Nem kell túlbonyolítani a morzsasütit: fűszeres gyümölcsök sülnek egy morzsás takaró alatt, a végeredmény pedig textúrákban gazdag és izgalmas. Minden vágyunk valóra válhat benne, mert olyan gyümölcsöt tehetünk bele, amilyet csak szeretnénk. Ehhez a végtelen szabadsághoz azonban szükségünk lesz pár tippre, hogy a kedvenc gyümölcsünkkel megsüthessük a legfinomabb morzsasütit.
A morzsás rész
Van néhány tulajdonsága a sütemény morzsarészének, ami nélkül nem lenne az igazi a desszert. Ezek legfontosabbika a ropogósság, ezt az alábbi lépésekkel érhetjük el:
- a morzsa általában vajból, lisztből és cukorból készül
- feldobhatjuk zabpehellyel, fűszerekkel vagy citromhéjjal is
- a vaj mennyisége legalább fele legyen a száraz hozzávalókének, de inkább több legyen
- akkor megfelelőek az arányok, ha a sütés előtt a morzsának olyan állaga van, mint a nedves homoknak, és nagy vajdarabok vannak benne
A gyümölcsös rész
Tényleg olyan gyümölcsöt választhatunk, amilyet csak szeretnénk (persze a józan ész határain belül maradva), de az alábbiak mindig működnek:
- alma, körte, szilva, szőlő, őszibarack, bogyós gyümölcsök, rebarbara, meggy, cseresznye
Akár fagyasztott gyümölccsel is süthetjük, itt csak arra figyeljünk, hogy ne fagyos állapotban kerüljön a sütőtálba, mert akkor túl nedves lesz tőle a desszert, és máshogy viselkedik majd a sütőben.
További tippek a tökélyhez:
- alaposan fűszerezzük meg a gyümölcsöt: szórjuk meg rendesen, nehogy íztelen maradjon
- frissítsük fel a dolgot egy kis citrussal: narancs, citrom és lime héja-leve mind mehet bele
- figyeljünk oda a gyümölcsök tulajdonságaira: a keményeket süssük tovább (40-50 perc), a lédúsakat is kicsit tovább, hogy legyen ideje sűrűsödni
- bízzunk a szemünkben: ha a tető már aranybarna és ropogós, alatta pedig láthatóan szaftos, buborékos és „lekváros” a gyümölcs, akkor kivehetjük a sütőből
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több isteni desszert vár rád: