Műanyag van a sóban is? Úgy tűnik, igen

A tengeri só mikroműanyagokkal szennyezett. Mit érdemes tudni a témáról? Eláruljuk!  

A Greenpeace kelet-ázsiai irodája és dél-koreai kutatók megvizsgálták, a tengeri sóban mennyi mikroplasztik van. 39 márkát vizsgáltak és ebből 36 termékben találtak műanyagokat. 21 európai, észak- és dél-amerikai, afrikai, ázsiai mintát analizáltak. Az a három márka, amiben nem voltak mikroműanyagok taiwaniak, kínaiak, és franciák voltak. A tanulmányt az Environmental Science & Technology című lapban publikálták.

Mi az a mikroplasztik?

A műanyagok hihetetlenül ellenálló anyagok - gyakorlatilag nincsenek olyan mikroorganizmusok, amelyek alkalmasak lennének arra, hogy megbontsák a szerkezetüket. Ráadásul az oxidációval szemben is ellenállóak, így nem igazán akad semmilyen természetes ellenségük. Ezzel együtt az UV-sugárzás hatására az oxigénatomok képessé válnak arra, hogy beépüljenek a polimerláncokba, így lassan széttöredezik az anyag - ezt a folyamatot mechanikus dörzsölődés és súrlódás is elősegíti. Ez az aprózódás olyan mértéket ölthet, hogy a műanyag mikroszkopikus darabokra morzsolódik szét. Ezeket nevezzük mikroplasztiknak. Az elfogyasztott halakkal, vízzel, de sok más módon is a szervezetünkbe kerülhetnek ezek a részecskék. Az egészségügyi kockázat nem tisztázott még.

Az, hogy az egyes termékekben mekkora mértékben van jelen műanyag, nagy változatosságot mutat. Az ázsiai termékekben különösen sok műanyagot tartalmaztak - az indonéz sók voltak a legszennyezettebbek. Ez az ázsiai ország közel 58 ezer kilométeres partszakaszával egy 2015-ös független tanulmány szerint a második azon a listán, amin a plasztikszennyezettséget rangsorolják.

Mindenkiben felmerül a kérdés, mennyire kártékony a műanyagok elfogyasztása - egyes vélemények szerint egy átlagos felnőtt 2000 mikroműanyagot fogyaszt el egy év alatt.

A britUniversity of York kutatása szerint egyelőre nem tudjuk, mennyire káros számunkra a mikroműanyagok fogyasztása. A mikroműanyagok kérdéséről egy korábbi cikkünkben hosszasan írtunk.

via Nat.Geo

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Tudósok is igazolták, hogy idén Halloweenkor halálra fog ijeszteni a Burger King

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...