Műfenyő vagy élő fenyő - melyiket válasszuk karácsonykor?

Évről évre fellobban a vita, hogy az élő fák kivágása, vagy a műanyagszennyezés károsabb-e a bolygónknak karácsonykor – most igazságot teszünk a két oldal között.

Ahány ház, annyi szokás, igaz ez a karácsonyfákra is – van, aki az eredeti, élő fát szereti, hiszen annak illata és hangulata van, de akad, aki a biztonságosabb, tisztább műfenyőket preferálja, mert azzal nincs annyi gond, és persze nem kell érte élő fát kivágni.

De melyik a legjobb választás?

  • Azt gondolhatnánk, hogy az élő fenyőfák kivágása környezetszennyező tevékenység, pedig ez egyáltalán nem így van: a legtöbb ilyen fát ugyanis erre kifejezetten szakosodó faiskolákban termesztik, és jellemzően több fát ültetnek, mint amennyit kivágnak évente. Ráadásul a facsemeték, ahogyan növekszenek, oxigént termelnek és szén-dioxidot kötnek meg, és a talajgazdálkodásnak is jót tesznek, ráadásul vadállatoknak és más növényeknek biztosítanak otthont – míg a műfenyők esetében ilyen egyáltalán nem történik.

Az élő fenyőfák ráadásul teljesen lebomlanak természetesen, ellenben a műanyag társaikkal. Ezen kívül a helyi fatermelők és kisvállalkozások munkáját is segítheted, ha élő fát vásárolsz.

  • Az Egyesült Államokban azonban jelenleg a karácsonyfát állító családok 81 százaléka műfenyőt használ – és csak 19 százalék szavaz a valódi karácsonyfa mellett. A legtöbb műfenyő PVC anyagból készül, és Kínából szállítják a világ minden tájára, hogy aztán ott néhány év használat után a hulladékban végezze, ahol több évszázadba telhet, mire lebomlik.

Az amerikai Christmas Tree Association szerint azonban ha valaki legalább öt évig használja ugyanazt a műfenyőt, annak már kisebb a környezetszennyező faktora, mint a valódi fának. Erről kutatás is készült, amit az amerikai fenyőtermesztők egész egyszerűen elutasítanak, mondván, hogy egy környezetszennyező anyagból Kínában legyártott majd környezetszennyező módon szállított műanyagdarab soha nem lehet környezettudatosabb, mint egy igazi fa.

  • A leginkább környezettudatos fa az, amit nem kell kivágni, hanem cserépben érkezik az otthonunkba – még akkor is ilyet vásárolj, ha nincs hová elültetned, mert rengeteg helyen befogadják az ilyen növényeket karácsony után. Így egyetlen fának sem kell kipusztulnia azért, hogy feldíszíthesd, mégis igazi karácsonyi hangulat lehet a lakásban.

A ShopAlike csapata is megvizsgálta, hogy melyik karácsonyfát érdemes választani. Egy elég részletes infografikával könnyítik meg a döntést:

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...