de a multivitaminos étrend-kiegészítők fogyasztása sem káros, ha ügyelünk az adagokra és kúraszerűen alkalmazzuk. Nagyon figyeljünk azonban arra, hogy a zsírban oldódó A-, D-, E-, és K-vitaminok túladagolhatók, így az ezeket tartalmazó vitaminkészítményeket nagyon körültekintően alkalmazzuk, ne lépjük túl a napi előírt mennyiséget.

C-vitamint, D-vitamint mindenkinek!

A C- és D-vitamin szedése a téli időszakban mindenki számára tanácsos, utóbbit a hazai időjárási viszonyok miatt egész évben javasolt szedni. A szervezet D-vitaminszintjét nem szükséges vérvizsgálattal mérni, napi 2000 Nemzetközi Egység mindenkinek ajánlott belőle. C-vitaminból pedig 500 mg-ot fogyasszunk minden nap. Figyeljünk azért arra, hogy ezeket a vitaminokat természetes úton is pótoljuk:

  • téli C-vitamin-források pl. a citrusfélék, kivi, brokkoli, paprika, savanyú káposzta,
  • D-vitamin-források: tejtermékek, tojás, tengeri halak.

Nem feltétlenül kell tehát multivitamin-tablettákkal tömni magunkat télen. Táplálkozzunk egészségesen és változatosan, szedjünk C- és D-vitamint és lehetőség szerint töltsünk minél több időt a szabad levegőn! A vírus- és bakteriális fertőzések megelőzése érdekében ezek mellett figyeljünk a higiéniára is: mossunk kezet alaposan!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...