A 24. hu írta meg, hogy január 15-től jelölni kell a boltokban a sertéshúsok származási helyét a mellettük feltüntetett szöveges tartalmakon. Az új kormánydöntésről a G7 tájékoztatta az olvasókat. A kisebb üzletekben a jelölés is elegendő lesz az élelmiszerek megkülönböztetésére, míg a nagyobb üzletláncokban és hipermarketekben a nemzeti színű zászlókat is fel kell tüntetni, ezzel utalva a sertéshús eredetére.
A rendelet a 200 négyzetméteren felüli üzletekre vonatkozik, és nem érinti a többi húsfajtát, így a baromfi vagy a marha származási helyéről továbbra is a pultokban dolgozó eladók segítségét kell majd kérnünk, ha alapanyagot vásárolunk. Azokat a boltokat, ahol előrecsomagolt sertéshúst árulnak, nem érinti a szabályozás.
A lap megkérdezte a Nébih szakembereit, a Szlovákiában nevelt és feldolgozott sertéseket illetően, akik az alábbi választ kapták:
"A tartás helye és a vágás helye dönti el a zászló kérdését, ha ez a kettő megegyezik, akkor egyértelmű származási helyként ezt az országot kell megjelölni. Ha azonban más országban vágták le, mint ahol tartották, akkor mindkét zászlót ki kell rakni. A példánkban szereplő karaj tehát szlovák és osztrák zászlót kap (hiába magyar a forgalmazója, arról nem kap értesítést a vevő)"
Ahogy írják, a Spar esetében például több, mint 300 üzlet érintett, ahol a jövőben a nemzeti színű zászlókat követve tájékozódhatunk, honnan érkezik a családi asztalokra a hús. A húspultok kínálatából így könnyedén kiválaszthatjuk majd a magyar sertést, ami így vélhetőleg a hazai sertéstermékek fogyasztását is fellendíti, legalábbis akkor, ha épp az a cél, hogy hazait válasszunk a kínálatból. Sokszor azonban nem a származási hely, hanem az ár a döntő, és a legolcsóbb termékek kerülnek a kosarakba.
Ezeket olvastad már?
10 étel, amit a felvidéki magyarok másképp hívnak - te...
Párki, bursli, babadara - ismertétek ezeket a szavakat. A Felvidéken sok ételt, alapanyagot másként hívnak. A helyi henteseknél hallhatjuk a legtöbb idegen szót.
Fenes GábrielNe dobd ki, használd fel! – 6 étel, amit újrahasznosíthatsz...
A fonnyadt zöldségeknek, a régi tejnek és a szikkadt pékárúnak mi a sorsa nálad? Ha megfogadod a tanácsainkat, az ételeket tovább frissen tarthatod és felhasználhatod.
Petrás GabriellaII. Erzsébet és férje is ezért az egyszerű leveles sütiért...
A királynő és férje étkezési szokásai és kedvencei sokban különböznek, de van egy bizonyos édesség, amiért mindketten odavannak: ez pedig az almás párnácska!
Macsuga ViktóriaTe tudod, mi is pontosan az ötórai tea? Így lett...
Ha szóba kerül London vagy Anglia, valószínűleg mindenkinek az első asszociációi között van a teázás. De azt tudjátok, honnan ered és miből áll a délutáni tea hagyománya?
Rosanics Petracímlapkép: iStock