Insalata caprese
Nekem nagy kedvencem ez a kis gömböc. Általában van is otthon a hűtőmben pár fehér, kisebb-nagyobb golyó belőle. Sajnos nem az eredetiből, hiszen az a vízibivaly tejéből készül, és igen ritkán kapni nálunk. De bevallom, én beérem a tehéntejből készülttel is, hiszen a mozzarellában ami igazán megfog, az az állaga.
Ez az olasz formázott és gyúrt friss sajt nagyon gyorsan megromlik, ezért tejsavóban, megfelelő hűtés mellett, néhány napig tartható csak el. Hosszabb időre szánva pedig kénytelenek a mozzarellagolyókat sólével töltött műanyag zacskóba hegeszteni, ezáltal biztosítva hosszabb szavatosságukat. Íze semleges, igazából nem is ízesítik semmivel, csak sóval találkozik.
Hallgasd az ízeket! >>
Az első mozzarella állítólag az 1200-as évekből bencés szerzetesektől származik
Saláták
Nem újdonság, melyek azok az alapanyagok, amelyek legjobban passzolnak a mozzarellához. Paradicsom, bazsalikom, olívaolaj. Megunhatatlan párosítás! Azonban érdemes kipróbálni madársalátával és tonhallal is. Van ennél könnyebb, mégis laktató nyári ebéd?
vegyes saláta
Egyik kedvenc salátánk volt vendégkörünkben.
Igazán egyszerű elkészíteni, nagyon könnyű és egészséges, különösen nagy melegben.
Fogyaszthatjuk fokhagymás crutonokkal is, ...
Jamie Olaszországa >>
paradicsomsaláta
Párom nem szereti a paradicsomot nyersen. Diétázik, gondoltam mégis elkészítem ezt a salit, hátha mégis... Megkóstolta. Ez finom - mondta. Tudom - vigyorogtam. Másnapra is ezt kérte. :-)
madársaláta
A dresszinget ízesíthetjük 1-2 tk mustárral, borssal, apróra vágott hagymával, vagy finomra vágott fűszerekkel. Ha a dresszinget nem permetezzük, hanem összekeverjük a salátával, akkor ...
halsaláta
Szokásos csajos dumapartira készült. Az első adagból nem maradt a fotózáshoz, így hát gyorsan készítettem egy másodikat.
Leves
És ha már az ebédnél tartunk. Jöjjenek a levesek! Habár én ebben a forróságban, nem szeretek levest enni, de ezzel sokan másképp vannak. Szóval legyen szó ebédről vagy vacsoráról, kombináljuk a mozzarellát egy jó krémleveshez is.
cukkinikrémleves
Újra itt! Egy kis betegeskedés után első fogásom egy könnyű, de igazi vitaminbomba leves, hogy erőre kapjak. Zöld, friss, bármikor szívesen fogyasztom.
paradicsomleves
Annyira gyors elkészíteni, mint amilyen rövidnek hangzik. Gyerekeknek készítettük szülinapi zsúrra, hogy azért valami kaja is szoruljon beléjük a sütik mellett. Persze, mint minden ...
zöldségkrémleves
A hétvégi program egyik részeként újra varázslatossá tettük a teraszunkat. Azóta minden étkezést ott tálalok, a csodás kerti kilátással. Már a reggelinél kisimítja az arcunkat a sok ...
Kis szendvics történet >>
Pizza, melegszendvics és Calzone
A pizzára még mindig a legtöbben trappista sajtot szórnak, pedig mozzarellával sokkal izgibb tud lenni. Persze jóval drágább, mint hagyományos társa, de nem kell vastagon szórni belőle. Tépkedjük össze a golyókat falatnyi darabokra, majd dobáljuk rá a tésztára. Ezt tehetjük sütés előtt, de akár sütés után is. Személy szerint én az utóbbira szavazok!
sonkás pizza
Jamie szerint a pizza nagyszerűsége az egyszerűségben rejlik. Nincs szükség rá, hogy túl sok mindennel megpakoljuk, mert akkor lesz a legfinomabb, ha kevés, de jó minőségű ...
calzone
Töltött pizza, melyet kedvünk és hűtőnk tartalma szerint ezernyi módon pakolhatunk meg. Nálam most tonhalas calzone készült.
sós kosárkák
Hogy ne mindig csak caprese formájában találkozzon a paradicsom-mozzarella-bazsalikom hármasa.
melegszendvics
Fél órával ezelőtt dobtam össze, rögtönzésem eredménye. Annyira ízlett, pippet kaptam volna, ha nem teszem fel azonnal.
Falatkák
Ha vendégeket várunk, vagy csak úgy bekapnánk néhány – nem túl laktató – falatot, szúrjunk pálcikára mozzarellát, és dobjunk mellé egy kevés zöldséget vagy sonkát.
gyümölcsös tapas
Eredetileg kis hajók lettek volna, a bazsalikomlevél lenne a vitorlája, de így egyszerűbb egy falatra megenni.
Ezzel a sárgadinnyés tapasszal búcsúztattam a nyarat.
vegyes saláta
Egyszer régen dolgoztam egy étteremben (is), ott volt ez a finom, könnyű étel. Most eszembe jutott, és elkészítettem. Így az ünnepek utáni eszem-iszom után kimondottan jólesik ez a ...
sült zöldség
Amíg még tart a nyár, és utolsó alkalmakként lehet hosszasan vacsorázni a kertben kistrikóban...
Magyar konyhás recept, kis átalakítással.
Sajt, túró, tejföl – készítsd otthon! >>
Töltsük meg!
Megtölthetjük magát a mozzarellát vagy a zöldségeket, gyümölcsöket a sajttal. Ha valaki nem kedveli a sós és édes ízeket együtt, a gyümölcs és sajt, azaz mozzarella párosítással akkor is nyugodtan próbálkozhatsz, hiszen – mint ahogy már említettük – ennek a sajtnak nagyon semleges az íze, éppen ezért tökéletes egy lédús barackhoz vagy más gyümölcshöz. Ha még sem válna be, akkor maradjunk a paradicsomnál.
sült zöldség
Nem tudok a bazsalikom illatának ellenállni. Mindig figyel egy a konyha ablakban. Szívesen kipróbálok bármit, amibe ebből a fűszercsodából kell. Így voltam ezzel az előétellel is, ...
sült gyümölcs
Bébiételekről olvasgatva akadtam rá valahol erre a meglepően finom kombinációra. Nem csak kisbabáknak!
pizzakülönlegességek
Minap bedobtak egy szórólapot a postaládánkba, pizzagolyót ajánlva. Rendeltünk, és a golyó jött, látott és győzött. Most én is elkészítettem, és férjem szerint jobb lett, mint az ...
A rovat korábbi cikkeit itt olvashatjátok >>