Mostantól ne lepődjünk meg, ha magyar zászlókat találunk a húspultokban

Január 15-től a húspultokba kerülő sertéshúsokon kötelező megjelölni a termékekre vonatkozó származási információkat is.

A 24. hu írta meg, hogy január 15-től jelölni kell a boltokban a sertéshúsok származási helyét a mellettük feltüntetett szöveges tartalmakon. Az új kormánydöntésről a G7 tájékoztatta az olvasókat. A kisebb üzletekben a jelölés is elegendő lesz az élelmiszerek megkülönböztetésére, míg a nagyobb üzletláncokban és hipermarketekben a nemzeti színű zászlókat is fel kell tüntetni, ezzel utalva a sertéshús eredetére.

A rendelet a 200 négyzetméteren felüli üzletekre vonatkozik, és nem érinti a többi húsfajtát, így a baromfi vagy a marha származási helyéről továbbra is a pultokban dolgozó eladók segítségét kell majd kérnünk, ha alapanyagot vásárolunk. Azokat a boltokat, ahol előrecsomagolt sertéshúst árulnak, nem érinti a szabályozás.

A lap megkérdezte a Nébih szakembereit, a Szlovákiában nevelt és feldolgozott sertéseket illetően, akik az alábbi választ kapták:

"A tartás helye és a vágás helye dönti el a zászló kérdését, ha ez a kettő megegyezik, akkor egyértelmű származási helyként ezt az országot kell megjelölni. Ha azonban más országban vágták le, mint ahol tartották, akkor mindkét zászlót ki kell rakni. A példánkban szereplő karaj tehát szlovák és osztrák zászlót kap (hiába magyar a forgalmazója, arról nem kap értesítést a vevő)"

Ahogy írják, a Spar esetében például több, mint 300 üzlet érintett, ahol a jövőben a nemzeti színű zászlókat követve tájékozódhatunk, honnan érkezik a családi asztalokra a hús. A húspultok kínálatából így könnyedén kiválaszthatjuk majd a magyar sertést, ami így vélhetőleg a hazai sertéstermékek fogyasztását is fellendíti, legalábbis akkor, ha épp az a cél, hogy hazait válasszunk a kínálatból. Sokszor azonban nem a származási hely, hanem az ár a döntő, és a legolcsóbb termékek kerülnek a kosarakba.

Ezeket olvastad már?

címlapkép: iStock

viaés via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...