Mostantól ne lepődjünk meg, ha magyar zászlókat találunk a húspultokban

Január 15-től a húspultokba kerülő sertéshúsokon kötelező megjelölni a termékekre vonatkozó származási információkat is.

A 24. hu írta meg, hogy január 15-től jelölni kell a boltokban a sertéshúsok származási helyét a mellettük feltüntetett szöveges tartalmakon. Az új kormánydöntésről a G7 tájékoztatta az olvasókat. A kisebb üzletekben a jelölés is elegendő lesz az élelmiszerek megkülönböztetésére, míg a nagyobb üzletláncokban és hipermarketekben a nemzeti színű zászlókat is fel kell tüntetni, ezzel utalva a sertéshús eredetére.

A rendelet a 200 négyzetméteren felüli üzletekre vonatkozik, és nem érinti a többi húsfajtát, így a baromfi vagy a marha származási helyéről továbbra is a pultokban dolgozó eladók segítségét kell majd kérnünk, ha alapanyagot vásárolunk. Azokat a boltokat, ahol előrecsomagolt sertéshúst árulnak, nem érinti a szabályozás.

A lap megkérdezte a Nébih szakembereit, a Szlovákiában nevelt és feldolgozott sertéseket illetően, akik az alábbi választ kapták:

"A tartás helye és a vágás helye dönti el a zászló kérdését, ha ez a kettő megegyezik, akkor egyértelmű származási helyként ezt az országot kell megjelölni. Ha azonban más országban vágták le, mint ahol tartották, akkor mindkét zászlót ki kell rakni. A példánkban szereplő karaj tehát szlovák és osztrák zászlót kap (hiába magyar a forgalmazója, arról nem kap értesítést a vevő)"

Ahogy írják, a Spar esetében például több, mint 300 üzlet érintett, ahol a jövőben a nemzeti színű zászlókat követve tájékozódhatunk, honnan érkezik a családi asztalokra a hús. A húspultok kínálatából így könnyedén kiválaszthatjuk majd a magyar sertést, ami így vélhetőleg a hazai sertéstermékek fogyasztását is fellendíti, legalábbis akkor, ha épp az a cél, hogy hazait válasszunk a kínálatból. Sokszor azonban nem a származási hely, hanem az ár a döntő, és a legolcsóbb termékek kerülnek a kosarakba.

Ezeket olvastad már?

címlapkép: iStock

viaés via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...