Mozzarella, a kis gömböc

A nyári forróságban kevés dolog van, amit szívesen eszünk: saláták, szendvicsek, piadina vagy akár a pizza. Hogy mi a közös bennük, mindhez jól illik a mozzarella!

Insalata caprese

Nekem nagy kedvencem ez a kis gömböc. Általában van is otthon a hűtőmben pár fehér, kisebb-nagyobb golyó belőle. Sajnos nem az eredetiből, hiszen az a vízibivaly tejéből készül, és igen ritkán kapni nálunk. De bevallom, én beérem a tehéntejből készülttel is, hiszen a mozzarellában ami igazán megfog, az az állaga.

Ez az olasz formázott és gyúrt friss sajt nagyon gyorsan megromlik, ezért tejsavóban, megfelelő hűtés mellett, néhány napig tartható csak el. Hosszabb időre szánva pedig kénytelenek a mozzarellagolyókat sólével töltött műanyag zacskóba hegeszteni, ezáltal biztosítva hosszabb szavatosságukat. Íze semleges, igazából nem is ízesítik semmivel, csak sóval találkozik.

Hallgasd az ízeket! >>

Az első mozzarella állítólag az 1200-as évekből bencés szerzetesektől származik

Saláták

Nem újdonság, melyek azok az alapanyagok, amelyek legjobban passzolnak a mozzarellához. Paradicsom, bazsalikom, olívaolaj. Megunhatatlan párosítás! Azonban érdemes kipróbálni madársalátával és tonhallal is. Van ennél könnyebb, mégis laktató nyári ebéd?

Mediterrán saláta

Egyik kedvenc salátánk volt vendégkörünkben. Igazán egyszerű elkészíteni, nagyon könnyű és egészséges, különösen nagy melegben. Fogyaszthatjuk fokhagymás crutonokkal is, ...

Jamie Olaszországa >>

Madársaláta

A dresszinget ízesíthetjük 1-2 tk mustárral, borssal, apróra vágott hagymával, vagy finomra vágott fűszerekkel. Ha a dresszinget nem permetezzük, hanem összekeverjük a salátával, akkor ...

Leves

És ha már az ebédnél tartunk. Jöjjenek a levesek! Habár én ebben a forróságban, nem szeretek levest enni, de ezzel sokan másképp vannak. Szóval legyen szó ebédről vagy vacsoráról, kombináljuk a mozzarellát egy jó krémleveshez is.

Pizzaleves

Annyira gyors elkészíteni, mint amilyen rövidnek hangzik. Gyerekeknek készítettük szülinapi zsúrra, hogy azért valami kaja is szoruljon beléjük a sütik mellett. Persze, mint minden ...

Kis szendvics történet >>

Pizza, melegszendvics és Calzone

A pizzára még mindig a legtöbben trappista sajtot szórnak, pedig mozzarellával sokkal izgibb tud lenni. Persze jóval drágább, mint hagyományos társa, de nem kell vastagon szórni belőle. Tépkedjük össze a golyókat falatnyi darabokra, majd dobáljuk rá a tésztára. Ezt tehetjük sütés előtt, de akár sütés után is. Személy szerint én az utóbbira szavazok!

Jamie Oliver pizzája

Jamie szerint a pizza nagyszerűsége az egyszerűségben rejlik. Nincs szükség rá, hogy túl sok mindennel megpakoljuk, mert akkor lesz a legfinomabb, ha kevés, de jó minőségű ...

Calzone

Töltött pizza, melyet kedvünk és hűtőnk tartalma szerint ezernyi módon pakolhatunk meg. Nálam most tonhalas calzone készült.

Falatkák

Ha vendégeket várunk, vagy csak úgy bekapnánk néhány – nem túl laktató – falatot, szúrjunk pálcikára mozzarellát, és dobjunk mellé egy kevés zöldséget vagy sonkát.

Sajt, túró, tejföl – készítsd otthon! >>

Töltsük meg!

Megtölthetjük magát a mozzarellát vagy a zöldségeket, gyümölcsöket a sajttal. Ha valaki nem kedveli a sós és édes ízeket együtt, a gyümölcs és sajt, azaz mozzarella párosítással akkor is nyugodtan próbálkozhatsz, hiszen – mint ahogy már említettük – ennek a sajtnak nagyon semleges az íze, éppen ezért tökéletes egy lédús barackhoz vagy más gyümölcshöz. Ha még sem válna be, akkor maradjunk a paradicsomnál.

Mozzarellás grillezett paradicsom

Nem tudok a bazsalikom illatának ellenállni. Mindig figyel egy a konyha ablakban. Szívesen kipróbálok bármit, amibe ebből a fűszercsodából kell. Így voltam ezzel az előétellel is, ...

Pizzagolyó

Minap bedobtak egy szórólapot a postaládánkba, pizzagolyót ajánlva. Rendeltünk, és a golyó jött, látott és győzött. Most én is elkészítettem, és férjem szerint jobb lett, mint az ...

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatjátok >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...